ABD VE BATI CEPHESİ HİZBULLAH KARŞISINDA SİYASİ YENİLGİ ALDI

ABD Büyükelçiliği ve Batılı ülkelerin Siyonist rejimin saldırganlığına karşı Direnişi desteklememeleri konusunda Lübnanlı siyasi partileri ve yetkilileri kışkırtmaya çalıştığı bir ortamda Lübnanlıların aldığı tavır, düşmana karşı Hizbullah'ın yanında yer alma gereğini vurguladıklarını gösteriyor. 

Görüntülenme: 289 Tarih: 25 Ekim 2023 08:14
ABD VE BATI CEPHESİ HİZBULLAH KARŞISINDA SİYASİ YENİLGİ ALDI

Lübnanlı kaynaklar,  Aksa Tufanı operasyonunun ilk günlerinde çok sayıda Batılı büyükelçinin Lübnan'da terör havası yaratmaya çalışarak Lübnanlı yetkililer ve siyasilerle temaslarını yoğunlaştırdığını ve Lübnanlı yetkililerden Siyonist rejimin Güney Lübnan’daki saldırılarına cevap vermemelerini ve bu rejimle gerginliğe girmelerini istediklerini bildirdi. Ancak Batı ülkeleri büyükelçileri geçtiğimiz günlerde Lübnanlı taraflardan garanti alamayınca temaslarını azaltmıştı.

Amerikan büyükelçisinin Lübnanlıları Hizbullah'a karşı kışkırtmadaki başarısızlığı

Al-Akhbar'ın haberine göre bu arada ABD'nin Beyrut Büyükelçisi Dorothy Shea da Lübnanlılarla temas ve görüşmelere devam ediyor ve ülkenin güneyindeki gelişmeler karşısında Lübnan'ın kendine hakim olması gerektiğini ifade ediyor. Lübnanlı kaynaklar, Sahe’nın geçtiğimiz günlerde Lübnan'ın eski cumhurbaşkanı Mişel Avn ile görüştüğünü ve ondan Temmuz 2006 savaşındaki gibi davranmamasını ve İsrail'le karşı karşıya gelmemesini ve Hizbullah'ın yanında yer almamasını istediğini söyleyerek bu partiye İsrail ile çatışmaya girmemesini tavsiye etti ancak Mişel Avn  Shea'nın talebine yanıt vermedi.

Bu kaynaklar ayrıca şunları ekledi: Shea ayrıca birçok Lübnanlı siyasi partinin tutumlarını şöyle değerlendirdi; İsrail'in Lübnan'a karşı bir savaş başlatması halinde bu partiler Hizbullah'ın yanında yer alacaktır ve hatta İlerici Sosyalist Parti'nin başkanı Velid Canbolat gibi birçok etkili Lübnanlı siyasetçi bile mevcut durumda tüm Lübnanlıların mezhep ve parti yönelimlerinden uzakta birlik olması gerektiğini ifade ediyor. Partiler İsrail düşmanının saldırganlığına karşı herkesin direnişin yanında yer alması gerektiğini vurguluyor.

Cibran Basil ve Nebih Berri'nin Filistin'in savunmasında birleşik bir ulusal tutum benimseme anlaşması

Lübnan Hristiyan Özgür Yurtsever Hareketi Genel Başkanı Cibran Basil ise geçtiğimiz günlerde Lübnanlı siyasi yetkililer ve isimlerle çeşitli görüşmelerde bulundu ve Hizbullah Genel Sekreteri Seyyid Hasan Nasrallah ile telefon görüşmesi yaptı. Geçtiğimiz birkaç yılda Emel Hareketi ve Lübnan Parlamentosu Başkanı Nebih Berri ile pek çok anlaşmazlık yaşayan Basil, son gelişmeleri görüşmek üzere geçtiğimiz günlerde Nebih Berri'yi ziyaret etti.

Cibran Basil'e yakın kaynaklar, Nebih Berri ile görüşmesinde atmosferin oldukça olumlu olduğunu ve iki tarafın Gazze savaşı ve Siyonist rejimin saldırganlığına karşı ortak bir ulusal tutum benimseme konusunda mutabakata vardığını duyurdu.

Basil ayrıca Lübnan başkanlığı meselesinde de hatırı sayılır bir esneklik gösterdi. Öte yandan Nebih Berri de Basil'in eylemini takdir ederek, Filistin halkının Siyonist düşmana karşı direnme hakkının savunulması konusunda kapsamlı bir ulusal pozisyon geliştirmek için gerekli eylem ve temasları gerçekleştireceğine söz verdi.

tesnim

Yorumlar