FİLİSTİN DİASPORASINDAN ÖNEMLİ ÇAĞRI

Yurtdışındaki Filistinliler Halk Kongresi, Afrika Birliği’ne, işgalci İsrail'i gözlemci üye olarak kabul etme kararından dönme çağrısı yaparken, kararı “büyük ayıp” olarak nitelendirdi.   

Görüntülenme: 1464 Tarih: 04 Ağustos 2021 01:26
FİLİSTİN DİASPORASINDAN ÖNEMLİ ÇAĞRI

Halk Kongresi tarafından konuya ilişkin yapılan açıklamada, Afrika Birliği’nin, işgal ettiği Filistin topraklarında sivil yerleşimcilere karşı savaş suçu işlediği tescil edilen İsrail'i gözlemci üye olarak kabul etme kararının üzüntü ve şaşkınlıkla karşılandığı belirtildi.

Açıklamada, “Siyonist işgal rejiminin Afrika Birliği üyeliğinin kabul edilmesi, Birliğe ve üye devletlere ciddi şekilde zarar veren, Afrika halklarının gerçek çıkarlarına hizmet etmeyen ve kınanması gereken bir adımdır.” ifadelerine yer verildi.

Filistin diasporası, işgalci İsrail’in kendisini Afrika ülkelerine güvenilir bir ortak olarak tanıtma girişiminin, Tel Aviv gerçeğini çarpıtan aldatıcı bir girişim olduğuna vurgu yaptı.

Diğer taraftan Filistin İslami Direniş Hareketi (Hamas), Afrika Birliği’nin işgal rejimine gözlemci ülke statüsü vermesinin şok edici ve kabul edilemez olduğunu söyledi.

Hamas hareketi, konuyla ilgili yayınladığı bildiride, kararın Filistin topraklarındaki işgalin meşruiyetini güçlendirdiğini, işgalcilere Filistin halkının haklarından daha fazlasını gasp etme ve cinayetlerini sürdürme fırsatı verdiğini ifade etti.

Hamas Siyasi Birimi Başkanı İsmail Heniyye, Afrika Birliği Komisyonu Başkanı Musa Faki’ye gönderdiği mektupta işgal rejiminin Afrika Birliği’ne üye yapılmasını protesto etti.

Diğer taraftan Cezayir Dışişleri Bakanlığı, işgalci İsrail'in Afrika Birliği'ne gözlemci üye olarak kabul edilmesini öngören kararı şiddetle kınadı.

İşgal rejimi Dışişleri Bakanlığı, 22 Temmuz’da İsrail’in bir kez daha Afrika Birliği’ne gözlemci ülke olarak katıldığını duyurdu.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, “İsrail’in Etiyopya Büyükelçisi Aleligne Admasu, 2002’den beri ilk kez Afrika Birliği’ne gözlemci üye olarak kabul mektubunu sundu” ifadesine yer verildi.

Filistin Enformasyon Merkezi

Yorumlar