HİZBULLAH'IN OPTİK FÜZESİ DENGELERİ DEĞİŞTİRME KAPASİTESİNE SAHİP

Lübnan Hizbullah Hareketi ilk kez İsrail ordusuna ait bir mevziye ateşlenen ve hedefi tam isabetle vuran bir optik füzenin videosunu yayınladı. 

Görüntülenme: 227 Tarih: 27 Ocak 2024 13:47
HİZBULLAH'IN OPTİK FÜZESİ DENGELERİ DEĞİŞTİRME KAPASİTESİNE SAHİP

Lübnan Hizbullah Hareketi Perşembe günü Cel-el-Alam bölgesindeki bir radar sisteminin optik güdümlü füzeyle imha edildiğini gösteren bir video yayınladı ve bu, çeşitli çevrelerin dikkatini çekti.

Bu videoda füzenin kavisli bir formda hedefe doğru daldığı ve nokta atışı yaptığı görülüyor. Optik füzelerde füzenin burun kısmında bir kamera bulunur, ilgili düğmeye basıldığında kameranın kapağı kalkar ve kamera çevresini görüntülemeye başlar, bu kamera görünür ışık veya kızılötesi (gece operasyonları için) olabilir.

Yayınlanan videoya göre füze, beton bir duvarın arkasında bulunan ve doğrudan görüş açısından güvenli olan bir radar sistemine çarptı ve bu radar sistemi, Lübnan'ın güney cephesinde İsrail ordusunun istihbarat ihtiyaçlarının sağlanmasında büyük rol oynuyor ve Lübnan topraklarını onlarca kilometre derinliğe kadar izleyebiliyordu.
Peki Gazze savaşının üzerinden üç ayı aşkın bir süre geçtikten sonra bu füzelerin Hizbullah ile İsrail arasındaki savaş alanına girmesi ne anlama geliyor ve savaşın gidişatını nasıl etkileyecek? Hizbullah, açıklamasında İsrail ile resmen savaş denklemine girdiğini söyledi.


Hizbullah daha önce işgalci rejim ordusunun Lübnan sınırı yakınındaki radar sistemlerinin çoğunu imha etmeyi başarmıştı ancak Perşembe günü imha edilen radar, yüksek bir tepede yer alması ve 9 metrelik beton duvarla çevrili olması nedeniyle konvansiyonel füzelerle hedef alınamıyordu.
Kavisli füzeler, Cornet, TOW vb. gibi zırh önleyici ve tahkimat önleyici güdümlü füzeler ailesindendir, ancak esas olarak hedefe ulaşmak için izledikleri yol türüne göre farklılık gösterirler.

Hizbullah'ın geçtiğimiz aylarda kullandığı kornet füzeleri doğrudan hedefe ulaşıyor. Bu da atıcının hedefi doğrudan nişan alabildiği bir konumda olmasını gerektiriyor. Ancak kavisli füzelerde, düşman kuvvetleriyle karşılaşmadan dolaylı yoldan hedefler imha edilebilmektedir. Bu da hedefin isabetli bir şekilde vurulmasını ve aynı zamanda füze operatörünün düşman tarafından hedef alınmaktan korunmasını sağlamaktadır.
Zırhlı cihazlarda ise diğer taraftan hedef alma ihtimalinin yüksek olduğu bölgede zırh tahkimatları güçlendiriliyor. Bu nedenle önden atılan düz füzeler zırha çarpmakta ve büyük bir hasara neden olmamaktadır. Ancak kavisli füzeler cihazın o noktada daha zayıf tahkimatların kurulu olduğu kısmını vurabilir.

Tanklar ve zırhlı araçlar söz konusu olduğunda bu prensip açıkça görülmektedir. Dünyadaki farklı tank türleri ön ve yan birincil zırhlara ve alt ve arka ikincil zırhlara dayandığından, yukarıdan nadiren vuruldukları için en ince zırhlar üsttedir.
Ancak İHA kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte başta Rusyave Ukrayna olmak üzere savaşa katılan ülkeler, tanklarının üzerine hızla demir şemsiye takarak İHA'ların demir rafa çarpmasını ve tanka minimum hasar verilmesini sağladı. İsrail ordusu, Aksa Tufanı operasyonlarının başlamasının ardından acil bir şekilde bazı tanklarını demir paraşütlerle donattı.
Ancak bu füzelerin savaş başlıklarının çok güçlü olması ve 10 kg'a kadar ulaşabilmesi nedeniyle bu rafların intihar İHA'larına ve seyir füzelerine karşı etkinliği sınırlıdır.

Bir diğer nokta ise, bu füzeler onlarca metre gibi çok alçak bir irtifada uçabiliyor ve operatörün yönlendirmesi doğrultusunda manevra yaparak hedefe doğru hareket edebiliyor ve ayrıca büyük fırlatma rampalarına, pistlere veya açık alanlara ihtiyaç duymuyorlar ve bu nedenle uçaklar için tasarlanmış radarlar tarafından tespit edilmezler. Ayrıca füzenin uçuş yüksekliğinin düşük olması nedeniyle Demir Kubbe sistemi onu avlayamıyor.
Hizbullah İsrail'i Alt Edebilir

Lübnan Hizbullah Hareketi Perşembe günü, Kefr Belum kasabası yakınlarında İsrail ordusunun Demir Kubbe ve Hava Savunma platformlarının 2 saldırı İHA’sı ile saldırıya uğradığını açıkladı.

Bu direniş grubu ayrıca 23 Ocak Salı günü yaptığı açıklamada da işgal altındaki Filistin'in kuzeyinde yer alan Cebel el-Carmuk’taki Meron hava kontrol üssünü çok sayıda uygun füzeyle ikinci kez hedef aldıklarını ve füzelerin hedefe tam isabet ettiğini duyurdu.
6 Ocak'ta Hamas hareketinin siyasi büro yardımcısı Salih el Aruri'ye düzenlenen suikasta ilk tepki olarak Hizbullah, Meron hava üssünü 62 roketle yerle bir etti ve Lübnan'la kapsamlı bir savaş korkusunu İsrail medyasının ana ekseni haline getirdi.

Bu üssün öneminin yüksek olması konusunda, Meron üssü tesislerinin tahrip edilmesiyle İsrail ordusunun işgal altındaki Filistin'deki iki ana hava kontrol üssünden birinin işlevselliğini bir süreliğine kaybetmesi yeterlidir. Bu çok gizli üsse eşi benzeri görülmemiş bir şekilde roket isabet etmesi, İsrail medya çevrelerinde uzun süre haber konusu oldu.
Hizbullah'ın İsrail'le savaşa girişinin seyrine baktığımızda, ilk günlerde Hizbullah'ın İsrail ordusunun telekomünikasyon kulelerini vurmak için yalnızca kısa menzilli roketler kullandığını görüyoruz. Elbette bu saldırılarla Güney Lübnan'daki Siyonist istihbaratının önemli bir kısmını kör etmeyi başardılar. Bundan sonra yavaş yavaş yeteneklerini geliştiren Hizbullah, Gazze'deki savaşın üzerinden 110 gün geçtikten sonra optik füze kullanmaya başladı ve bu, işgalciler için büyük bir sürpriz olarak değerlendiriliyor.
Rasthaber

Yorumlar