KATİL NETANYAHU'NUN GAZZE PLANI DEŞİFRE OLDU

Ma'ariv gazetesi bugün işgal rejimi 'İsrail' Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun savaştan sonra Gazze Şeridi'nin geleceği için planladığı çok aşamalı yeni bir planı açıkladı. 

Görüntülenme: 239 Tarih: 01 Şubat 2024 02:29
KATİL NETANYAHU'NUN GAZZE PLANI DEŞİFRE OLDU

Bir işgal rejimi gazetesi bugün, özellikle Gazze Şeridi'nin geleceği ve Tel Aviv'in Filistin Yönetimi ile ilişkilerine ilişkin çok aşamalı yeni bir planı açıkladı.

Ma'ariv gazetesine göre, bu planın ilk aşaması Gazze Şeridi'nde tam bir İsrail askeri yönetiminin kurulmasını ve "insani yardım transferinin yönetilmesini ve geçiş aşamasında Gazze'deki sivillerin işleriyle ilgilenilmesini" içerecek. Birinci aşamaya paralel olacak ikinci aşama ise Suudi Arabistan, Mısır, Fas, BAE, Bahreyn vb. Arap ülkelerinin yer aldığı uluslararası bir koalisyonun oluşturulması yönünde. Bu koalisyon daha sonra imzalanacak bölgesel normalleşme anlaşmasının bir parçası olacak ve "Yeni Filistin Yönetimi" adı verilen yeni bir oluşumun oluşturulmasını destekleyecek.

Bu organizasyon yapısında, hiçbiri Hamas'la bağlantılı olmayan çalışanlar bulunacak, ancak aynı zamanda doğrudan Ebu Mazen (Mahmut Abbas) Muhafızları'ndan da olmayacaklar. Gazze'nin sorumluluğunu İsrail'den alacaklar ve askeri yönetim kaldırılacak. Ancak "İsrail", silahlı grupların saldırılarını veya faaliyetlerini engellemek için Batı Şeria'ya benzer şekilde Gazze Şeridi'ndeki güvenlik güçlerini kullanma hakkını saklı tutacak.

Bir sonraki aşamada, Gazze Şeridi'nde istikrarın sağlanması ve yeni oluşumun (yeni Filistin Yönetimi) başarısının ardından, Filistin Yönetimi'nin çalışmaları kapsamında Batı Şeria'da Filistin eğitim sistemine bazı içerikler eklemek ve Silahlı saldırılarla ilgilenmek gibi çok yönlü reformlar gerçekleştirilecek.

Ma'ariv'e göre, eğer bu aşama başarılı olursa, önceden belirlenmiş bir zaman dilimi içinde (2 ila 4 yıl) "İsrail", Filistin Yönetimi'nin kontrolü altındaki bölgelerde sivil bir Filistin devletinin kurulmasını kabul edecek ve hatta yerleşim yerleri boşaltılmadan kendisine ilave arazilerin ilhak edilmesi olasılığı hakkında müzakere edilecek.

Bu gazete, bu planın "İşadamları Grubu" adını verilen bir kuruluş tarafından gizlice geliştirilip Amerikalı yetkililere sunulduğuna dikkat çekti. Bu işadamları arasında Başbakan Netanyahu'ya yakın birçok kişi var.

Daha önce İsrail Savunma Bakanı Yoav Galant, Gazze savaşı sonrası için bir plan sunmuştu; Buna göre, Tel Aviv'in direnişe karşı zafer kazanması durumunda Gazze Şeridi, çok uluslu uluslararası bir gücün gözetimi altında "İsrail'e düşman olmayan Filistinli partiler" tarafından sivil olarak yönetilecek. Bölgesel ve yerel tahminlere göre hayata geçirilemeyen bir plan.

Ma'ariv konuya ilişkin şunları yazdı: Yeni plan, Netanyahu için bir deneme balonu. Amerika'nın Ortadoğu'da kapsamlı çözüme yönelik üçlü Filistin Yönetimi, Suudi Arabistan, Gazze üçgeninde buluşuyor. Netanyahu, aramaları doğrudan kendisi değil, yakın arkadaşı Ron Dermer aracılığıyla yapıyor ve bir dizi iş adamı olduklarını söyleyerek doğrudan bir bağlantı olduğunu açıkça reddediyor.

Bu plana paralel olarak Siyonist rejim, Gazze'deki savaşın bitiminden sonrası için başka planlar üzerinde de çalışıyor. İsrail'in Filistin topraklarındaki eylemlerinin koordinatörü General Ghassan Alianda bu konuda açıkça başka bir plan üzerinde çalışanlardan biri ve aynı zamanda ordu ve Şabak da bu konuda aktif.

Ancak Maariv, söz konusu planı "Bu klasik Netanyahu tarzı" diyerek açıklıyor. O, herkesi böyle bir plan hazırlamakla görevlendirdi ama asıl plan "işadamları grubunun" peşinde olduğu planın aynısı ve başbakan bu işi her zaman güvenli bir mesafeden takip ediyor.

tesnim

Yorumlar