FİLİSTİNLİ LİDERLERDEN KUDÜSLÜ DİRENİŞÇİLERE DESTEK AÇIKLAMASI

Filistinli lider, yönetici, kanaat önderi ve milletvekili adayı siyasi şahsiyetlerden, Yahudi yerleşimcilerin baskınlarına karşı Mescidi Aksa’ya kalkan olan Kudüslü direnişçilere üst üste destek açıklamaları geldi. Tüm Filistinliler, dün geceden bu yana Kudüs’te yükselen intifada çağrıları için yekvücut oldu. 

Görüntülenme: 1351 Tarih: 24 Nisan 2021 20:54
FİLİSTİNLİ LİDERLERDEN KUDÜSLÜ DİRENİŞÇİLERE DESTEK AÇIKLAMASI

Filistin İslami Direniş Hareketi (Hamas) liderlerinden Rafet Nasif, işgal güçleri ile ırkçı Yahudi yerleşimcilerin Mescidi Aksa’yı kirletme girişimlerine karşı destan yazan Filistinli direnişçileri özellikle de Kudüslü kahramanları selamladı.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Hamaslı yönetici Nasif, Filistinli direnişçilerin, zulüm karşısında Kudüs sokaklarında çizdiği gurur verici karelerin tüm dünyaya  mesajlar verdiğini belirterek, “Herkes bilmelidir ki kutsal Kudüs kenti, çatışmaların kalbi, direnişin simgesi, İslam ümmetinin nabzı ve ruhudur.” ifadelerini kullandı.

Surları, avluları ve kapılarıyla bütün Mescidi Aksa’nın tartışmasız Müslümanların hakkı olduğuna vurgu yapan Nasif, İsrail yönetiminin, işgal altındaki Doğu Kudüs'ün ana kapılarından biri olan Bab El-Amud (Şam Kapısı) çevresinde aldığı tedbirlerin, Filistinlilerin Mescidi Aksa’ya girişini engellemesi ve Müslümanların ibadet özgürlüğünü kısıtlamasının faşizmin doruk noktasını temsil ettiğini söyledi.

Nasif, hiç kimsenin Mescidi Aksa’yı gerçek sahiplerinden almaya güç yetiremeyeceğinin ve İslami mekanları her koşulda müdafaa etmeye devam edeceklerinin altını çizdi.

“İsrail’in Dayatmaları Hezimetle Sonuçlanacak”

Öte yandan aşırılık yanlısı Yahudi yerleşimcilerin saldırılarına karşı Kudüs, Mescidi Aksa ve Filistinlileri korumak için direniş gösteren gençleri selamlayan Hamas’ın milletvekili adayı Muhammed Hammade, Kudüslü gençlerin, mübarek Ramazan ayının idrak edildiği bu günlerde kutsallarını himaye etmekle büyük bir hayır işlediklerine işaret etti.

Direnişin gerçekleştiği zamana dikkat çeken Hammade, gece geç saatlerde çok sayıca Filistinli gencin Kudüs sokaklarına inmesinin, İsrail yönetiminin statü dayatmalarının hezimete uğramaya mahkum olduğunu gösterir mahiyette olduğunu bildirdi.

Hammade, dün gece yaşananların, Kudüs halkının her ne pahasına olursa olsun meşru hakları savunmaktan geri durmayacağı, işgalcilerin engellemelerine rağmen sandıklara gidip iradelerini ortaya koyacakları, mani olmaya çalışması halinde işgal güçlerine karşı çatışmalara girmeye hazır olduklarının delili olduğunu aktardı.

“Kudüs Halkı Her Türlü Bedeli Ödemeye Hazırdır”

Filistin Parlamentosu Değişim ve Islah Grubu üyesi Selfit Milletvekili Dr. Nasır Abdülcevad ise Kudüs’te yaşananların, Filistin seçimlerinin burada da yapılması gerektiği hakikatinin İsrail tarafına dayatılmasının doğruluğunu teyit ettiğini söyledi.

Açıklamasında Abdülcevad, “Kudüs’te gerçekleşen hadiseler, Kudüs’ün düşmana boyun eğmeyeceğini göstermek amacıyla İsrail’e baskı kurmak için fırsattır. İsrail’in, seçimlere engel olması halinde Kudüs, her türlü bedel ödemeye hazır olduğunu dün gece ilan etti. Ancak İsrail buna hazır değil.” dedi.

“Kudüslü Direnişçiler Yalnız Değildir”

Diğer taraftan Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye, irade ve kimlik savaşında Kudüs halkının yalnız olmadığını ve her zaman yanlarında olacaklarını vurguladı.

