GAZZE'DE SİYONİST YIKIMIN BOYUTLARI ORTAYA ÇIKTI

Gazze'deki Filistin Çalışma ve İskan Bakan Yardımcısı Naci Serhan, işgalci İsrail'in, mayıs ayında Gazze Şeridi’ne yönelik gerçekleştirdiği vahşi saldırılar sonucu meydana gelen kayıp ve zararların 479 milyon doları bulduğunu söyledi. 

Görüntülenme: 1166 Tarih: 12 Temmuz 2021 13:58
GAZZE'DE SİYONİST YIKIMIN BOYUTLARI ORTAYA ÇIKTI

Konuya dair yaptığı basın açıklamasında Serhan, yetkili hükümet ekiplerinin, Dünya Bankası’nın hasar, kayıp ve ihtiyaçları değerlendirme kılavuzuna dayalı çalışma politikaları doğrultusunda Gazze’deki hasarın envanterini çıkarmak için gerekli çalışmaları yürüttüğünü bildirdi.

Zarar ve kayıpların, doğrudan zararlar, doğrudan kayıplar ve dolaylı kayıplar olmak üzere üç ana başlık altında kategorize edildiğini aktaran Serhan, siyonist İsrail’in son saldırılarının 479 milyon dolar zarara neden olduğunu belirterek, saldırılarda en çok konut, altyapı ve ekonomik kalkınma sektörlerinin etkilendiğini açıkladı.

Açıklamada, İsrail saldırılarının Gazze Şeridi'nde yol açtığı tahribatın boyutlarını ortaya koyan ve şehir halkının acil ihtiyaçlarını tespit eden ilk değerlendirme raporunu tamamladıkları için Dünya Bankası, Birleşmiş Milletler (BM) ve Avrupa Birliği'ne (AB) teşekkür edildi.

Serhan, uluslararası toplumdan ve dünya ülkelerinden beklenen en önemli taleplerinin, İsrail'in Gazze Şeridi'ne tekrarlanan saldırılarını durdurmak, Gazzelilerin temel ihtiyaçlarını karşılamak için gerekli fonları sağlamak ve bölgedeki insani krizleri sonlandırmak olduğuna vurgu yaptı.

Son İsrail saldırılarının ardından Gazze'de kapsamlı bir imar çalışması yapılmasının önemine dikkat çeken Filistinli yetkili, bunun için yaklaşık 3 milyar dolar mali desteğe ihtiyaç duyulduğunu dile getirdi.

Öte yandan Dünya Bankası, işgalci İsrail'in, mayıs ayında abluka altındaki Gazze Şeridi'ne yönelik savaş uçakları, toplar ve mermilerle düzenlediği saldırıların, şehirde tahmini 570 milyon dolar zarara yol açtığı tespitinde bulunmuştu.

Dünya Bankası'nın, Birleşmiş Milletler (BM), Avrupa Birliği (AB) ve Gazze’deki yerel özel sektör temsilcileri ile iş birliği yaparak hazırladığı raporun sonuçlarına göre, siyonist İsrail'in Gazze’ye yönelik 11 gün devam eden barbar saldırılarının neden olduğu tahribatların onarımı ve yaraların sarılmasının yanında acil ve kısa vadeli toparlanma için 485 milyon dolara yakın finansmana ihtiyaç duyuluyor.

Uzun yıllardır abluka zulmü altında çaresizliğe terk edilen Gazze Şeridi'nde var olma mücadelesi veren Filistinli direniş grupları, siyonist askerlerin işgal altındaki Doğu Kudüs'te yer alan Mescidi Aksa ve Şeyh Cerrah Mahallesi'nden çekilmesi için 10 Mayıs Pazartesi günü İsrail’e 18.00'e kadar süre tanımıştı. 

İsrail güçlerinin Mescidi Aksa ve Şeyh Cerrah'tan çekilmemesi üzerine Filistinli direniş grupları, İsrail'e çok sayıda roket fırlatmıştı. Bunun üzerine İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ne yönelik "Surların Muhafızı" adıyla askeri operasyon başlatıldığını duyurmuştu.

İşgalci İsrail’in mayıs ayında başlattığı ve 11 gün süren vahşi saldırılarında 66'sı çocuk, 41'i kadın 260'tan fazla Filistinli şehit oldu.

Filistin Enformasyon Merkezi

Yorumlar