FİLİSTİN DİRENİŞİ İLE SİYONİST İSRAİL ARASINDA İKİ GÜN SÜREN SAVAŞ HANGİ GERÇEKLERİ ORTAYA ÇIKARDI?

 

Görüntülenme: 1960 Tarih: 26 Şubat 2020 15:11
FİLİSTİN DİRENİŞİ İLE SİYONİST İSRAİL ARASINDA İKİ GÜN SÜREN SAVAŞ HANGİ GERÇEKLERİ ORTAYA ÇIKARDI?

Siyonist rejimin Gazze'ye saldırması ve 27 yaşındaki Filistinli bir şehidin naaşına saygısızlık etmesinin ardından Filistin direniş grupları ile işgal rejimi arasında savaş başladı. Filstin direniş grupları, işgal rejiminin bu saldırıları ve saygısızlığına sert şekilde yanıt vererek, onlarca roket ve füze ile işgal topraklarını hedef aldılar. 

48 saatten az süren bu savaş ise birkaç önemli mesaj taşıyordu.

Sözkonusu savaş, Siyonist rejimin direniş gruplarıyla daha uzun süre savaşma gücüne sahip olmadığını ortaya koydu. Siyonist rejim, kasım 2018'de 4 günlük savaşta, mayıs 2019'da 2 günlük savaşta Filistin direniş gruplarıyla karşı karşıya kalmıştı ve son savaş ise 48 saate varmadan son buldu.

Bu savaş, "saldırıya karşı saldırı"yı pratikte kanıtlamış oldu çünkü Filistin direniş grupları, işgal rejiminin saldırıları karşısında geri adım atmadıkları gibi güçlü şekilde yanıt verdiler, öyleki dün gece bir saatten az bir sürede 25 roket işgal topraklarına fırlattılar. Saldırıya karşı saldırı denklemi,  Filistin direniş gruplarının Siyonist rejimin her türlü saldırı ve cinayetine karşı koyabilecek güce ve hazırlığa sahip olduklarını kanıtlamış oldu.

İki günlük savaş ile ilgili üzerinde durulması gereken başka bir konu ise, saldırıya karşı saldırı denklemi, işgal rejiminin zafiyetlerini ve açık yanlarını belirgin şekilde ortaya çıkarmış olmasıdır.

Aslında saldırıya karşı saldırı denklemi, bir kez daha Siyonist rejimin aslında Batı Asya'nın en güçlü ordusuna sahip olmadığını göstermiş oldu.

İsrailli ünlü askeri uzmanlardan Alon Ben David bu bağlamda şöyle diyor, İsrail, Filistin direnişi karşısında tamamen başarısız oldu. Aynı uzman sözlerinin devamında İsrail savaş uçaklarının İslami Cihat komutanlarından Beha Ebu Ata'nın şehit olmasının ardından bu seferki çatışmalarda direnişin füze rampalarını hedef alamadıklarını vurguladı.

Bu savaşın başka bir mesajı ise, Siyonist rejimin terörden beslenen bir rejim olduğunu ortaya koymasıdır. Siyonist rejim başbakanı Benyamin Netanyahu, direniş gruplarının güçlü tepkisi ile karşı karşıya kaldıktan sonra sarih biçimde direniş liderlerini suikast ile tehdit etti. İşgal rejimi İsrail en son kasım 2019 İslami Cihat Komutanlarından Beha Abu Ata'ya suikast düzenlemişti.

Netanyahu bundan önce de Filistinli komutanlar ve liderleri suikastla tehdit etmiştir.

Son konu olarak şunu ifade etmeliyiz ki, bu savaş, Siyonist rejim için yeni kabinenin kurulması bağlamda önemli bir mesaj taşıyabilir. Ortak Arap Listesi Başkanı ve Knesset'in Arap temsilcisi Eymen Avude bu bağlamda şöyle diyor: Knesset seçimlerinde ne Natanyahu'yu ne de Gantz'i başbakanlık koltuğu için desteklemeyeceğiz çünkü Gantz işgalin son bulması ve barışın tesisi peşinde değil ve Netanyahu da, Gazze'e karşı saldırılara devam ediyor ve biz asla Gazze Şeridi'ne saldıran bir hükümet ile işbirliği yapmayacağız.

Aslında eğer Netanyahu, yeni kabine için Ortak Arap Listesi'nin desteğine bel bağlamış olsa da, Gazze'ye yönelik bu saldırılarıyla bu desteği artık kaybetmiştir.

parstoday

Yorumlar