Yaptığı açıklamada Heniyye, “Kudüs’ün topraklarını, kutsallarını ve halkını savunmaya ve aynı zamanda işgalcilerin yok etmeye ve ortadan kaldırmaya çalıştığı Arap ve İslami kimliğini müşahhas hale getirmeye devam edeceğiz.” dedi.

Tüm Filistin halkını, Kudüslülerin direnişine destek vermeye ve yanlarında durmaya davet eden Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye, Kudüslülerin özgürlüğü ve izzetleri için her türlü bedeli ödemeye hazır olduklarını bildirdi.

Heniyye, “Kudüs savaşı; medeniyet savaşıdır, kimlik ve burada varolmanın savaşıdır. Bu savaş, işgal altındaki bir halk ile işgal gücü arasındaki irade savaşıdır.” ifadelerini kullandı.

“Kudüs ve Mescidi Aksa İçin Dönüş Ordusu Kurulsun”

Keza Hamas'ın önde gelen isimlerinden Mahmud ez-Zehhar, dün geceden bu yana işgal güçleri ile Yahudi yerleşimcilerin ırkçı saldırılarına maruz kalan Kudüslülerle dayanışma için abluka altındaki Gazze Şeridi’nde düzenlenen destek mitinginde bir konuşma yaptı.

Filistin İslami Direniş Hareketi (Hamas) Siyasi Büro Üyesi Mahmud ez-Zehhar, “Mescidi Aksa’da namaz kılan veya Filistinli bir vatandaşın öldürülmesi, dünyadaki bütün Müslümanların onurunun öldürülmesidir.” ifadelerini kullandı.

Konuşmasında ez-Zehhar, İslam alemine ve Arap ülkelerine, Kudüs kentini ve Mescidi Aksa’yı işgal kirinden kurtarmak için Dönüş Ordusu’nu kurma çağrısında bulundu.

Filistin topraklarının işgal edilmesinin, tüm Arap ve İslam topraklarının işgal altında olması anlamına geldiğine dikkat çeken Hamaslı yönetici, “Mescidi Aksa'ya yapılan saygısızlık Mekke, Medine ve bilcümle yeryüzündeki bütün camilere yapılan bir saygısızlıktır.” dedi.

Kudüs’te Neler Oluyor?

Aşırılık yanlısı Yahudi yerleşimci örgütlerin, Mescidi Aksa’ya baskın düzenleme çağrıları üzerine onlarca Kudüslü direnişçi, dün akşam saatlerinde Bab El-Amud bölgesine akın etti. Filistinlilerin yerleşimci karşıtı tepkileri ve işgal güçlerinin müdahalesi sonucu ortalık bir anda alev aldı, şiddetli çatışmalar yaşandı.

Mübarek Ramazan ayının onuncu gününün idrak edildiği dün (22 Nisan Perşembe) akşam Kudüs sokakları, işgal ve Yahudi yerleşimciler karşıtı büyük bir direnişe tanıklık etti. İşgal altındaki Doğu Kudüs'ün ana kapılarından biri olan Bab El-Amud (Şam Kapısı) meydanı savaş alanına döndü. Irkçı Yahudi yerleşimcilerin saldırılarını protesto eden onlarca Filistinli genç yaralandı. 

Bölgede yaşanan gerilimi yakından takip eden Filistin Kızılayı tarafından konu hakkında yapılan yazılı açıklamada, Doğu Kudüs'ün Eski Şehir bölgesi çevresindeki işgal güçlerinin sert müdahalesi sonucu yaralanan Filistinli sayısının 105’e yükseldiği, 21’inin tedavi edilmek üzere yakın hastanelere nakledildiği, birinin ise başından vurulduğu belirtildi.

Yerel kaynaklardan edinilen bilgilere göre, Siyonist İsrail güçleri, işgal altındaki Doğu Kudüs’te teravih namazı sonrası Eski Şehir’in Şam Kapısı yakınlarında bir araya gelen Filistinli direnişçilere ses bombaları ve TOMA’larla müdahalede bulundu. Bunun üzerine direnişçi gençler, İsrail polisinin müdahalesine karşılık bölgede ateş yakarak barikat kurdu.

Söz konusu çatışma ve arbede, Filistinli Araplara karşı kin kusmakla bilinen aşırı sağcı Lehava Yahudi örgütünün, Mescidi Aksa’ya baskın düzenleme ve  Bab El-Amud bölgesinde Müslümanlara karşı miting düzenleme çağrıları üzerine geldi. 

Filistin Enformasyon Merkezi

Yorumlar