HAMAS'TAN ATEŞKES AÇIKLAMASI

Hamas'ın Lübnan'daki temsilcisi, Paris'teki görüşmelerden sızan bilgilerin ciddi olmadığını ve Direniş'in tutumunda kararlı olduğunu belirtti. 

Görüntülenme: 213 Tarih: 27 Şubat 2024 15:16
HAMAS'TAN ATEŞKES AÇIKLAMASI

Hamas'ın Lübnan'daki temsilcisi Ahmed Abdülhadi, el-Meyadin'e yaptığı açıklamada, Reuters'in Gazze'de ateşkes sağlanması için yürütülen müzakerelere ilişkin sızdırdığı haberlerin, ABD'nin sürdürmeye çalıştığı söylem ve kavramlara uyan psikolojik savaşın bir parçası olduğunu söyledi.

Direniş'in şartlardan memnun olmadığını kaydeden Hadi, Direniş'in başta "ateşkes ve onurlu, ciddi bir anlaşmaya varılması" olmak üzere hiçbir talebinden taviz vermeyeceğini sözlerine ekledi.

Abdülhadi daha sonra, Direniş'in, büyük fedakârlıklarda bulunduğu halkının taleplerini garanti altına alacak bir anlaşmaya varmak niyetinde olduğunu teyit ederek, "İsrail'in savaş alanında elde edemediğini arabuluculuk yoluyla elde edemeyeceğini" vurguladı.

Abdülhadi sözlerine şöyle devam etti: "Arabulucular tarafından ortaya atılacak her türlü fikre açığız, ancak temel taleplerimizi de korumak istiyoruz."

Hamas temsilcisi ayrıca, İsrail’in "görüşmelerde daha sonra yaşanacak başarısızlıklardan Hamas'ı sorumlu tutmaya çalıştığını ve bunu Refah'ın işgalinin önünü açmak için bir bahane olarak kullanmayı planladığını" vurguladı.

Sızıntıların Paris müzakerelerinin bir parçası olduğunu, ancak tamamen ABD ve İsrail'in kamuoyuna Hamas'ın bunları onayladığı yanılsamasını vermeye çalıştığını belirten Abdülhadi, "paylaşılan her şeyin ciddi olmadığını, Direniş'e baskı yapmak için bir manevra olduğunu" yineledi.

Bugün erken saatlerde, Paris'teki ateşkes görüşmelerine yakın üst düzey bir kaynak Reuters'a Filistin Direniş Hareketi Hamas'a Paris'teki Gazze ateşkes görüşmelerinden bir taslak öneri sunulduğunu, taslağın tüm "askeri operasyonlara" 40 gün ara verilmesini ve Filistinli tutukluların İsrailli esirlerle 10'a 1 oranında takas edilmesini içerdiğini bildirmişti.

Kaynak ayrıca, önerilen teklif kapsamında Gazze'deki hastane ve fırınların onarılacağını, her gün 500 yardım kamyonunun Şerid’e girişine izin verileceğini ve yerinden edilmiş Filistinlileri barındırmak için binlerce çadır ve karavan sağlanacağını açıklamıştı.

Kaynaklar, taslakta ayrıca İsrail'in esir aldığı yaklaşık 400 Filistinliyi bir daha esir almamak şartıyla serbest bırakacağını, buna karşılık Hamas'ın da 40 İsrailli esiri serbest bırakacağını belirtmişti.

YDH

Yorumlar