NETANYAHU İLE GANTZ ARASINDAKİ İHTİLAF BÜYÜYOR

İsrail Başbakanı Netanyahu, rakibi Benny Gantz'ı esir takası müzakerelerindeki karar alma süreçlerinin dışında tutma kararı aldı. 

Görüntülenme: 150 Tarih: 19 Mart 2024 12:57
NETANYAHU İLE GANTZ ARASINDAKİ İHTİLAF BÜYÜYOR

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Katar'da yürütülen esir takası müzakerelerinde savaş kabinesinde yer alan rakibi Benny Gantz'ı karar alma mekanizmasının dışında tutmaya karar verdi.

İsrael Hayom gazetesinin haberine göre Gantz'ın çalışma arkadaşları karardan şikâyetçi, ancak bu durumun savaş kabinesinin dağılmasına yol açması beklenmiyor.

Netanyahu, pazar günü yapılan görüşmede kabine üyelerine kararını bildirerek bundan böyle İsrail heyetinin direktiflerinin sadece kendisi ve Savunma Bakanı Yoav Gallant tarafından belirleneceğini söyledi.

Önceki müzakere turlarında kararlar, güvenlik kabinesi tarafından yetkilendirilen Netanyahu-Gallant-Gantz üçgeni tarafından alınıyordu.

Gantz'ın ABD'ye kur yapması nedeniyle Netanyahu'yu son dönemde ciddi şekilde rahatsız ediyor ve siyonist rejim içindeki çatlağı derinleştiriyor.

Gazetenin kaynaklarına göre Netanyahu, ekim ayında Gantz ve partisinin savaş kabinesine katılmasının önünü açan açık anlaşmanın aksine rakibini karar alma süreçlerinden uzaklaştırmaya çalışıyor.

O dönemde taraflar, Gantz'ın esir takası müzakereleri de dahil olmak üzere tüm savaş çabalarının yönetiminde tam bir ortak olacağı konusunda anlaşmışlardı.

Gantz'ın yakın çevresi, pazar günü Netanyahu'nun savaş zamanında hayati meseleler masadayken küçük politikalarla uğraşmaya devam ettiğini söyleyerek başbakana tepki gösterdi.

Yakın çevresi, Gantz'ın pratikte Katar'a giden heyete verilen yetkinin onaylanmasına dahil olduğunu ve ileride de karar alma sürecine dahil olacağını iddia etti.

Söz konusu karar, Netanyahu'nun Mossad şefi Dedi Barnea başkanlığındaki heyet Katar'daki görüşmelere gitmeden önce son dakikada yaptığı değişikliklerden sadece biri.

Netanyahu ayrıca heyete verilen yetkilerde de değişiklik yaparak başlangıçta belirlenenden daha az esneklik sağladı. Konu hakkında bilgi sahibi bir kaynak, buradan Netanyahu'nun hükümetindeki aşırı sağcı temsilcileri yatıştırmaya çalıştığının anlaşıldığını kaydetti.

Kaynağa göre Netanyahu'nun kararları üzerinde, gerçekten bir anlaşmaya varmak isteyip istemediğine dair şiddetli bir kuşku mevcut.

YDH

Yorumlar