EMİR ABDULLAHİYAN: İSRAİL APARTHEİD REJİMİDİR

İran Dışişleri Bakanı, Cenevre'de düzenlenen "İşgal Altındaki Filistin Topraklarında İnsan Hakları Durumu, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi ve Uluslararası İnsan Hakları" konulu toplantıda İsrail rejiminin işgalci ve apartheid bir rejim olduğunu belirtti. 

Görüntülenme: 179 Tarih: 14 Aralık 2023 18:09
EMİR ABDULLAHİYAN: İSRAİL APARTHEİD REJİMİDİR

İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan Cenevre'de düzenlenen “İşgal altındaki Filistin topraklarında insan haklarının durum, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi ve Uluslararası İnsan Hakları” toplantısında bir konuşma yaptı.

Bu toplantıda Filistin'deki son gelişmelere değinen Abdullahiyan İran İslam Cumhuriyeti'nin konuya ilişkin görüşlerini iletti.

İran Dışişleri Bakanı'nın konuşmasının tam metni şöyle:

Bugün Cenevre'de, İsrail rejiminin askeri saldırılarının ve Gazze'deki soykırımın kadın, çocuk ve sivilleri öldürülmeye devam ettiği bir durumda görüşlerimizi paylaşıyoruz.

Lütfen istatistiklere ve rakamlara dikkat edin. 12 binden fazlası kadın ve çocuk olmak üzere yaklaşık 18 bin sivil öldürüldü. İnsani ateşkes İsrail rejimi tarafından ihlal edildi. İsrail rejiminin esirlerinin 9 binden fazla Filistinli esirle değişimi durduruldu. ABD, BAE'nin önerdiği, savaşın durdurulması, ateşkes, Refah ve Ebu Selem sınırlarının yeniden açılması, ilaç, gıda ve yakıt dahil olmak üzere insani yardım gönderilmesi ve Gazze sakinlerinin zorla yer değiştirmesinin önlenmesi konularını vurgulayan kararı açıkça veto etti.

Amerika Birleşik Devletleri bugün İsrail rejiminin kadın ve çocukları öldürmesini açıkça desteklemektedir. İsrail rejimi Gazze halkına karşı atom bombası kullanması ihtimalinden bahsetti. Filistinli erkekleri IŞİD’lilerin yöntemiyle yakalayıp öldürüyorlar. İnternette yayınlanan resimlere bakın. İsrail rejiminin davranışı IŞİD'in davranışıyla aynı ve ABD sivillere karşı savaşı tam olarak desteklemeye devam ediyor.

Saygıdeğer katılımcılar,

İsrail rejiminin sadece bir işgal ve apartheid rejimi olduğuna inanıyoruz. Hamas, işgalci güce karşı bir Filistin kurtuluş hareketidir. Artık Batı Asya'da ve bölgede her geçen gün savaşın yayılmasına, her an kontrolden çıkacak ve bölgeyi barut fıçısına dönüştürebilecek bir savaşa tanık oluyoruz. Savaşın çözüm olmadığına inanıyoruz.

Kuşkusuz ABD ve İsrail rejimi Hamas'ı asla yok edemeyecek çünkü Hamas'ın kökleri Filistin halkına dayanıyor. İsrail rejimi esirlerini savaş yoluyla kurtaramaz. Bu değişimin çalışma şekli tamamen politiktir. Herkes, BM’nin Filistin’in gerçek sahipleri arasında gerçekleştireceği gerçek bir referandum düzenlemesine saygı duymalı.

Apartheid rejimin savaşı ve soykırımı derhal durdurulmalıdır. Filistin'e insani yardım göndermek için tüm hükümetlerin aktif davranması gerekiyor.

Bu soykırımın sonuçlarının uluslararası barış ve güvenliği tehdit ettiği konusunda şiddetle uyarıyoruz. Gazze’deki ve Batı Şeria'daki soykırım ve savaş suçları devam ederse Amerika, İsrail rejimini desteklemeye devam etmenin bir sonucu olarak daha fazla sonuçlara katlanmak zorunda kalacak. Soykırıma katılmanın ağır sonuçlar doğuracağı unutulmamalıdır.

tesnim

Yorumlar