FİLİSTİNLİ DİRENİŞ GRUPLARININ ORTAK TATBİKATININ AMAÇLARI (ANALİZ)

12 Filistinli direniş grubunun Gazze Şeridindeki " Rükn-üş Şedid" başlıklı ortak tatbikatı 30 Aralık günü başladı. Böylece Filistinli gruplar ilk kez Gazze Şeridinde ortak tatbikat düzenlemektedir. 

Görüntülenme: 1446 Tarih: 30 Aralık 2020 18:42
FİLİSTİNLİ DİRENİŞ GRUPLARININ ORTAK TATBİKATININ AMAÇLARI (ANALİZ)

Yapılan ortak tatbikatın en önemli özelliği ise Gazze Şeridinde önde gelen direniş grupları, yani Filistin İslami Direniş Hareketi-HAMAS, Filistin İslami Cihat Hareketi, Filistin Kurtuluş Demokratik Cephesi, Halk Direnişi Komiteleri ve Filistin Kurtuluşu  için Halk Cephesinin, diğer bir kaç grup ve parti ile ortak şekilde düzenlenmesidir. 
Ortak tatbikat hususunda göze çarpan önemli başka bir konu,  Filistinli grupların ortak operasyon ve tatbikat kurmayının  bu tatbikatın  Filistinli direniş gruplarının ortak çalışmaları ve işbirliği çerçevesinde, savaş için hazırlıkların ve deneyim aşamalarının çerçevesinde yapıldığını açıklamasıdır. 
Bu ortak tatbikat aslında zaman açısından da büyük önem taşıyor.  Filistinli direniş gruplarının Gazze Şeridindeki ortak tatbikatı, Siyonist Rejim İsrail'in ve bazı gerici Arap rejimleri ve ülkelerin  Amerika hükümetinin destekleri sayesinde ilişkilerini normalleştirmeye başladığı sırada gerçekleşmektedir.  Bu yüzden  Direniş Gruplarının ortak tatbikatının Siyonist Rejim İsrail ve uzlaşmacı gerici Arap ülkelerine mesajı da kesin ve nettir. 
 Filistinli direniş grupları gerçekçi bir yaklaşım çerçevesinde kendi sınırları ve güvenliğini korumaya çalışacağı mesajını iletmek istemektedir. Bu doğrultuda Filistin İslami Cihat hareketinin askeri kolu olan  Suraya EL Kudüs Tugayları sözcüsü Ebu Hamza,  yaptığı açıklamada, "Bu savunma tatbikatı, direnişin Filistin milletinin savunmasına dair bir vurgudur." Dedi.
Yapılan tatbikatın zaman açısından bir diğer önemli yanı da, Filistin Özerk Teşkilatının Siyonist rejim ile müzakereye ve güvenlik işbirliği sağlamaya hazır olduğunu bir kez daha açıklamasına yönelik olmasıdır. Söz konusu ortak tatbikatı sürdürmek, Filistin direniş gruplarının sadece Siyonist rejimle müzakerelere karşı çıkması değil, aynı zamanda bu rejime karşı direnişi vurgulaması anlamına geliyor. 
Filistin İslami Cihat hareketi askeri kolu Kudüs Tugayları sözcüsü Ebu Hamza da bu konuda yaptığı açıklamada, "Bu ortak tatbikat, kararımızdaki birliği açıkça göstermektedir. Düşmanla yüzleşmek ve düşmanı caydırmak için bugünün direnci daha güçlü, daha sert ve daha etkin olacaktır. Direniş, düşmanın çatışmanın kurallarını empoze etmesine izin vermeyecektir." Dedi.
Filistinli direniş gruplarının ortak tatbikatının zamanlama açısından üçüncü boyutu ise, İran İslam Cumhuriyeti devrim muhafızları ordusu Kudüs gücü komutanı ve Direniş Cephesinin başta gelen komutanlarından Korgeneral Şehit Kasım Süleymani'nin şehadetinin birinci yıldönümü arifesinde yapılmasıdır. 
Korgeneral Kasım Süleymani ve Irak halk seferberliği Haşdi Şabi  kurumu başkan vekili Ebu Mehdi el-Mühendis ve silah arkadaşları 3 Ocak 2020 sabahı Bağdat havaalanı yakınlarında ABD terörist güçlerince şehit edildi. Bu tatbikat aslında, İslam İnkılabı rehberine göre uluslararası bir direniş figürü olan Korgeneral Kasım Süleymani'nin, yolunun devamına vurgu mahiyeti taşıyor. Bu bağlamda Gazze sokaklarında "Hayatını direnişe destek için adayan Şehit Süleymani,  Kudüs şehididir" yazılı Şehit Süleymani'nin posterleri asılmıştır.
Son olarak, Filistin direniş grupları teçhizat açısından Siyonist rejimle kıyaslanamazsa da, bu ortak tatbikatın birlik ve uyum üzerindeki vurgusu, işgalci rejimi korkuttu. Bu yüzden Siyonist rejim de, Gazze Şeridi'ndeki direniş gruplarının ortak tatbikatlarının başlamasıyla eş zamanı olarak hazırlık seviyesini de yükselterek teyakkuza geçmiştir.

parstoday

Yorumlar