AFRİKA BİRLİĞİ'NDEN GAZZE ADIMI

Etiyopya’nın başkenti Addis Ababa’da toplanan Afrika Birliği Zirvesi, Gazze Şeridi’nde açtığı savaşta insan haklarını ihlal eden, yasak silahlarla hastaneleri ve basın kuruluşlarını hedef alan İsrail’in işlediği suçlar için bağımsız uluslararası soruşturma talebinde bulundu. 

Görüntülenme: 216 Tarih: 19 Şubat 2024 22:05
AFRİKA BİRLİĞİ'NDEN GAZZE ADIMI

Zirvenin kapanışında yayınlanan sonuç bildirisinde İsrail’in uluslararası çevrelerce yapılan Gazze Şeridi’nde kalıcı ateşkes çağrılarına olumlu yanıt vermesi, soykırımın önlenmesi için Uluslararası Adalet Divanı’nın (UAD) kararlarına uyması ve Gazze Şeridi’ne uygulanan haksız ablukayı kaldırması talep edildi.
 

Afrika Birliği Zirvesi, İsrail’in “vahşi” saldırılarını ve 2,2 milyon masum insana karşı orantısız güç kullanmasını, sivilleri hedef alan katliamlarını ve Gazze Şeridi sakinlerini zorla Sina Yarımadası’na nakletme çabalarını kınadı.
 

Afrika Birliği 37’nci Liderler Zirvesi Cumartesi gün çalışmalarına başladı ve iki gün devam etti. Afrika Birliği Komisyonu Başkanı Moussa Faki, zirvenin açılışında yaptığı konuşmada, İsrail’in saldırılarının uluslararası insani hukukun “en bariz” ihlali olduğunu söyledi ve İsrail’i Gazze Şeridi sakinlerini “yok etmekle” suçladı.
 

Bu arada, İslami Direniş Hareketi (Hamas) dün akşam (18 Şubat Pazar) yaptığı ve Filistin Enformasyon Merkezi’ne ulaşan basın açıklamasında Afrika Birliği Zirvesi’nin yayınladığı sonuç bildirisinden duyduğu memnuniyeti ifade etti.
 

Açıklamada, bildirinin tüm dost Afrika ülkeleri tarafından Gazze Şeridi’ndeki soykırım savaşını durduracak ve ateşkes sağlanmasına katkıda bulunacak pratik adımlara dönüştürülmesinin ümit edildiği dile getirildi.

Filistin Enformasyon Merkezi

Yorumlar