HAMAS İLE ABBAS ARASINDA ABD HASTANESİ KRİZİ

 

Görüntülenme: 2104 Tarih: 07 Aralık 2019 17:28
HAMAS İLE ABBAS ARASINDA ABD HASTANESİ KRİZİ

Hamas’ın Gazze’de Amerikan sahra hastanesinin kurulmasına onay vermesi, Mahmud Abbas liderliğindeki Filistin yönetiminin tepkisine sebep oldu.

Filistin yönetimi, Trump yönetiminin Filistinlilere yönelik yardımların hepsini kesmesinin ardından Gazze’de bir Amerikan hastanesinin kurulmasının kabul edilemez olduğunu açıkladı.

Filistin Başbakanı Muhammed Iştiyye, ABD’nin bu kararının arkasında bir takım hedeflerin bulunduğunu dile getirerek, Hamas’ın Amerikan hastanesi kurulmasını onaylamasını eleştirdi. 

Iştiyye, “ABD, Kudüs hastanelerine verilen desteği kestikten ve Filistinli hastaların yaşamını tehlikeye attıktan sonra nasıl oluyor da Gazze Şeridi'nde bir hastanenin kurulmasını destekliyor?” ifadelerini kullandı.

ABD ilk kez Filistin topraklarından kendi seçtiği bir yerde yapılacak hastanenin bütün masraflarını karşılıyor.

Erez Sınır Kapısı'ndan sadece birkaç metre uzaklıkta bulunacak hastane, Gazze Şeridi ile işgal toprakları arasındaki sınırın yakınında, şeridin kuzeyinde yer alıyor. Ayrıca güvenlik bölgesi olarak sınıflandırılan bu bölgeye yaklaşmak mümkün değil.

Öte yandan, Hamas ve İslami Cihad kaynaklarının aktardığı bilgilere göre iki hareket, idarenin onayı alınmadıkça kendi unsurlarının hastaneye nakledilmemesi yönünde karar aldı.

Hastane inşaatı için 40 dönümlük bir alanda çalışmalara başlanırken, yetkili makamlar, gerekli ekipmanı Gazze'ye getirmeye başladı. ABD’li bir teknik heyet de, hastane inşaatını ve ekipmanların hastane içinde dağılımını denetlemek üzere Gazze Şeridi'ne geldi. 

Hamas Sözcüsü Hazım Kasım, bu hastanenin Mısır ve Birleşmiş Milletler arabuluculuğuyla Hamas ile İsrail arasındaki anlaşma çerçevesinde geldiği açıklamasında bulundu. Ayrıca Filistin yönetiminin Gazze’deki hastalar için belirlediği hasta sevkiyatı oranını azaltmasının ardından böyle adım atıldığını söyledi.

ABD’li doktorlardan oluşacak ekibin gündüz saatlerinde hastanede çalışacağı, gece ise İsrail’deki konutlarına gidecekleri belirtiliyor.

Filistinli gruplar, söz konusu hastanenin Gazze üzerindeki kuşatmanın kırılmasına dair yapılan anlaşma kapsamında yapıldığını düşünüyor.

Ayrıca, Amerikan hastanesinde tedavi olmak, Gazze'deki Sağlık Bakanlığı'ndan tıbbi sevk şeklinde olacak. Bireysel hastaların hastaneye gitmeleri yasaklanacak.

YDH

Yorumlar