KATİL NETANYAHU MEDYAYA GÖZDAĞI VERDİ

İsrail medyası, Netanyahu’nun, gazetecilere karşı yasal işlem başlatarak sızıntıları engellemeye çalıştığını bildirdi. 

Görüntülenme: 225 Tarih: 16 Şubat 2024 08:43
KATİL NETANYAHU MEDYAYA GÖZDAĞI VERDİ

İsrail medyasına göre, kabine toplantılarından sızan bazı bilgiler nedeniyle Başbakan Benyamin Netanyahu, kabine toplantısı sızıntılarını yayınlayanlar hakkında cezai kovuşturma başlatılması için bastırıyor.

The Jerusalem Post’un bildirdiğine göre, Netanyahu kabine toplantılarının tüm kararlarının gizli kalmasını ve güvenlikle ilgili olarak tanımlanmayanlar da dahil olmak üzere toplantıların ayrıntılarının yayınlanmasının yasaklanmasını istedi.

Gazete bu yasakla birlikte, “Sansür tarafından önceden onaylanmayan herhangi bir kabine toplantısı detayını sızdıran kişinin ve detayları yayınlayan gazetecinin cezai kovuşturmaya uğramasına yol açabileceğini” bildirdi.

Haberde, Knesset Başkanlık Ofisi’nin, 8 Ocak 2024 tarihinde başsavcıya bir Knesset üyesi tarafından, Dış İlişkiler ve Güvenlik Komitesi’nden hassas bilgilerin medyaya sızdırılmasıyla ilgili soruşturma açılması talebinde bulunulduğunu doğruladığı açıklandı.

The Jerusalem Post, Meclis Başkanı Amir Ohana’nın sızıntıların kaynağının belirlenmesi için bir soruşturma başlatılmasını emrettiğini ve soruşturma için bir memur görevlendirdiğini söyledi.

Ohana’nın, Başsavcı Gali Baharav-Miara’ya yazdığı mektuba da yer veren gazete,  söz konusu mektuptaki şu ifadeleri aktardı: "Tüm yasal tedbirleri almaktan kaçınmak, daha fazla toplantıdan daha fazla sızıntıyı teşvik edecek ve cesaretlendirecektir; bu da sadece devletin güvenliğine değil, aynı zamanda Knesset'in hükümet ve kurumları üzerindeki uygun denetimini sürdürme kabiliyetine de zarar verecektir.”

İsrail medyası da bilgileri sızdıran kişinin İsrail İşçi Partisi Milletveili Gilad Kariv olduğunu bildirdi.

Kariv’se bu iddialara cevaben, "Savaş Kabinesi, genişletilmiş kabine, hükümet görüşmeleri ve Knesset komitelerinden bilgi sızdırılmasıyla ilgili her türlü soruşturmayı memnuniyetle karşılar." dedi. 

"Savaş Kabinesi'nden sızan Lübnan ve Gazze'deki saldırı planlarıyla ve askerleri tehlikeye atan bilgilerle ilgili olarak, derhal soruşturma başlatılması talebiyle Başsavcı ile temasa geçmeyi planlıyorum." diyen Kariv, gerekirse Yüksek Adalet Divanı'na bir dilekçe vererek askerlerin hayatını tehlikeye atan sızıntıların Shin Bet (iç istihbarat örgütü) tarafından soruşturulmasını isteyeceğini söyledi.

Planı eleştiren İsrail Gazeteciler Birliği de "Başbakan'ın meşru basın yayınları nedeniyle gazetecilerin yargılanmasına izin verme önerisi, basın özgürlüğüne yönelik ciddi bir saldırıya giden yolda açık bir uyarı işaretidir" dedi.

Bunun anti-demokratik olduğunu ve demokratik ülkelerde "benzeri olmayan" basın özgürlüklerine zarar vereceğini söyleyen sendika: "Başbakan sızıntılarla ilgili bir sorun olduğunu düşünüyorsa, işini yapan gazetecilerle değil suç ortaklarıyla uğraşsın" şeklinde açıklamada bulundu.  

YDH

Yorumlar