NASIR KENANİ ULUSLARARASI ADALET DİVANI'NIN KARARINI DEĞERLENDİRDİ

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Lahey Mahkemesi'nin ihtiyati tedbir kararına ilişkin olarak şunları söyledi: Uluslararası Adalet Divanı'nın kararı her ne kadar geç de alınmış olsa Gazze'de yaşanan soykırım dahil uluslararası suçlarının acı gerçeğinin kanıtı niteliğindedir. 

Görüntülenme: 184 Tarih: 27 Ocak 2024 18:47
NASIR KENANİ ULUSLARARASI ADALET DİVANI'NIN KARARINI DEĞERLENDİRDİ

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, sosyal medya platformu X’deki şahsi hesabında Uluslararası Adalet Divanı'nın Gazze'deki suça ilişkin aldığı ihtiyati tedbir kararına ilişkin olarak şunları yazdı: Uluslararası Adalet Divanı'nın ihtiyati tedbir kararı ve Siyonist rejimin düşmanca tepkisi, bu rejimin köklerinin şiddet ve ırkçılığa dayandığını, uluslararası hukuk normlarına ve düzenlemelere uymadığını gösterdi.

Kenani: ’Öte yandan mahkemenin ihtiyati tedbir kararı ve ABD hükümetinin bu karara ilişkin tavrı, Washington'un uluslararası yargı mekanizmalarını araçsal olarak kullandığını gösteriyor’ ifadelerini kullandı.
İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü şunları ekledi: Uluslararası Adalet Divanı'nın kararı her nekadar gecikmiş olsa da Gazze'de yaşananların, Amerikan hükümetinin sınırsız desteğiyle işlenen ve henüz devam etmekte olan soykırım dahil uluslararası suçların acı gerçeğinin bir kanıtıdır.

Kenani şunları söyledi: Dünya artık şu soruyla karşı karşıyadır: Uluslararası barış ve güvenliği koruyan uluslararası örgüt ve kurumlar, Siyonist rejimi soykırımı durdurmaya zorlamak için daha hangi izne ihtiyaç duyuyorlar?

Uluslararası Adalet Divanı, İsrail'in Gazze'deki soykırımı önlemek için gerekli tedbirleri derhal alması yönünde talimat verdi ancak bu rejimin Gazze'deki askeri eylemlerinin durdurulması yönünde bir emir çıkarmadı.
Uluslararası Adalet Divanı, Güney Afrika'nın İsrail'e yönelik şikâyeti doğrultusunda İsrail'in soykırım niteliği taşıyan eylemleri önlemek için "gerekli tüm tedbirleri" alması gerektiğini duyurdu.

Geçen ay Güney Afrika, Tel Aviv'i Gazze'de soykırım yapmakla suçlayan dilekçesiyle Lahey merkezli Uluslararası Adalet Divanı'na şikayette bulundu.

Uluslararası Adalet Divanı hakimi, İsrail'in Gazze'de soykırım yapan herkesi cezalandırması gerektiğini söyledi. Uluslararası Adalet Divanı bugün, Güney Afrika'nın Gazze'deki soykırıma ilişkin İsrail'e yönelik şikayetini incelemeye yetkili olduğunu duyurdu.
Bu mahkeme aynı zamanda Güney Afrika'nın dava açma hakkını da tanıdı ve İsrail'in bu davayı reddetme talebinin kabul edilemez olduğunu ilan etti.

Lahey Mahkemesi İsrail yetkililerinin Filistin halkına karşı işlenen insanlık dışı suçları dikkate aldığını ve Gazze Şeridi'ndeki Filistin halkının soykırımdan korunma hakkını vurguladığını açıkladı.
Tesnim

Yorumlar