SİYONİST TOPLUM İKİYE BÖLÜNDÜ

İşgal altındaki Filistin'de tırmanan çatışmalar sırasında bir İsrailli yerleşimci, Haredi Yahudisi bir protestocuyu ezdi. 

Görüntülenme: 162 Tarih: 19 Mart 2024 14:22
SİYONİST TOPLUM İKİYE BÖLÜNDÜ

İsrail'in Gazze'ye karşı beş aydan fazla bir süredir devam eden saldırılarına paralel olarak, ilan ettiği "savaş hedeflerine" ulaşamaması nedeniyle İsrail içindeki anlaşmazlıkların arttığı bildirildi.

Savaşın idaresi ve esir anlaşmasıyla ilgili müzakerelere ilişkin görüş ve tutumlardaki çatışmalar devam ederken, İsrail rejiminin zorunlu askerlik yasasını reddeden Haredi Yahudileri, diğer İsrailli yerleşimcilerle çatıştı.

"İncil'e dayalı öğretisel" gerekçelerle İsrail ordusunda askere alınmayı reddeden Haredi Yahudileri, işgal altındaki Kudüs'te "Hizmet etmektense ölmeyi tercih ederiz" sloganıyla protesto gösteriler düzenledi.

İsrail medyasına göre, bu akşam protestocu İsrailli yerleşimciler Yafa Caddesi'ndeki hafif raylı sistemi kapattı.

Bu gösteriler, Haredi Yahudileri ile Kudüs'te ayaklanan Haredi göstericilere karşı güç kullanan İsrail polisi arasında çatışmalara yol açtı. Göstericiler İsrail polisini "Naziler" olarak adlandırdı ve onlara "gidin Gazze'de ölün" çağrısında bulundu.

İsrail Kanal 12'nin haberine göre, İsrailli bir yerleşimcinin, Haredi Yahudisi bir göstericiyi ezmesiyle iç çatışmalar tırmandı.

İsrailli "Cephedeki Anneler" hareketi, Haredi Yahudilerinin gösterisine cevaben, İsrail ordusunda hizmet etmek istemeyen herkesin "İsrail'i terk etmesi" gerektiğini belirtti.

Haredim'in askere alınması, Filistin Direnişi ile esir takası anlaşması yapılması ve İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun istifası ve yeni bir hükümet kurulması çağrılarıyla 16 Mart'ta işgal altındaki Filistin topraklarında birçok şehirde ve yerleşim yerinde geniş çaplı gösteriler düzenlenmişti.

İsrail medyası, 16 Mart'ta Tel Aviv’in kuzeyindeki Raanana yerleşiminin kavşağında ve Rehovot yerleşimindeki Weizmann Bilim Enstitüsü'nde, Haredi Yahudilerinin İsrail ordusunda zorunlu askerlik hizmetine katılımı yoluyla "savaşın yükünü taşımada eşitlik" çağrısında bulunan gösterilerin yapıldığını bildirmişti.

İsrail medyası, protestocuların İsrail hükümetini protesto etmek ve devrilmesini talep etmek için Tel Aviv'in merkezindeki Ayalon otoyolunu kapattığını duyurmuştu.

Protestocu İsrailli esirlerin aileleri Tel Aviv’deki Güvenlik Bakanlığı önünde ateş yakarak "gerekirse İsrail'i yakma" tehdidinde bulunurken, İsrail polisi gösteri sırasında yerleşimcileri tutuklamıştı.

İsrailli esirlerin serbest bırakılmasına yönelik anlaşmada ilerleme kaydedilmesini ve Başbakan Benyamin Netanyahu'nun istifasını isteyen Kaplan'da ve işgal altındaki Hayfa kentinde sokaklara dökülen binlerce kişi kentteki Horev Center'a yürümüştü.

YDH

Yorumlar