HAARETZ GAZETESİNDEN NETANYAHU İDDİASI

İsrail basını, Beyaz Saray'ın Orta Doğu'da 'Biden Doktrini'ni uygulamaya koyduğunu, ancak İsrail'in tutumunun Başbakan Netanyahu tarafından 'kırılgan hale getirildiğini' yazdı. 

Görüntülenme: 164 Tarih: 04 Şubat 2024 22:55
HAARETZ GAZETESİNDEN NETANYAHU İDDİASI

Haaretz gazetesi, Başkan Joe Biden yönetiminin Gazze'de ateşkes ve 'ertesi gün' anlaşması için hazırladığı anlaşma taslağının İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu tarafından ısrarla geri çevrildiğini, fakat ABD'nin bunu Netanyahu için bir 'can simidi' olarak gördüğünü öne sürdü.

Gazetede Amos Harel'in imzasıyla yer bulan makalede, geçtiğimiz perşembe günü genişletilmiş güvenlik kabinesinin, arabulucular tarafından sunulan teklifi görüştüğü, ancak serbest bırakılan esirlerin sayısının anlaşmada serbest bırakılan Filistinli mahkumların sayısına oranı ve bunların kimlikleri gibi bazı ayrıntıların henüz kesinleştirilmediği bildirildi.

Başbakan Netanyahu ve Likud ile aşırı sağcı bakanların ortak bir yaklaşık sergilemeyi sürdürdükleri belirtilen makalede, "Mısır ile Katar'ın önerisi, anlaşmayı daha büyük, her şeyi kapsayan bir bölgesel anlaşmanın parçası olarak pazarlayan ABD'nin desteğine sahip. Amerika'nın bu hamlesi, rehine sorununun çözülmesinin yanı sıra Gazze Şeridi'nde Filistin Yönetimi'ni de kapsayacak yeni bir hükümetin kurulmasını, iki devletli çözümün yeniden canlandırılmasını, Suudi Arabistan ile İsrail arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesini ve İran'a karşı güçlü bir bölgesel eksen oluşturulmasını da içeriyor," denildi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'in söz konusu girişimi desteklemek üzere bölgeye gelmesinin planlandığı bilgisi paylaşılan makalede, şunlar kaydedildi:

"ABD yönetiminin içinde bulunduğu zaman çizelgesi epey sıkışık. Birincisi, Sünni Arap ülkeleri mart ayının ikinci haftasında başlayacak olan Ramazan ayından önce Gazze'deki savaşı durdurması konusunda baskı yapıyor. İkincisi, iddialı bölgesel planın ilkbaharda ABD'deki kasım seçimleri öncesindeki son aylarına girmeden önce ilerlemeye başlaması gerekiyor."

Washington yönetiminin Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın kasım seçimlerinden önce İsrail ile normalleşme anlaşmasının yanı sıra ABD ile de bir savunma anlaşması imzalama niyetinde olduğuna dikkat çekilen makalede şu değerlendirmeler yapıldı:

"Başkan Joe Biden'ın adamları, halihazırda Biden Doktrini olarak adlandırılan bu girişimin reklamını yapmak amacıyla üst düzey Amerikan medya yorumcuları nezdinde bir enformasyon kampanyası başlattılar. Plan oldukça karmaşık ve tüm tarafların iyi niyetine bağlı farklı unsurlarla dolu olsa da (ki bu şüpheli bir ihtimal), Beyaz Saray iyimserlik yansıtmaya çalışıyor."

Bunun yanı sıra ABD'nin ilgili girişimi, 7 Ekim'den sonra istifa çağrılarıyla muhatap olan Netanyahu için 'can simidi' olarak gördüğü vurgulanan makalede, Netanyahu'nun şimdilik aleyhte bir tutum sergileyerek kendisini bir Filistin devletinin kurulmasını engellemek için ne gerekiyorsa yapmaya hazır ve Filistin Yönetimi'ni Gazze Şeridi'ndeki 'ertesi gün' çözümüne dahil etmeye yönelik her türlü girişimi engelleyen bir tutum sergilediğine dikkat çekildi.

YDH

Yorumlar