EMİR ABDULLAHİYAN: GAZZE SAVAŞI ABD İSTİHBARAT AĞLARI TARAFINDAN YÖNETİLİYOR

İran Dışişleri Bakanı, 3+3 platformu oturumu sonrası basın toplantısında muhabirlerin sorularını yanıtladı. 

Görüntülenme: 243 Tarih: 24 Ekim 2023 09:19
EMİR ABDULLAHİYAN: GAZZE SAVAŞI ABD İSTİHBARAT AĞLARI TARAFINDAN YÖNETİLİYOR

Güney Kafkasya 3+3 formatı çerçevesinde İran, Rusya, Türkiye, Azerbaycan Cumhuriyeti ve Ermenistan dışişleri bakanlarının oturumu pazartesi günü Tahran’da gerçekleşti. 
Bu 5'li toplantının ardından sonuç bildirgesi de yayınlandı. Bunun ardından ise İran Dışişleri Bakanı basın toplantısında konuştu. 
Dışişleri Bakanı, Tahran'da yapılan 3+3 formatı toplantısına ilişkin şunları söyledi: "Kafkasya'daki çatışmaların çözümü konusuna odaklanan 3+3 formatının ilk toplantısı Rusya'da yapıldı, ikinci toplantısını da bugün gerçekleştirdik. Gelecekte dost ülke Gürcistan'ın yapıcı ve yararlı varlığına tanık olmayı umuyoruz. Bir sonraki toplantının Türkiye'de yapılması konusunda anlaştık."
Emir Abdullahiyan sözlerine şunları da ekledi: "Bu toplantının Gazze'deki krizle ve sahte İsrail rejiminin saldırganlığıyla aynı zamanda yapılmış olmasının iki mesajı var. Bu fırsatı daha fazla tartışma, odaklanma ve bakanlar düzeyinde istişarede bulunmanın yanı sıra cumhurbaşkanıyla bir araya gelerek rejimin saldırganlığına ve Gazzelilerin zorunlu göçüne çözüm bulma konusunda verimli bir diyalog için kullandık. Zirvenin mesajı İran'ın bölgede aktif olduğu yönündeydi. Zirvenin sloganı ve başlığı Güney Kafkasya'da barışın, işbirliğinin ve ilerlemenin üzerine odaklandı ve Allah'ın izniyle gelecekte Kafkasya bölgesinde herhangi bir tehdit görmeyeceğiz. Bu toplantıların Türkiye'den sonra Bakü ve Erivan'da da devam etmesini diliyorum."
Emir Abdullahiyan, Filistin'deki gelişmelere ilişkin şunları söyledi:" Öncelikle İran'ın, insani ve dini değerler çerçevesinde Filistin direnişine destek konusunda her zaman net bir duruş sergilediğinin herkesçe bilindiğini belirtmek isterim. Filistin'i hukuk ve medya açısından güçlü bir şekilde desteklemeye devam edeceğiz. İsrail Rejimi hâlâ işgalci olarak anılıyor ve uluslararası hukuk çerçevesinde toprakları işgal edilenler de doğal olarak silaha sarılabiliyor. Bazı ülkelerin İsrail rejiminin işgal olgusunu görmezden geldiğini gördük. Dün akşam Mısır'da yapılan toplantıda Mısırlı mevkidaşımla görüştüm. Bugün daha fazla ayrıntı elde ettik, ama ne yazık ki Batılı ülkeler zirvenin nihai metnine İsrail'i kınamaya dair tek bir kelime bile koymayı kabul etmediler ama direnişi kınamaya çalıştılar.  Dün akşam Sayın Haniye ve Nahle ile görüştüm. Gazze'deki son durum hakkında bilgi aldım. Önemli olan direniş liderlerinin, rejime karşı mücadeleyi sürdürmek için uzun bir hazırlık yaptıklarını vurgulamalarıdır."
Hüseyin Emir Abdullahiyan, Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki barış görüşmelerine ilişkin şunları söyledi:" İki ülke dışişleri bakanlarının bu toplantıda bir araya gelmesi, barış ve dostluğa yönelik pratik bir adımdır. Toplantının oturum aralarında Bakü ve Erivan dışişleri bakanları bir araya geldi, Güney Kafkasya bölgesinde en kısa sürede istikrarlı barış ve güvenliğin tesisine tanık olmayı umuyoruz. Azerbaycan, Karabağ halkının güvenliğinin sağlanmasının olumlu bir adım olduğunu belirtiyor."
Emir Abdullahiyan: Sayın Aliyev, sınırların değiştirilmesi peşinde olmadıklarını belirtti
Kafkasya bölgesindeki iş birliğine ilişkin Hüseyin Emir Abdullahiyan şunları söyledi: "Bugünkü toplantıda jeopolitiğin değişmemesi konusu vurgulandı. Bakü'de Sayın Aliyev ile görüşmemde sınırları değiştirmeyi düşünmediklerini, artık İran tarafından bir koridor belirlendiğini açıkladılar. Projenin hayata geçirilmesi için iki ülkenin bakanlıkları işbirliği yapıyor. Yabancı tarafların varlığı bize zarardan başka bir şey bırakmadı. Irak ve Afganistan'daki iki örneklerde olduğu gibi, içişlerine müdahale konusunda değerli bir deneyim ortadadır. Bugünkü toplantı uluslararası topluma güçlü bir mesaj gönderdi."

tesnim

Yorumlar