AVİGDOR LİEBERMAN'DAN HİZBULLAH İTİRAFI

İsrail eski Savunma Bakanı Avigdor Lieberman, hükümetin beş ay önce kuzeydeki yerleşimcileri terk ettiğini ve “İsrail coğrafyasını Hadera sınırlarına indirgediğini” belirterek, “İsrail’in caydırıcılığının sıfıra indiğini” vurguladı. 

Görüntülenme: 223 Tarih: 14 Mart 2024 09:36
AVİGDOR LİEBERMAN'DAN HİZBULLAH İTİRAFI

İsrail eski Savunma Bakanı Avigdor Liberman Kanal 13’e verdiği röportajda, “80 bin İsraillinin şu anda evlerinin dışında olduğunu” belirtti. Lieberman, “bunların 60 bininin hükümetin emriyle tahliye edildiğini, 20 bininin ise kuzeye dönme niyeti olmaksızın kendi başlarına evlerini terk ettiğini” ifade etti.

Liberman, İsrail güçlerinin Litani Nehri ile İsrail arasındaki bölgeyi işgal etmek yerine Celile’yi terk ettiğini ve İsrail’in coğrafyasını Hudeyra sınırlarına kadar geri çektiklerini vurguladı.

Öte yandan İsrail güçlerinin Askeri İstihbarat Birimi AMAN’ın eski Başkanı Tamir Hayman, “80 binden fazla İsrailliyi sınırdan uzaklaştırmayı ve İsrail içinde bir tampon bölge oluşturmayı başaran Hizbullah’ın elde ettiği pek çok başarı var” dedi.

İsrail Kanal 12’ye verdiği mülakatta Hayman, bu durumun devam etmesinin İsrail’e stratejik düzeyde zarar vereceğini vurguladı.

İsrail rejimi eski Genelkurmay Başkan Yardımcısı Yair Golan ise Kan televizyon kanalına verdiği demeçte, “İsrail içten parçalandığı için herhangi bir dış tehditle mücadele etme kabiliyetine sahip değildir” dedi.

“Savaş şu anda İsrail’in çıkarına değil” diyen Golan, “güneyde ateşkese varılmasının önemine dikkat çekerek, bunun büyük bir olasılıkla kuzeyde de ateşkese yol açacağını” söyledi.

Ateşkesin "İsrail'in olağanüstü durumdan çıkmasına ve içeride siyasi çözüme ulaşmasına olanak tanıyacağını" belirten Golan, "bir an önce seçim yapılması ve mevcut hükümetin değişmesi gerektiğine" işaret etti.

Öte yandan İsrail medyası, “İsrail’in Lübnan’a karşı bir savaş durumunda elektrik kesintileri senaryosuna hazırlandığını” söyleyerek İsrail hükümetinin Enerji Bakanı Eli Cohen’in bugün elektrik kurumu yetkilileriyle olası alternatifleri görüştüğünü belirtti.

İsrail medyası ise "Hizbullah'la savaş durumunda İsrail'deki evlerin yaklaşık yüzde 60'ının elektrik kesintisine maruz kalacağını" bildirdi. Söz konusu medya, 24 ila 48 saat sürecek ve talebin artmasına neden olacak büyük çaplı bir elektrik kesintisi için hazırlıkların sürdürüldüğüne dikkat çekti.

İsrail medyasına göre, elektrik kesintisi hazırlıkları kapsamında elektrik sektörü, kömür ve alternatif yakıt rezervlerini satın alıp artırdı.

Ayrıca İsrail medyası, karanlık bir senaryo korkusuyla İsrail’de ev tipi jeneratör satın alınmasına yönelik yoğun bir talep olduğunu bildirdi.

Yine iki önce İsrail medyasında yer alan haberlerde, Hizbullah’la yaşanan çatışmalar nedeniyle İsrail'in hem kamu hem de güvenlik açısından karşı karşıya olduğu maliyetin çok fazla olduğu kaydedilmişti.

İsrail merkezli Yediot Ahronot gazetesi de birkaç gün önceki bir haberinde, İsrail'in kuzeyinde Hizbullah ile olası bir savaşa hazırlanmaya başlayan İsrail ordusunun, sığınakları ya da güvenli odaları olmayan on binlerce İsrailliyi korumak için ‘Sabit Çapa Operasyonu’nu başlattığını açıklamıştı.

Bu konuyla paralel olarak, geçtiğimiz şubat ayı sonunda Haaretz gazetesinde yayımlanan başka bir haberde de İsrail makamlarının, Lübnan sınırında yaşanabilecek olası bir savaş için sınır yerleşimlerinde yaşayanlara 'stok yapmaları' çağrısında bulunduğu belirtilmişti.

Haberde, İsrail Adalet Bakanlığı’nın “tavsiye edilen satın alma listesine” yer verilmiş ve söz konusu bakanlığın, elektrik jeneratörleri de dahil olmak üzere ekipman ve malların tavsiye edilen satın alma listesini yayımladığı duyurulmuştu.

YDH

Yorumlar