FİLİSTİNLİ ESİRLER AÇLIK GREVİNE DEVAM EDİYOR

Siyonist İsrail zindanlarındaki Muhammed Avad ve Gazanfer Ebu Etvan’ın, işgal makamlarının haklarında verdiği idari tutukluluk zulmü ve keyfi uygulamalarını protesto etmek için başlattığı açlık grevi 26'ncı gününe girdi. 

Görüntülenme: 1417 Tarih: 31 Mayıs 2021 05:37
FİLİSTİNLİ ESİRLER AÇLIK GREVİNE DEVAM EDİYOR

İsrail hapishanelerindeki Filistinlilerle ilgili yürüttüğü faaliyetleriyle öne çıkan sivil toplum kuruluşu Filistin Esirler Kulübü, Muhammed Avad’ın, İsrail askeri mahkemesinin, hakkındaki idari tutukluluk kararına yaptığı itirazı reddetmesi üzerine açlık grevi başlattığını vurguladı. Ayrıca Filistinli esirin, hak ihlallerine son verilerek maruz kaldığı idari tutukluluk kararının iptali talebinde bulunduğu bildirildi.

Konuya ilişkin yaptığı basın açıklamasında Esirler Kulübü, işgal makamlarının, açlık grevinden vazgeçirmek amacıyla esir Avad’ı hapishaneden hapishaneye naklettiğini ve psikolojik baskıya tabi tuttuğunu belirtti.

Açıklamada, Avad’ın açlık grevi eylemini askıya aldığı yönündeki tüm haberler tekzip edilerek, esirin grevini sürdürdüğüne dikkat çekildi.

Ekim 2020'de işgal güçleri tarafından hiçbir gerekçe gösterilmeden tutuklanan Avad ve Ebu Etvan, İsrail’in idari tutukluluk uygulamasını protesto etmek amacıyla açlık grevi başlattı.

İsrail, "idari tutukluluk" adını verdiği uygulamayla Filistinlileri istihbarata dayalı olarak 6 aya kadar alıkoyabiliyor. Tutuklunun, "İsrail'in güvenliği için tehlike teşkil ettiğine" karar verilmesi halinde askeri hâkim, suç isnadında bile bulunmadan tutukluluk süresini 5 yıla kadar uzatabiliyor. Filistinliler İsrail'in bu uygulamasını "keyfi tutuklama" olarak isimlendiriyor. 

İşgal rejiminin sadece Filistinlilere yönelik olarak uyguladığı idari hapis sistemine göre bir işgal rejimi savcısı bir Filistinliyi, hakkında hiçbir dava dosyası açmadan ve hiçbir suçlamada bulunma ihtiyacı duymadan altı aylık süreyle hapse atabiliyor. Bu sürenin dolmasından sonra yine altı aylık sürelerle ve yine hiçbir gerekçeye dayanmadan 10 kez uzatabiliyor. Buna göre beş yıl kesintisiz bir şekilde idari hapis uygulamasıyla cezaevinde tutabiliyor. Ancak bu sürenin bitiminden sonra serbest bırakılanların aradan fazla zaman geçmeden yine idari hapis uygulamasıyla tutuklanması mümkün. Dolayısıyla işgal rejiminin yargı sistemi Filistinlileri hiçbir suçlamada bulunma ihtiyacı duymadan bir ömür boyu hapiste tutma imkanına sahip. 

Filistin Enformasyon Merkezi

Yorumlar