HÜSEYİN EMİR ABDULLAHİYAN: DİRENİŞ BAŞKA BİR SÜRPRİZ EYLEME KARAR VEREBİLİR

İran Dışişleri Bakanı Emir Abdullahiyan, Gazze'de derhal ateşkes çağrısında bulunarak, “Düşmanı ağır sonuçlar bekliyor. Burası bizim bölgemiz ve evimizdir ve biz bu bölgenin ve evimizin güvenliğinin sağlanması konusunda kimseye müsamaha göstermeyiz” dedi. 

Görüntülenme: 304 Tarih: 02 Kasım 2023 19:11
HÜSEYİN EMİR ABDULLAHİYAN: DİRENİŞ BAŞKA BİR SÜRPRİZ EYLEME KARAR VEREBİLİR

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ve Türk mevkidaşı Hakan Fidan basına kapalı olarak yaptığı görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.
Dışişleri Bakanı Emir Abdullahiyan bu toplantıda Türk mevkidaşının misafirperverliğini takdir ederek, “Dün Katar’da bu ülkenin üst düzey yetkilileri ve Hamas liderleri ile görüştüm. Bugün de Sayın Fidan ile görüştüm ve Sayın Erdoğan ile de bir araya geleceğim” dedi.
Türkiye Cumhuriyet Bayramını bu ülkenin halkı ve hükümetine tebrik eden Emir Abdullahiyan, “Bu ziyaretin temel amacı Filistin meselesine odaklanmaktır. Siyonist rejim 26 gündür Gazze ve Batı Şeria'da başta soykırım, savaş suçu olmak üzere kadınlar, çocuklar ve sivilleri öldürmeye devam ediyor"” ifadelerinde bulundu.
Bakan Emir Abdullahiyan, “Siyonist rejim yasaklı her türlü silahı kullanıyor. Gazze'den gelen raporları takip ederseniz, şehitlerin ve yaralıların durumu kullanılan yasaklı silahların türünü gösteriyor” ifadesini kullandı.
Emir Abdullahiyan, “Son siyasi çalışmalar için müzakerelerde bulunduk. Hamas, son 26 gün süren bombalamalarda hastane gibi güvenli bölgelerde tutulan bazı esirlerin öldürüldüğünü bildirdi. Bu kişilerin sayısı 50'dir” dedi.
Türkiye Cumhurbaşkanının son tutumunu takdir eden Emir Abdullahiyan, “Elbette Müslümanlar, İslam ülkelerinin İsrail mallarına ve enerjisine ambargo uygulayarak Filistin halkına desteklerini ilan etmelerini bekliyor” diye kaydetti.
Emir Abdullahiyan sözlerini şöyle sürdürdü:“Türk hükümetine ve halkına Filistin halkına destek verme çabalarından dolayı bir kez daha teşekkür ediyorum. Bu görüşmelerde Tahran-Ankara ikili ilişkilerini ele aldık. Ayetullah Reisi Sayın Erdoğan davetlisi olarak Türkiye’yi ziyaret edecek. Yakın gelecekte iki ülke arasında Yüksek İşbirliği Komisyonu toplantısı düzenlenecek. İki ülke sınırlarında güvenliğin sağlanması için yeni pazarlar ve geçitler sağlamaya çalışıyoruz.”
Emir Abdullahiyan, “Eğer savaş bir an önce durdurulmazsa ve bölgedeki durumun tüm tarafların kontrolünden çıkmasından ve savaşın kapsamı ve boyutlarının genişlemesinden ABD ve sahte Siyonist rejim sorumludur” dedi.
Bakan Emir Abdullahiyan, “ABD Gazze ve Batı Şeria'da kadın, çocuk ve sivillerin öldürülmesine devam edilmesinde kapsamlı desteğinin sorumluluğunu üstlenmesi ve bunun sonuçlarını kabul etmeye hazır olmalıdır” diye kaydetti.
İran Dışişleri Bakanı, savaşın devam etmesi halinde durumun böyle kalmayacağını ve direnişin başka bir sürpriz eyleme karar vereceğini söyledi.
Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan da, Türkiye ve İran arasındaki ilişkilerin arttığını belirterek, “Geçtiğimiz aylarda iki kez İran'a gittim ve İran Cumhurbaşkanı da Türkiye'yi ziyaret edecek” dedi.
Hakan Fidan, Gazze’deki durumun endişe verici olduğunu dile getirerek, “Elektriği ve suyu kesilen, gıda ve ilaç tedariki engellenen Gazzeliler günlerdir ağır bombardıman altındalar. Evleri yerle bir edilen insanlar bütün dünyanın gözü önünde acımasızca ve alenen katledilmekteler. Mülteci kampları, okullar, ibadethaneler, hastaneler bile maalesef hedef alınmakta. Bu insanlık dışı kuşatmalar uluslararası hukukun açıkça ihlalidir. Bu kıyım ve zulüm karşısında sessiz kalmamız mümkün değil. Nitekim cumartesi günü İstanbul'da hep birlikte katıldığımız Büyük Filistin Mitingi Gazzeli mazlumların yanında olduğumuzun en somut göstergelerinden biriydi” ifadelerinde bulundu.
Türkiye Dışişleri Bakanı, “Ateşkes sağlanmazsa başka gruplar da savaşa katılacaktır ve savaşın genişlemesi bölgenin çıkarına değildir” ifadesini kullandı.

irna

Yorumlar