DİRENİŞ GRUPLARININ ABD KARŞISINDAKİ YENİ STRATEJİSİ (ANALİZ)

Direniş’in Irak ve Suriye'deki yasadışı Amerikan üslerine yönelik saldırılarının sayısı arttı ve operasyonların türü de değişti. Direniş gruplarına göre Amerikalıların sorumsuz eylemlerine karşı en iyi seçenek, herhangi bir saldırıya karşı kararlı bir şekilde cevap vermektir. 

Görüntülenme: 224 Tarih: 17 Aralık 2023 09:30
DİRENİŞ GRUPLARININ ABD KARŞISINDAKİ YENİ STRATEJİSİ (ANALİZ)

Direniş gruplarının Suriye ve Irak'taki Amerikan üslerine yönelik saldırılarının yoğunluğu artıyor. Bu bağlamda Direniş de yaklaşımını değiştirerek saldırıların niceliksel olarak hızını artırdı ve biçimini de değiştirdi. Öyle ki, Ayn el-Esed'deki Amerikan askeri üssü 5 saatten kısa bir süre içinde üç kez hedef alındı.

Operasyonların türü açısından füze saldırıları, mevcut gerilimin tırmandığının işaretlerinden biri haline geldi. Bu da Direniş’in operasyonları dönüştürme ve Amerikan güçlerine daha acı darbeler vurma noktasındaki kararlılığını gösteriyor.

Bu bağlamda Suriyeli gazeteci Hasan el-Aculi Halep'teki Tesnim muhabirine verdiği bilgilendirmede, Direniş gruplarının bölgede ABD işgali altındaki üslere yönelik saldırılarında niceliksel ve niteliksel değişiklikler olduğunu doğruladı: Bu operasyonlara cevaben Amerikan ordusunun Kerkük ilinin Debas kenti ve çevresine saldırması sonucu bazı Direniş güçleri şehit oldu, bazıları da yaralandı. Amerika'nın bu terörist operasyonundaki amacı, Direniş saldırılarına yanıt olarak daha şiddetli seçeneklere başvurmaya çalıştığını göstermekti.

Aynı zamanda ABD Ordusu, askeri üslerinin uyarı ve hazırlık seviyelerini artırdı ve onları gelişmiş ekipmanlarla donattı. ABD ordusu Direniş güçlerinin saldırılarını sınırlandırmak amacıyla Direniş füzelerinin fırlatıldığı bölgenin coğrafi konumunu tespit etmeye ve izlemeye çalıştığı için gözetleme ve izleme drone'larını bölgeye gönderdi.

Bu bağlamda, siyasi bilimler analisti Zekariya Şuhud şunu ekledi: Direniş güçlerinin ABD ordusuna ve bölgedeki üslerine yönelik operasyonu gösteriyor ki; Direniş ekseni Araplara, Müslümanlara ve tüm insanlığa yönelik bütün komploların kökenine karşı mücadele başlattı.

Direniş saldırıları, 8 Aralık'ta 6 Amerikan üssünün birden çok kez roketlerle vurulmasıyla doruğa ulaştı. Amerikan üslerine yönelik 11 operasyon düzenlendi. Bunlardan 3'ü Ayn el-Esed üssüne gerçekleştirilirken diğer 6'sı da Kuzey Irak'ta Erbil havaalanı yakınındaki Amerikan askeri üssü ile Harab el-Ceyr üssü ve el-Şeddadi üslerine düzenlendi. Bu operasyonlar, el-Ömer ve Koniko üslerinin de hedef alınmasıyla birlikte gerçekleşti.

Pentagon, mevcut gerilimin tırmanmasından önce yaptığı bir açıklamada, Suriye ve Irak'taki üslerine defalarca düzenlenen Direniş gruplarının saldırıları sonucunda yaklaşık 70 askerinin yaralandığını duyurmuştu.

Bu gelişmeler, Amerika'nın İran, Irak ve Suriye'ye, askerlerine yönelik her türlü operasyonu durdurmaları için baskı yapmak amacıyla tüm imkan ve kabiliyetlerini kullanmaya çalıştığı açık bir mücadelenin işaretleridir.

Tesnim haber ajansının sahadan aktardığına göre, Suriye ve Irak'taki tüm Direniş grupları bu savaşta en iyi askeri seçeneğin, herhangi bir Amerikan saldırganlığına karşı kararlı bir yanıt vermek yönünde net bir duruşa sahip. Zira Amerika sadece güçten anlıyor ve bu grupların başka yolu yok.

tesnim

Yorumlar