HİZBULLAH ABD HEYETİNİN BASKISINA BOYUN EĞMİYOR (ANALİZ)

Washington yönetiminin Siyonistlerin güvenliğini sağlamak için Lübnan’a gönderdiği sözde arabulucu Amos Hochstein’ın görevini yarıda keserek ülkesine geri döndü. 

Görüntülenme: 162 Tarih: 14 Mart 2024 19:17
HİZBULLAH ABD HEYETİNİN BASKISINA BOYUN EĞMİYOR (ANALİZ)

Geçtiğimiz hafta Pazartesi günü, daha önce Lübnan ve Siyonist İsrail arasındaki deniz sınırlarının çizilmesinde sözde "arabulucu" rolünü oynayan ABD’li diplomat Amos Hochstein, İsrail ile Lübnan'daki Hizbullah Hareketi arasında sınır üzerinde 08 Ekim 2023'ten beri yaşanan çatışmaların durdurulması ve Siyonistlerin güvenliğini sağlamak için 3’üncü defa Beyrut'a gitti.

Amerikalı diplomat, Lübnanlı yetkililerle yaptığı görüşmede Beyrut'a tehdit niteliğinde bir mesajı göndererek, "Lübnan cephesinde olayların büyük bir çatışmaya dönüşmesini engelleyecek bir mekanizmaya ne pahasına olursa olsun ulaşmak istiyoruz; çünkü sınırdaki gerginlik savaşa dönüşürse kimse onu kontrol edemez.’’ dedi.

Hochstein'ın Lübnanlı yetkililerini ABD ve İsrail'in Lübnan sınırlarındaki duruma ilişkin taleplerine uymaya ikna etmeye çalışması beklenirken Al-Akhbar gazetesine konuşan kaynaklar, Amerikan diplomatın Beyrut'ta görevini tamamladığını ve ülkesine dönmeye karar verdiğini bildirdi.

Haberde Hizbullah'ın üst düzey kaynakları, Hochstein'ın Beyrut'taki açıklamalarına yanıt olarak, Batı'nın İsrail'e siyasi bir anlaşmaya varması için süre vermek amacıyla Siyonist düşman adına gözdağı ve tehditlerinin işe yaramayacağını net olarak dile getirdiler.

Daha önce ABD Başkanı Joe Biden'ın Kıdemli Danışmanı Amos Hochstein’in Beyrut ziyaretini değerlendiren Lübnan’daki Hizbullah Hareketi Genel Sekreter Yardımcısı Şeyh Naim Kasım, ABD temsilcisinin Beyrut gezisinin pek önemli olmadığını ve onun mesajlarından hiç endişe duymadıklarını söylemişti.

Güvenilir kaynaklar, Gazze ateşkes müzakerelerinin de çıkmaza girdiği bir durumda Hochstein'ın Beyrut'ta kalması için bir neden kalmadığını ve konuyu takip etmesi için Lübnan'da tuttuğu yardımcısını çağırdığını bildirdi.

Aynı kaynaklar, Hochstein'in Lübnan'daki planının, Kahire müzakerelerinin başarısızlıkla sonuçlandığı haberinin yayımlanmasıyla fiilen rafa kaldırıldığı bildirdi. Hochstein'in planının ana hedefi Siyonist yerleşimcilerin işgal altındaki Filistin topraklarının kuzeyine geri dönmesiydi ve açıkladığı diğer maddeler ikinci planla yer alıyordu.

Perşembe akşamı Siyonist rejimin savaş tehditlerine yanıt veren Hizbullah Hareketi Genel Sekreter Yardımcısı Şeyh Naim Kasım, “Eğer İsrail saldırırsa, hem onun hem de onunla gelenlerin bacaklarını kıracağız.” dedi.

Naim Kasım, “Bizi İsrail'le mi tehdit ediyorsunuz? Bizim için İsrail bir örümcek ağından daha zayıf. İsrail’in sonuna yaklaştığını görüyoruz. Saldırırsa karşılık veririz, savaşırsa savaşırız.” ifadesini kullandı.

İsrail rejimi Hizbullah’ın 15 Mart’a kadar savaştan çekilmemesi hâlinde Lübnan’ı kapsamlı savaşla tehdit etmişti.

İsrail rejiminin tehditlerini değerlendiren kaynaklar, "15 Mart son tarih" planı konusunda uzlaşı sağlanmadığını, direnişe ve destekçilerine karşı yürütülen psikolojik savaşta başarısız olan Batı’nın imtiyaz almak için Hizbullah'a baskı yapmayı amaçladığını açıkladı.

Batı'nın düşüncesi Hizbullah'ın savaşı genişletmeye çalışmadığı yönünde ve bu nedenle psikolojik savaş yoluyla direnişi baskı altına alınabileceğine inanıyor. Hizbullah'ın savaş istemediği kanıtlanmış ve doğru bir tespittir, bu hareketin yetkilileri de bu konuyu defalarca vurgulamıştır. Ancak bu, Hizbullah'ın savaştan kaçınmak veya düşmanın saldırganlığına direnmek için her türlü bedeli ödemeye hazır olduğu anlamına gelmiyor.

parstoday

Yorumlar