BUGÜN FİLİSTİN TOPRAK GÜNÜ

 

Görüntülenme: 1550 Tarih: 30 Mart 2021 09:11
BUGÜN FİLİSTİN TOPRAK GÜNÜ

30 Mart 1976'da yaşanan olayların anısına 30 Mart tarihi Filistin'de Toprak Günü olarak ihya ediliyor. Bu tarihte işgal yönetiminin Filistinlilerin 21 bin dönüm arazisini gasp etmesini protesto amacıyla 1948'de işgal edilmiş toprakların değişik bölgelerinde gösteriler düzenlenmişti. Bu gösteriler esnasında çıkan çatışmalarda 6 Filistinli şehit edilmiş, çok sayıda Filistinli de yaralanmıştı.

30 Mart tarihi, Filistin topraklarının bütünlüğünün yeniden gündeme getirilmesi, Siyonist devletin bir işgal devleti olduğunun vurgulanması ve Filistin topraklarında Siyonistlerin meşru bir haklarının olmadığının dile getirilmesi amacıyla Toprak Günü olarak kutlanmaktadır. 30 Mart'ın Toprak Günü olarak ihya edilmesi geleneği 44 yıldır sürdürülüyor.

30 Mart 1976 tarihi, Filistin halkının atalar diyarını savunmak ve zorla buradan göç ettirilmiş olan mültecilerin tekrar geri dönüşünü sağlamak için çaba gösterme noktasında Filistin halkının birlik olmasında önemli bir dönemeçtir.

Diğer taraftan üç yıl önce yani 2018’deki Toprak Günü ile birlikte "Büyük Dönüş Yürüyüşü" eylemleri başlatıldı. 

“Büyük Dönüş” ile kastedilen yurtlarından çıkarılan tüm Filistinlilerin yeniden yurtlarına dönme konusundaki kararlılıklarının ortaya konmasıydı. "Büyük Dönüş Yürüyüşü" sadece bir yürüyüşün değil belirtilen amaç doğrultusunda düzenlenecek tüm sivil etkinliklerin adıydı. Bu etkinliklerin önemli amaçlarından biri de Gazze'ye 2006'dan beri uygulanan insanlık dışı ablukanın kırılmasıydı.

30 Mart 2018 tarihinden itibaren bu etkinlikler uzun süre devam ettirildi. Özellikle cuma günleri büyük gösteriler düzenlendi. Filistinlilerin amaçları tamamen sivil gösteriler ve eylemler düzenlenmesi olmasına ve işgalcilerle çatışma amaçlarının olmadığını belirtmelerine rağmen işgal güçleri Filistinlilerin gösterilerine silahlı müdahalelerde bulundu ve saldırılar düzenlediler.

Filistin Enformasyon Merkezi

Yorumlar