SİYONİST MEDYA ORGANLARI HİZBULLAH'IN SON EYLEMLERİNİ DEĞERLENDİRDİ

İsrailli medyası, Hasan Nasrullah'ın eylemlerinin akıllıca, tecrübeli ve aynı zamanda tehlikeli olduğunu söyledi. 

Görüntülenme: 190 Tarih: 16 Şubat 2024 22:01
SİYONİST MEDYA ORGANLARI HİZBULLAH'IN SON EYLEMLERİNİ DEĞERLENDİRDİ

Hizbullah, işgal altındaki Filistin topraklarının kuzeyindeki bölgelere yönelik saldırılarına devam ediyor. Bu bölgede yer alan Kiryat Shmona kenti dün Hizbullah'ın çok ağır bombardımanına maruz kalmıştı.

Londra'dan yayın yapan Rai al-Youm gazetesi, bu saldırılarla ilgili olarak ilginç bir detaya yer verdi.

Rai al-Youm, Telegram platformundaki İsrailli hesaplara dayanarak yayımladığı haberinde, İsrail rejiminin Savunma Bakanı Yoav Galant'ın, ordunun kuzey bölgesi komutanı General Uri Gordin'le görüşmesini, Hizbullah'ın bombardımanıyla vurulma korkusundan dolayı yeraltındaki bir sığınakta yaptığını bildirdi.

Safed kentindeki bölge merkez komutanlığı iki gün önce Hizbullah tarafından vurulmuştu.

Tel Aviv'deki güvenlik kaynaklarına atıfta bulunan İbranice Yedioth Ahronoth gazetesi de "Gazze'de savaşan işgal ordusunun düzenli birliklerinin Lübnan'da bir kara manevrasına hazırlık için eğitim yaptığını" bildirdi.

Gazete aynı zamanda, "Gazze'ye girmeden önce kara kuvvetlerinin yetenekleri konusundaki tereddütlerin, Lübnan'da Hizbullah'a karşı mücadele öncesinde yüksek beklentilere dönüştüğünü" belirtti.

İsrail ordusu cumartesi günü yaptığı açıklamada, Lübnan sınırında hazırlığını artırmak için askeri tatbikatlar yaptığını duyurmuştu.

Ordu sözcüsü Avihai Adrai tarafından X platformunda yayımlanan açıklamada, ordunun Kuzey Komutanlığı'nın kendi ifadesiyle "verimliliği ve savaşa hazırlığı artırmak için geçen hafta yoğun tatbikatlar" gerçekleştirdiği bildirildi.

Açıklamada, İsrail güçlerinin özellikle kış hava koşullarında ve kuzey cephesindeki araziye uygun olarak yoğun nüfuslu bir mahalle bölgesinde kentsel savaş konusunda eğitildiği belirtildi.

Konuyla ilgili olarak, İbranice haber sitesi WALLA da hava savunma sisteminin, Kuzey Komutanlığı üssünde bir kadın askerin ölümüne neden olan Hizbullah füzesini engelleyememesi nedeniyle İsrail ordusunda sert eleştiriler yaşandığını açıkladı.

Siteye göre, "Lübnan'ın güneyindeki Hanin bölgesinden 122 mm çapında 11 Grad roketi atıldı. Hava savunma sisteminin radarı, Metulla yerleşimi ve Kiryat Shmona kenti üzerinden geçen roketlerin bazılarının açık alanlara düşmesi gerektiğini tespit etti, bu nedenle bunlara karşı önleme füzeleri ateşlenmedi."

WALLA, İsrailli bir askeri yetkilinin şu sözlerini aktardı: "Güvenlik bölgeleri hava savunma sisteminin sıkı koruması altında olmalı ve bu tür hataların yapılmasına izin verilmemelidir. Önleyicinin ıskalamasına yol açan şeyin karmaşık hava koşulları mı yoksa diğer teknik ayrıntılar mı olduğu net değil. Ancak bunun karmaşık bir operasyon olmaması gerekiyordu. Bu füze, üssün kalbine düşmemeli ve kesinlikle bir kadın askeri öldürmemeliydi."

Sitenin haber kaynağı sözlerine şöyle devam etti: "Radar, roketlerin Safed'deki Ziv Hastanesi'ni ve Demir Kubbe bataryalarının roketlere önleyici füzeler ateşlediği Kuzey Komutanlığı üssünü vurması gerektiğini tespit etti, ancak bir roket üs bölgesine girmeyi başardı ve asker, saklanmak için kaçarken ona isabet etti."

Askeri yetkili şunları ekledi: "Sorun alarmda değil, sistemde. Safed şehrinde ve askeri üste çok geniş bir hoparlör konuşlandırması var, sorun bu değildi. Sorun, sistemin ilk kez ne zaman çalıştığında görünüyor? Üsteki sistemin etkinleştirilmesinde bir gecikme oldu mu? Bu, bazı askerlerin yalnızca korunan bölgelere gittiği anlamına mı geliyor? İncelenecek ilk nokta bu."

Konunun halen soruşturma aşamasında olduğunu ve Hizbullah'ın kullandığı yöntemlerin kendileri için yeni olmadığını belirten askeri kaynak sözlerinin sonunda şunları söyledi: “Müdahale soruşturma aşamasında ve şu ana kadar herhangi bir sonuç açıklanmadı, sadece tahminler var. Bu yeni bir füze türü değil ve Hizbullah'ın, sistemlerin işini zorlaştırmak amacıyla büyük bir füze yağmuruna tutma yöntemini kullanması da yeni değil ve füzenin fırlatıldığı nokta da biliniyor."

İsrailli emekli Tümgeneral Gershon Hacohen de İbranice yayınlanan Israel Today gazetesinde yer alan makalesinde, Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrullah'ın eylemlerinin akıllıca, tecrübeli ve aynı zamanda tehlikeli olduğunu söyledi.

Hacohen, Nasrallah'ın Hamas'a yardım etme görevini yerine getirmekten ziyade, Hizbullah'ın bölgesel bir güç haline geleceği yeni bir politika belirlemek için bu durumdan faydalandığını iddia etti.

Gershon Hacohen, İsrail Hizbullah'a bazı tavizler verse bile Nasrullah'ın bununla yetinmeyeceğini, çünkü İsrail'e karşı savaş açacağı hedefleri belirlediğini ve taleplerinin tamamı ya da bir kısmı üzerinde anlaşmaya varılsa bile karar verdiği zamanda İsrail'e karşı savaş açacağını da belirtti.

YDH

Yorumlar