AVRUPA'DA ABLUKA ALTINDAKİ GAZZE İLE DAYANIŞMA HAFTASI İLAN EDİLDİ

Avrupa Filistinlileri Ulusal Çalışma Girişimi, “Koronavirüs ve abluka gölgesinde Gazze Şeridi’nde ekonomik, yaşamsal problemler ve Avrupa desteği yolları” başlığı altında bir sempozyum düzenledi. 

Görüntülenme: 1255 Tarih: 29 Ocak 2021 14:25
AVRUPA'DA ABLUKA ALTINDAKİ GAZZE İLE DAYANIŞMA HAFTASI İLAN EDİLDİ

Filistin başta olmak üzere dünyanın farklı ülkelerinden insan hakları savunucusu önemli şahsiyetlerin katılımıyla gerçekleştirilen söz konusu sempozyum, Gazze Şeridi’yle Dayanışmak ve Ablukayı Kırmak İçin Avrupa Haftası çerçevesinde düzenlendi.

Salgın hastalık nedeniyle insani durumun daha da ağırlaştığı Gazze'de, ekonomik problemlerin ve sağlık sorunlarının yol açtığı sıkıntılar, Filistinlilerin yaşam mücadelesini giderek güçleştiriyor.

Sempozyuma iştirak eden katılımcılar, uzun yıllardır İsrail ablukası altında inleyen Gazze Şeridi’ndeki ekonomik krizi ve burada ikamet eden Filistinlilerin karşı karşıya kaldığı tehditleri ele aldı. 

Keza katılımcılar, koronavirüs salgınının Gazze halkı üzerindeki olumsuz etkileri ve kısa adı UNRWA olan Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı’nın yardım çalışmaları üzerinde durdu.

Avrupa Filistinlileri Ulusal Çalışma Girişimi Genel Koordinatör Yardımcısı Ömer Faris, Gazze Şeridi'ne uygulanan İsrail ablukasını ve abluka nedeniyle yaşanan zorlukları dünya kamoouyuna duyurmayı amaçlayan Gazze Şeridi’yle Dayanışmak ve Ablukayı Kırmak İçin Avrupa Haftası etkinliklerinin başladığını duyurdu. Faris, etkinliklerle hukuksuz uygulamalarına son vermesi için İsrail üzerinde bir baskının oluşturulmasının hedeflendiğine dikkat çekti.

Gazze'deki UNRWA Sözcüsü Adnan Ebu Hasene yaptığı konuşmada, “Gazze Şeridi nüfusunun %90'ı UNRWA dahil uluslararası kuruluşların yardımıyla yaşıyor.” ifadelerine yer verdi.

Gazze Şeridi’ndeki durumların işgalci İsrail’in ambargosu sebebiyle yıkıcı ve içler acısı olduğunu vurgulayan Ebu Hasene, buradaki hastaların şiddetli acılar çektiğine ve işgal makamlarının yurt dışında tedavi olmalarını yasakladığına işaret etti.

Salgının neden olduğu krizin Gazze'de hayatın birçok alanını etkilenmesiyle burada yaşam mücadelesi veren Filistinlilerin çok zor şartlarda ayakta kalabildiklerini söyleyen Ebu Hasene, Kovid-19'la mücadelede Gazze'ye acilen destek olma çağrısında bulundu.

İsrail, 2 milyon 200 bin Filistinlinin yaşadığı Gazze Şeridi'ni 2006'dan bu yana abluka altında tutuyor.

İnsan hakları örgütleri ise abluka nedeniyle zor durumda olan Gazze'de yoksulluk, altyapı eksikliği ve nüfus yoğunluğu gibi nedenlerle bölgenin virüs karşısında savunmasız bir durumda olduğu uyarısı yapıyor. 

Filistin Enformasyon Merkezi

Yorumlar