KAHİRE GÖRÜŞMELERİ NEDEN SONUÇSUZ KALDI?

Gazze savaşında ateşkes sağlanması amacıyla Kahire'de İsrailli ve Filistinli esirlerle ilgili müzakereler sonuçsuz kaldı. 

Görüntülenme: 175 Tarih: 16 Şubat 2024 12:36
KAHİRE GÖRÜŞMELERİ NEDEN SONUÇSUZ KALDI?

Gazze savaşıyla ilgili Kahire görüşmeleri ABD, Mısır, Katar, Hamas ve Siyonist rejimin katılımıyla gerçekleştirildi.

Amerikan CIA Başkanı "William Burns", Katar Başbakanı "Mohammed bin Abdulrahman Al Thani" ve Mısırlı yetkililer, ateşkesin çerçevesini görüşmek üzere Mısır'ın başkenti Kahire'de bir araya geldi. Mossad'ın başkanı "David Barnia" ve Şinbet yöneticisi "Ronen Barr" da Siyonist rejim adına Kahire'de hazır bulundu.

Kahire'deki müzakereler sonuç vermese de önümüzdeki günlerde yeniden takip edileceği söyleniyor.

Siyonist bir kaynak, Amerikan medyası Axios'a verdiği röportajda, bu müzakerelerde elde edilen tek ilerlemenin, ateşkese varmak üzere gelecekteki müzakerelere girebilmek için doldurulması gereken boşlukların anlaşılması olduğunu vurguladı.

Kahire müzakerelerinin başarısızlıkla sonuçlanmasının birkaç nedeni var. Sebeplerden biri ateşkes süresiyle ilgili. American Wall Street Journal, bazı kaynaklardan naklen, Hamas hareketi ile Siyonist rejimin ateşkes süresi konusunda anlaşmazlık yaşadığını, Hamas’ın sürdürülebilir ateşkesi isterken, Siyonist rejimin sınırlı ateşkese vurgu yaptığını, çünkü bu rejimin ateşkesin sağlanmasından sadece Siyonist esirlerin serbest bırakılmasının peşinde olurken, Hamas’ın Siyonist rejimin esirlerin serbest bırakılmasından hemen sonra savaşı yeniden başlatacağından farkında olduğunu yazdı.

Anlaşmazlığın bir diğer unsuru da tarafların tahliye etmek istediği esirlerin sayısıyla ilgili. Bu bağlamda Amerikan medyası Axios, Kahire toplantısında daha ciddi müzakerelerin yapılmasını engelleyen şeyin Hamas'ın serbest bırakmak istediği tutuklu sayısı olduğunu ancak Tel Aviv'in bu sayıya karşı çıktığını ve bu konunun müzakerelerin başarısızlıkla sonuçlanmasına neden olduğunu yazdı.

Bir diğer önemli faktör ise İsrail kabinesi içindeki anlaşmazlıklardır. Bu kabinede Hamas'la müzakereler konusunda bir fikir birliği yok. Kabinenin bazı üyeleri Gazze savaşında yenilgiyi kabul ederken Binyamin Netanyahu hâlâ savaşın devamında ısrar ediyor. Bu bağlamda İsrail televizyonu, Mossad'ın Şin Bet ve İsrail ordusuyla birlikte tutukluların serbest bırakılması karşılığında ateşkes anlaşması için yeni bir çerçeve hazırladığını, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun ise karşı çıktığını bildirdi. Hatta bazı kaynaklar Netanyahu'nun Amerikan hükûmetinin baskısıyla Kahire'ye bir İsrail heyeti gönderdiğini bile duyurdu.

Haber kaynakları, müzakerelerin önümüzdeki günlerde yeniden başlayacağını belirtiyor, ancak Netanyahu'nun bir yandan savaşın devamına Batı'nın, özellikle de ABD’nin desteğini alamayacağını sonucuna varmasıyla müzakerelerin sonuca ulaşacağını belirtiyor.

parstoday

Yorumlar