ULUSLARARASI KUDÜS MÜESSESİNDEN FAS'A TEPKİ

Uluslararası Kudüs Müessesesi, Fas ile düşman İsrail arasındaki normalleşme anlaşmasının, Fas halkının Filistinlilere yönelik tutumunu ve fedakarlıklarını temsil etmeyen utanç verici bir girişim olduğunu belirterek, Fas yetkililerine derhal geri çekilme çağrısında bulundu.  

Görüntülenme: 1630 Tarih: 24 Aralık 2020 11:29
ULUSLARARASI KUDÜS MÜESSESİNDEN FAS'A TEPKİ

Müessese tarafından konuya ilişkin yapılan açıklamada, Fas’ın, İsrail’le normalleşme kararıyla sonunu hazırladığı ve uçuruma doğru gittiği belirtildi. Açıklamada, Filistin’e destek kılıfıyla İsrail’le yapılan anlaşmaların kabul edilemez olduğu ve tüm normalleşme adımlarının Filistin davasının sırtından bıçaklanması anlamına geldiği ifade edildi.

Açıklamada, normalleşme anlaşmalarının, Filistin halkının hedeflerine ihanet olduğu aktarılıp bunların, işgalci İsrail’in Mescidi Aksa, Kudüs ve İslami mukaddesata yönelik işlediği suçların sumen altı edilmesi girişimi olduğu belirtildi.

Uluslararası Kudüs Müessesesi, Batı Sahra üzerindeki hakimiyetlerinin tanınması karşılığında Faslı yetkililerin, ABD öncülüğünde İsrail ile ilişkilerini normalleştirme kararı almasının hüsran olduğunu ve ABD’nin, içişlerine müdahale ettiği ülkede fitne, kaos, çatışma ve parçalanmaların meydana geldiğini vurguladı. 

Fas Kralı 6. Muhammed, 10 Aralık'ta İsrail ile resmi ikili temasların ve diplomatik ilişkilerin mümkün olan en kısa sürede  başlayacağını duyurmuştu.

Hamas Siyasi Büro Üyesi Musa Ebu Merzuk ise, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Fas, ABD ve Siyonist oluşum arasında üçlü anlaşma imzalanmasını kesinlikle reddediyoruz." ifadelerini kullandı.

Diğer taraftan Filistin halkına yönelik katliam ve soykırımla kurulan İsrail'in uluslararası havayolu şirketi El Al’a ait bir uçak, iki gün önce (22 Aralık Salı) Tel Aviv’den havalanarak Fas'ın başkenti Rabat kentine iniş yapmıştı. 

Söz konusu uçakta ABD Başkanı Donald Trump'ın damadı ve danışmanı Jared Kushner ve İsrail Ulusal Güvenlik Danışmanı Meir Ben Şabbat’ın da bulunduğu belirtilmişti.

Fas, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Bahreyn ve Sudan'ın ardından İsrail'le son birkaç ay içinde diplomatik ilişki kurmaya başlayarak ihanet kervanına katılan dördüncü, 1979'dan bu yana ise altıncı Arap ülkesi, Mağrib (Kuzey Afrika) bölgesinde ise ilk ülke oldu.

Filistin Enformasyon Merkezi

Yorumlar