IRKÇI İSRAİL YEMEN'İN HAMLESİ KARŞISINDA KÖŞEYE SIKIŞTI

Yemen’in operasyonları karşısında çaresiz kalan İsrail yalnız bırakılmasından şikâyetçi. 

Görüntülenme: 304 Tarih: 18 Aralık 2023 17:13
IRKÇI İSRAİL YEMEN'İN HAMLESİ KARŞISINDA KÖŞEYE SIKIŞTI

İsrail medyası, Sana hükümetinin İsrail’e yönelik deniz operasyonlarının artmasıyla birlikte bu büyük meydan okuma karşısında “dünyanın sessizliğinden ve Tel Aviv'in yalnız bırakılmasından” şikâyetçi olmaya başladı.

Medyada yer alan haberler İsraillilerin, Ensarullah'la ‘yüzleşme’ konusunda “tek umutlarının Amerika olduğunu” gösteriyor.

"Husiler şu ana kadar denizdeki 17 İsrail hedefine saldırdı, ama dünya tamamen sessiz." Bu cümleler, Tel Aviv'in Sana karşısındaki “yalnızlığını” dile getiren ‘Kod Kod’ adlı İbranice sitede yer alan haberin giriş cümlesi.

İsrail Kanal-12 televizyonu da benzer bir haber yayınlayarak, Yemen silahlı kuvvetlerinin İsrail'le savaşa girmesinin tesadüfi olmadığını, bölgesel müttefikleriyle tam koordinasyon içinde ve tüm imkanlarıyla Tel Aviv'e karşı koyup tehdit etmeye başladığını duyurdu.

Sana hükümeti, İsrail ordusunun Gazze'ye kara saldırısının başlamasıyla birlikte resmen bu savaşa girmişti. İsrail'e giden ve İsrail'den gelen kargo gemilerinin tehdit edilmesi ve ‘Galaxy Leader’in ele geçirilmesi, Tel Aviv'e meydan okuyan ve bugüne kadar da devam eden bir operasyonun başlangıcıydı.

Yemen Silahlı Kuvvetleri Sözcüsü Yahya Seri, en son 15 Aralık Cuma günü ordunun, İsrail'e gitmekte olan MSC Alanya ve MSC PALATIUM III adlı iki konteyner gemisini deniz füzeleriyle hedef aldığını duyurmuştu.

Kızıldeniz’de yaşanan bu gelişmelerin sonuçlarının sadece İsrail’i etkilemediği de ortaya çıkmaya başladı.

Bu konuya değinen The Economist, yaptığı haberde şu bilgilere yer verdi: "Kızıldeniz'de faaliyetlerini askıya alan 4 şirket, küresel ticaretin %53'ünü oluşturuyor."

Sana hükümetine karşı ABD'nin yardımına ilişkin raporlar yayınlamaya başlayan İsrail medyası, ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin'in Tel Aviv ziyaretini de bu paralelde değerlendiriyor.

Guardian gazetesinden bir analist dün kaleme aldığı yazıda, Austin'in ziyaretinde, “Washington'un Kızıldeniz'deki Husi saldırılarıyla mücadele etmek için Arap ülkelerinin de dahil olduğu bir deniz gücünün harekete geçirileceğini” dile getirdi.

Ensarullah Hareketi'nin Siyasi Konsey Üyesi Hizam Esad ise, "Amerikan koalisyonunun gücü, Yemen'e saldırıda gösterdiğinden daha büyük olmayacak. Yemen'den daha fazla başarı gelecek." dedi.

Birkaç saat önce de Bloomberg haber ajansı, ABD'li bir yetkilinin, Beyaz Saray'ın Umman ve diğer arabulucular aracılığıyla Yemenlilerle temas halinde olduğunu ve onları, İsrail'e yönelik saldırılarını durdurmaya çağırdığını söylediğini aktardı.

ydh

Yorumlar