FİLİSTİNLİ ESİRLER GENEL AÇLIK GREVİ BAŞLATACAK

Özgürleştirilmiş eski esirlerden Tarık Ebu Zeyd, Megiddo Negev ve Ofer başta olmak üzere İsrail hapishanelerindeki Filistinli esirlerin, tek ses olmak ve idari tutukluluk zulmünü protesto etmek için saflarını birleştirmeye gayret ettiğini bildirdi. 

Görüntülenme: 1480 Tarih: 30 Temmuz 2021 22:28
FİLİSTİNLİ ESİRLER GENEL AÇLIK GREVİ BAŞLATACAK

10 ay devam eden esaret hayatının ardından dün (28 Temmuz Çarşamba) itibariyle özgürlüğüne kavuşan Filistinli gazeteci Tarık Ebu Zeyd, İsrail’in idari tutukluluk politikası bağlamında hapis yatan çok sayıda esirin, maruz kaldıkları hak ihlallerine karşı çıkmak üzere önümüzdeki haftalarda genel açlık grevine gireceğini belirtirken, Ekim ayında ise tüm esirlerin söz konusu greve katılmalarının beklendiğini bildirdi.

Filistin Yönetimi’nin, esirlere yönelik görev ve sorumluluklarını yerine getirmediğini dile getiren Ebu Zeyd, tüm Filistin halkını, idari tutukluluk uygulamasını protesto eden esirlere destek vermeye ve gerek yerel gerekse de uluslararası arenalarda seslerini yükseltmeye davet etti.

İşgal güçleri tarafından tutuklandığı sürece de değinen gazeteci, “İşgal güçleri 1 Ekim 2020'de evimi bastı ve tüm basın ekipmanlarıma el koydu.” ifadelerini kullandı.

Açıklamasında Ebu Zeyd, Filistin Yönetimi’ne bağlı güvenlik güçlerinin basın mensuplarına saldırdığını ve bunun kabul edilebilir bir şey olmadığını vurgulayarak, bu tür adımların, Filistin halkına yönelik hak ihlallerinde İsrail rejimini cesaretlendirdiğine dikkat çekti.

Ebu Zeyd daha önce de gerek işgal yönetimi güçleri ve gerekse Batı Şeria'daki Filistin Yönetimi güvenlik güçleri tarafından birkaç kez tutuklanmıştı. 

Bu arada Gazetecilere Destek Komitesi tarafından Ebu Zeyd'in tutuklanmasının ardından yapılan açıklamada Eylül ayında Filistinli gazetecilere yönelik 68 hak ihlalinin tespit edildiği, bunların 58'inin İsrail 10'unun da iç güvenlik teşkilatları tarafından gerçekleştirildiği belirtildi. Açıklamada düşünce ve ifade özgürlüğü konusundaki hakların korunmasına dair bütün uluslararası yasalara ve anlaşmalara rağmen işgal rejiminin gazetecilere yönelik ihlallerinin devam ettiğine dikkat çekildi. 

 Filistin Enformasyon Merkezi

Yorumlar