KAHİRE GÖRÜŞMELERİ BAŞARIYLA SONUÇLANDI

Açıklamada, liderlerin, Filistin seçimlerinin belirtilen tarihlerde ve Filistin halkının medeni yönünü yansıtacak şekilde icra edilmesi için ortak çalışmalar yapmakta mutabık kaldıkları ifade edildi. 

Görüntülenme: 1757 Tarih: 10 Şubat 2021 20:38
KAHİRE GÖRÜŞMELERİ BAŞARIYLA SONUÇLANDI

Önümüzdeki aylarda yapılması kararlaştırılan Filistin yerel seçimleriyle ilgili yargısal ve hukuki konuları ele almak üzere Mısır’ın başkenti Kahire'de düzenlen ulusal uzlaşı görüşmesi sonrası Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ı telefonla aradı. Görüşmede, 22 Mayıs'ta milletvekili, 31 Temmuz'da devlet başkanlığı ve 31 Ağustos'ta Filistin Ulusal Konseyi seçimlerinin yapılacağı bir kez daha teyit edildi.

Filistin İslami Direniş Hareketi’nin (Hamas) resmî web sitesinde yayınlanan bir açıklamada, söz konusu görüşmede iki liderin, Filistinli grupların Kahire görüşmelerinde uzlaşmaya varmasından ötürü memnuniyetlerini dile getirdiği belirtildi.

Açıklamada, liderlerin, Filistin seçimlerinin belirtilen tarihlerde ve Filistin halkının medeni yönünü yansıtacak şekilde icra edilmesi için ortak çalışmalar yapmakta mutabık kaldıkları ifade edildi.

Öte yandan Hamas lideri Heniyye, hareketinin, Filistin’in iç meselelerini düzene sokma, bölünmüşlüğü sonlandırma, ortaklık ilkesi, siyasi çoğulculuk ve halkın iradesine saygı duymaya dayalı bir siyasi program kurma, Filistin Kurtuluş Örgütü’nü (FKÖ) tüm grupları temsil edecek şekilde yeniden yapılandırma ve işgalci İsrail’e karşı mücadele etmeye hazır olduğunun ve bu yaklaşımlarında herhangi bir değişimin olmadığının altını çizdi.

Bu arada Mısır’ın başkenti Kahire'de toplanan Filistinli gruplar, iki gün süren ulusal uzlaşı diyalog görüşmelerinin ardından seçimlerle ilgili üzerinde anlaşmaya varılan maddeleri içeren kapanış bildirisini yayımladı.

Ulusal Konsey Başkanlığı ve Merkez Seçim Komitesi'nin huzurunda yeni Ulusal Konsey'in oluşumunun tamamlanacağı temeller ve mekanizmaların belirlenmesi için mart ayında Kahire’de yeni bir toplantının tertip edilmesinde mutabık kalan Filistinli gruplar, işgal altındaki Kudüs ve Batı Şeria’nın yanı sıra ambargo altındaki Gazze Şeridi'nden yargıçların mutabakatıyla seçim mahkemesinin oluşturulması ve bu mahkemenin sadece seçimlerle ilgili konulara bakmasında ittifak etti.

Devlet Başkanı Mahmud Abbas, 15 yıl sonra ilk kez 22 Mayıs'ta milletvekili, 31 Temmuz'da devlet başkanlığı ve 31 Ağustos'ta Filistin Ulusal Konseyi seçimlerinin yapılmasını öngören kararnameyi imzalamıştı.

 Filistin Enformasyon Merkezi

Yorumlar