THE ECONOMİST AKSA TUFANI SAVAŞININ ETKİLERİNİ ANALİZ ETTİ

The Economist gazetesi, İsrail'in bugün yürüttüğü savaşın etkilerinin, İsrail'in askeri stratejisini, ekonomisini ve İsrail'in işgal altındaki topraklardaki geleceğe bakışını etkileyeceğini yazdı. 

Görüntülenme: 150 Tarih: 20 Ocak 2024 14:35
THE ECONOMİST AKSA TUFANI SAVAŞININ ETKİLERİNİ ANALİZ ETTİ

The Economist gazetesi, İsrailli generallerin 2024'ü savaş yılı olarak tanımladığına dikkat çekerek, çatışmaların sona ermesinin ardından etkisinin, İsrail'in askeri stratejisi ve ekonomisi üzerinde yıllarca hissedileceğini bildirdi.

Gazete, "Bu, insan kaybı açısından İsrail'in yarım yüzyılda yaptığı en kötü savaş ve 1948'deki çatışmadan bu yana en uzun dönem. Bazı İsrailliler, uzun süreli bir savaşın büyüme üzerinde uzun vadeli bir engel oluşturabileceğinden endişe ediyor." değerlendirmesinde bulundu.

Savaşın büyümenin yavaşlamasına ve bütçe açığının daha da büyümesine yol açtığı belirten gazete, “İsrail Merkez Bankası gayri safi yurt içi hasılanın bu yıl yüzde 2 oranında büyümesini beklerken, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü ise yüzde 1,5 büyüme bekliyor. Aynı zamanda, yaklaşık 4,5 milyar doları bulan savaş harcamaları nedeniyle açık, Gayrı Safi Yurtiçi Hasılatı'nın yüzde 4,2'sine yükseldi. bu, 2012'den bu yana İsrail’deki en yüksek rakam” ifadelerine yer verdi.

The Economist şöyle devam etti:

“Bu artan harcamaların çoğu doğrudan mevcut savaşla ilgili olsa da Gazze'deki çatışmalar sona erdiğinde İsrail'in savaş öncesi ekonomiye dönmesi pek mümkün görünmüyor.

İsrail, kara kuvvetlerinin hacmini azaltmak için harekete geçiyor. Hamas'ın 7 Ekim'de başlattığı saldırı öncesinde İsrail, teknolojinin askerlerin yerini alması umuduyla füze savunma sistemlerine ve gelişmiş sınır çitlerine milyarlarca dolar harcadı, ancak hava savunması Hamas'ın sınırı geçmesini engellemede başarısız oldu.”

Gazete İsrailli bir generalin şu ifadelerine yer verdi: "Teknolojiye güvendik ve bir daha asla büyük oluşumlarda manevra yapamayacağımızı düşündük. Bu yanlıştı."

The Economist'e göre, İsrail, 300 binden fazla yedek askeri çağırmak zorunda kalırken, bu, ekonomiyi boğdu. Gazetede şu ifadeler yer aldı:

“Çalışma Bakanlığı, Kasım ayında İsrailli işçilerin yüzde 18'inin işlerini yapamayacağını tahmin etti; buna yedeklerin yanı sıra evlerinden edilen 100 binden fazla kişi de dahil, onların yokluğu hayati sektörleri etkiliyor.

İsrailli düşünce kuruluşu Start-Up Nation Policy Institute, İsrailli start-up şirketlerin 2023'ün dördüncü çeyreğinde yalnızca 1,3 milyar dolar kazandığını, bu rakamın bir önceki yıla göre yüzde 46 düşüşle 2017'den bu yana en düşük seviye olduğunu tespit etti.

Binlerce yedek asker şu anda evlerine gönderilmiş olsa da bu ayın sonuna kadar daha büyük bir sayı gönderilecek. Ancak İsrail, sınırlarını koruyan asker sayısını savaş öncesindekinin iki katı tutmayı hedefliyor. Bunu finanse etmek için hükümetin uzun vadede savunma harcamalarını GSYİH'nın yaklaşık yüzde 1'i kadar artırması gerekecek.

İsrail’in gerekli tank ve teçhizatı satın almak için paraya ihtiyacı olacak, aynı zamanda tükenen mühimmat stokunu da yenilemesi gerekecek. 1973'teki kanlı savaşın ve 1982 ile 2006'daki Lübnan'daki diğer iki savaşın ardından, savaştan dönen yedek askerler, zamanın hükümetlerini deviren protestolara öncülük etti. Şuan yeniden başlayan protestolar küçük, ancak geri dönen yedek askerler büyük sayılarla onlara katılırsa bu Netanyahu için sonun başlangıcı olabilir.

Netanyahu'nun yerini kim alırsa alsın, İsrailliler bu savaşın bedelini önümüzdeki yıllarda ceplerinden ve aylarca yedek hizmet yoluyla ödemek zorunda kalacaklar. Bu, onların ülkesine bakış açılarını şekillendirecek.”

YDH

Yorumlar