NİR BARKAT HİZBULLAH KONUSUNDA NETANYAHU HÜKÜMETİNİ ELEŞTİRDİ

İsrail Ekonomi Bakanı Nir Barkat, Hizbullah’la yaşanan savaş konusunda hükümete sert eleştirilerde bulundu. 

Görüntülenme: 251 Tarih: 31 Aralık 2023 19:03
NİR BARKAT HİZBULLAH KONUSUNDA NETANYAHU HÜKÜMETİNİ ELEŞTİRDİ

İsrail’de İbranice yayımlanan Maariv gazetesinin haberine göre bugün (Pazar) toplanan İsrail hükümeti yerel yönetim seçimlerinin ertelenmesi ve Dışişleri Bakanlığı'ndaki rotasyonun onaylanması konusunu görüştü. Ancak toplantı sırasında bakanların kuzey cephesinde savaş konusunu ele alması bakanlar arasında gerginliğe yol açtı.

İsrail hükümeti, bugünkü toplantıda yerel seçimlerinin 27 Şubat 2024 tarihine ertelenmesini oybirliğiyle kabul edildi. 

Ayrıca Dışişleri Bakan Eli Cohen'in yerine Dışişleri Bakanı görevine Bakan Israel Katz'ın atanması da bugünkü kabine toplantısında oybirliğiyle onaylandı.

Maariv’in haberine göre Hizbullah’ın son günlerde artan saldırıları sebebiyle kuzey cephesindeki durum görüşülürken kabine üyeleri arasında sert tartışmalar yaşandı.

Başbakan Benyamin Netanyahu, “Hizbullah’ı sert şekilde vuruyoruz” derken Ekonomi Bakanı Nir Barkat, ise kamuoyunun kuzeydeki gidişattan çok rahatsız olduğunu belirterek “Orada net bir karar çıkmazsa bölge sakinleri geri dönmez ve kuzeyi kaybetmiş oluruz. Artık uyanmalıyız” dedi.

Habere göre yapılan itiraz üzerine Başbakan Netanyahu, “düşündüğünüzden çok daha fazla saldırıyoruz” deyince bu kez Diaspora Bakanı Amichai Shikli, “100 Hizbullah teröristinin öldürülmesi pek bir etki yaratmıyor. Kendimize hikayeler anlatıyoruz” diyerek tepki gösterdi. 

Ekonomi bakanı Nir Barkat ise savaş kabinesinin kuzey cephesindeki durumu iyi yönetemediğini belirterek “İranlılar satranç oynuyor, savaş kabinesi ise tavla oynuyor” dedi ve hükümeti 7 Ekim olayına takılıp kalmakla suçladı.

Maariv gazetesinin haberine göre Netanyahu, yeniden Hizbullah’ı sert şekilde vurduklarını söyleyerek hükümeti savunurken Ekonomi Bakanı Bakan Nir Barkat şu yanıtı verdi: 

“Kamuoyu kuzeydeki davranıştan çok rahatsız. Kuzeydeki eylemlerin 6 Ekim konseptinden kaynaklandığına dair bir algı var. Bizim için en önemli saha olan Lübnan'daki İran arenasında caydırıcılığı yeniden tesis etmek için ender bir fırsatımız var. Net bir karar olmazsa bölge sakinleri geri dönmeyecek ve kuzeyi kaybetmiş olacağız. Uyanmalıyız. Formülü değiştirin. Askeri yorumcuların, 100'den fazla teröristi öldürerek Hizbullah'a büyük zarar verdiğimizi iddia ettiklerini duyuyorum. Bu bir şaka. Birileri hâlâ eski gazelleri okuyor. Bu şekilde yürümez. Bu anlayışın dışına çıkmalıyız.”

YDH

Yorumlar