AKSA TUFANI KORSAN İSRAİL EKONOMİSİNİ FELÇ ETTİ

Siyonist rejimin ekonomisi, bu rejimin Aksa Tufanı operasyonunun sonuçlarından doğrudan etkilenen ilk hayati parçasıydı. Her gün İsrail ve uluslararası kurumlar tarafından, Gazze savaşının neden olduğu ekonomik kayıplarına ilişkin yeni istatistikler yayınlanıyor. 

Görüntülenme: 198 Tarih: 05 Aralık 2023 06:19
AKSA TUFANI KORSAN İSRAİL EKONOMİSİNİ FELÇ ETTİ

Aksa Tufanı operasyonunun Siyonist rejime verdirdiği ekonomik kayıplar bu savaşın en bariz sonuçlarından biri. İşgalciler bu durumla boğuşuyor ve bunun hayati organları üzerindeki etkisi konusunda endişeleniyorlar.

Siyonist rejimin ekonomi uzmanları şunu vurguluyor: Çatışmaların devam etmesi ve kapsamının genişlemesi, enflasyon oranının artmasına ve üretim faaliyetlerinin neredeyse felce uğramasına neden olurken sonrasında mal arzında bir azalmaya sebep olacak ve bu da İsrail'in yerli sanayisine zarar verecek. Ayrıca, başta doğal gaz olmak üzere kritik altyapılara gelebilecek olası hasar, elektrik fiyatlarının yükselmesine yol açacaktır. Tüm bu faktörler, hizmet sektörüne zarar veren askeri çatışmalarla birlikte sonuçta enflasyonun artmasına yol açacaktır.

İsrail Maliye Bakanlığı geçtiğimiz günlerde, Gazze'deki savaşın devam etmesi durumunda İsrail ekonomisinin bu yılın geri kalan aylarında ve gelecek yılda ciddi bir durgunluğa gireceği ve savaşın birkaç cepheye yayılması durumunda durumun daha da kötüleşeceği konusunda uyarıda bulunmuştu.

Ancak son dönemde Bloomberg, Fitch ve Standard & Poor's gibi uluslararası finans ve akreditasyon kurum ve kuruluşları, İsrail ekonomisinin olumsuz bir görünümde olduğunu ve benzeri görülmemiş bir bozulmaya doğru ilerlediğini vurguladı.

Aksa Tufanı operasyonunun başlangıcından bu yana Siyonistler arasında "savaş ekonomisi" tabiri popüler olmaya başladı. İsrail'in ekonomik kayıplarının boyutlarını ve bunun kendi hayatları ve geçim kaynakları üzerindeki feci sonuçlarını kendi gözleriyle görüyorlar.

İki ay önce Gazze savaşının başlamasından bu yana Siyonist rejimin uğradığı en belirgin ekonomik darbelerden biriyle, İsrail ekonomisinin de tıpkı bu rejim gibi sahte olduğu ve tamamen Batı'nın ve Amerika'nın desteğine bağlı olduğu tüm dünya tarafından açıkça görüldü. Ayrıca Siyonist rejimin ekonomisinin büyük bir kısmı vergilere bağlıydı ve savaştan sonra bu gelir kaynağı temel bir zorlukla karşı karşıya kaldı.

Siyonist rejimin para ve likidite sektöründeki zorlukları

Siyonist rejimin Merkez Bankası'ndaki döviz rezervleri 198 milyar dolardan 191 milyar dolara düştü.

Siyonist rejimin bütçe açığı Ekim'de 6 milyar dolara, Kasım'da ise 10 milyar dolara ulaştı.

Siyonist rejimin Merkez Bankası tahminleri savaşın bu rejime maliyetinin 53 milyar dolar olduğu yönünde ki bu rakam işgal rejiminin gayri safi yurtiçi hasılasının %10'una eşit. Ancak gelen bilgiler İsrail'in bu sektördeki kayıplarının çok daha artacağını gösteriyor.

Savaşın ilk haftasında işgalci rejimin merkez bankası, bu rejimin para biriminin değerinin düşmesini önlemek için ilk kez 45 milyar dolarlık döviz rezervini kullandı. Ancak İsrail güçlerinin sansür baskısı bu istatistiklerin açıklanmasını engelliyor.

Gazze savaşında Siyonist rejimin teknoloji sektöründe büyük zarar

Teknoloji sektörü Siyonist rejimin ekonomik açıdan en güçlü sektörüdür. Çünkü bu sektör  GSYİH'nin %28'ini, ihracatın ise yaklaşık %50'sini oluşturuyor ve işgücünün yaklaşık %15'ini istihdam ediyor.

Gazze savaşına katılmak üzere bu sektörden 90.000 işçinin orduya çağrılmasıyla en büyük zararı Siyonist rejimin teknoloji sektörü gördü.

tesnim

Yorumlar