WALL STREET JOURNAL: İSRAİL İRAN'IN MİSİLLEMESİNE KARŞILIK VERECEK

Wall Street Journal gazetesi, İsrail Savunma Bakanı Gallant'ın ABD'li mevkidaşına Tahran'ın Siyonist rejime doğrudan saldıması durumunda İran topraklarını vurarak karşılık vereceğini bildirdi. 

Görüntülenme: 207 Tarih: 12 Nisan 2024 21:05
WALL STREET JOURNAL: İSRAİL İRAN'IN MİSİLLEMESİNE KARŞILIK VERECEK

Geçen hafta İsrail rejiminin Suriye'nin başkenti Şam'daki İran konsolosluğuna düzenlenen saldırının ardından İsrail'in İran'ın olası saldırısına hazırlık yaptığı bildirildi.

Wall Street Journal (WSJ) gazetesinde yer alan habere göre Siyonist rejim ordusu ve istihbarat teşkilatı Mossad, İsrail'in saldırıya uğraması durumunda İran'a saldırı planlarını onayladı.

Buna ek olarak, ABD ve İsrail orduları arasındaki koordinasyon da arttı. 

Konuyla ilgili bilgi sahibi bir kaynak, gazeteye verdiği demeçte İran'dan İsrail'in kuzeyine ya da güneyine yönelik bir saldırının önümüzdeki 24 ila 48 saat içinde beklendiğini belirtti. 

Ancak İranlı yetkililer tarafından bilgilendirildiğini iddia eden bir başka kaynak, Tahran'ın saldırı planını 'tartışmakta olduğunu, ancak nihai bir karar vermediğini' iddia etti.

Gazeteye konuşan Amerikalı bir yetkili ise İranlıların yurt dışındaki bir varlığı değil, muhtemelen İsrail topraklarını vuracağını kaydetti.

WSJ'ye göre İran Devrim Muhafızları Ordusu (DMO), Ali Hamaney'e operasyonel planlar sundu. Muhafızlardan bir danışman seçeneklerden birinin orta menzilli füzelerle bir saldırı gerçekleştirilmesi olduğunu dile getirdi.

DMO'ya bağlı sosyal medya hesapları son saatlerde Negev'deki Dimona nükleer reaktörüne ve Hayfa havaalanına saldırı simülasyonu yapan videolar yayınladı. İranlı bir yetkili daha önce yaptığı açıklamada İsrail'in misilleme yapması halinde tuzdan arındırma tesislerinin ve elektrik santrallerinin vurulabileceğini söylemişti. 

Danışman, "Saldırı planı dini lidere sunuldu ve o da bunun siyasi riskini değerlendiriyor," dedi. 

Kaynaklar İran'ın planının, savaşın başından bu yana İsrail'e insansız hava araçlarıyla saldırılar düzenleyen Irak ve Suriye'deki direniş örgütlerinin operasyonlarını da içerdiğini öne sürdü. 

İddiaya göre direniş örgütleri, İsrail'i uluslararası alanda tanınan sınırları içinde vurmaktan kaçınmak için Golan Tepeleri'ni ve hatta Gazze'yi de vurabilir.

Üzerinde düşünülen bir başka plan da İsrail'le diplomatik ilişkilerin bir bedeli olduğunu göstermek için Arap ülkelerinden birindeki İsrail büyükelçiliğine saldırı düzenlemekti. 

Basında çıkan haberlere göre İsrail, geçmişte İran'a, İranlı bilim insanlarının öldürülmesi ve 2022'de İran'ın batısındaki Kirmanşah kentinde insansız hava araçlarının bulunduğu bir üsse yönelik kapsamlı saldırı da dahil olmak üzere çeşitli saldırılar gerçekleştirdi.

Savunma Bakanı Yoav Gallant, perşembe günü Amerikalı mevkidaşı Lloyd Austin'e İran'dan İsrail'e bir saldırı olması halinde ordunun buna karşılık vereceğini bildirdi.

Bir Hava Kuvvetleri Üssünü ziyaret eden Başbakan Benyamin Netanyahu da işgal rejiminin güvenlik ihtiyaçlarına hem savunma hem de saldırı yoluyla yanıt vermeye hazırlandığını ifade etti.

YDH

Yorumlar