NASIR KENANİ'DEN ATEŞKES AÇIKLAMASI

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, Gazze'nin durumu ve olası ateşkes senaryoları hususunda şu açıklamada bulundu: "Amerika'nın Siyonist Rejim'i kurtarma girişimleri devam ediyor. Amerika suç işlemekte asli bir ortak olduğunu destekleri olmayınca Siyonist Rejim'in savaşı yönetemeceğini gösterdi." 

Görüntülenme: 261 Tarih: 19 Şubat 2024 17:27
NASIR KENANİ'DEN ATEŞKES AÇIKLAMASI

Gazze Şeridi'nde yol inşaatlarının başlaması ve Siyonistlerin Refah'a saldırısıyla ilgili olarak Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, şunları söyledi: "Bugün, gaspçı Siyonist rejimin Amerikan rejiminin desteğiyle Filistin halkına karşı yürüttüğü zalimane savaşın 136. günü iddia sahibi ülkelerin medya imparatorluğunu kötüye kullanmasıyla, insan haklarının yalandan başka bir şey olmadığını gösteren bir savaş devam ediyor. Gazze'deki felaket, sahte insan hakları iddiasında bulunanların yüzündeki maskeyi kaldırdı ve rejimin doğasının ne kadar alçaklık ve vahşete dayandığını, destekçilerinin demokrasi sembolü olarak adlandırdığı rejimin ne kadar büyük yalanlar üzerine kurulduğunu gösterdi. Mazlum millete karşı neredeyse elli yılı aşkın süre için işlenen suçların hesabını vermek zorunda olan bir rejimden bahsediyoruz. Amerika'nın rejimi kurtarmaya yönelik eylemleri devam ediyor. Amerika, suçların işlenmesinde önemli bir ortak olduğunu ve Amerika'nın desteği olmadan rejimin savaşı yönetemeyeceğini gösterdi."

İranlı yetkili sözlerine şunları da ekledi: "Savaşın derhal durdurulması konusunda uluslararası toplumun ciddi bir sorumluluğu var. Cezayir hükümetinin önerdiği yeni karar da tartışılıyor. Ne yazık ki ABD buna karşı çıkıyor ve veto hakkını kullanarak Birleşmiş Milletler'in görevlerini yerine getirmesini engellemek istiyor. Elbette İran'ın da vurguladığı gibi Filistin'de yaşananlar sadece bir insanlık suçu değil, aynı zamanda uluslararası barış ve güvenliğe de tehdittir. İran, krizin başından itibaren diyalektik alanda tüm kapasitesini kullandı. İslam İşbirliği Teşkilatı'na ciddi bir sorumluluk yüklüyoruz. İran zaten Bakanlar Kurulu'nun acil olarak toplanmasını talep etmişti. Toplantının üzerinden dört ay geçti. İslam İşbirliği Teşkilatı'nın kapasitesi caydırıcı olabilir. Teşkilatı'n genel sekreteriyle yaptığı telefon görüşmesinde dışişleri bakanı, bakanların acil olarak toplanması çağrısında bulundu. İran, talebini derhal resmi bir notayla sekreteryaya iletti. İran toplantının derhal yapılmasını teklif etti ve hatta toplantıya ev sahipliği yapmaya hazır olduğunu duyurdu."

Güney Afrika'nın şikayetine yeni kararların eklenmesi talebine ilişkin ise şunları söyledi: "Mahkemenin sorumluluğunu ne kadar yerine getireceği konusunda ciddi bir sınavdan geçtiğine inanıyoruz. Mahkemenin verdiği talimat, işgalci rejime tüm suç eylemlerini durdurma konusunda ciddi bir sorumluluk yükledi. Bu bağlamda mahkeme kendi görüşünü ileri sürmüştür. Mahkemenin ilk karar konusunda ciddi olmasını, rejimi sorumlu tutmasını ve ilk eylemini ek adımlarla tamamlamasını bekliyoruz. Dünya milletlerinin beklentisi bu yönde. İran, rejimi yargılama yolunda harekete geçen ülkelerin bir dizi hukuki girişimde bulunmasını destekliyor.

tesnim

Yorumlar