DR KADİR ERTAÇ ÇELİK: HAMAS İSRAİL'E CİDDİ BİR DARBE VURMUŞTUR

Aksa Tufanı Operasyonu'nu değerlendiren Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi öğretim Üyesi Dr. Kadir Ertaç Çelik, "Hamas İsrail'e ciddi bir darbe vurmuştur" dedi. 

Görüntülenme: 361 Tarih: 16 Ekim 2023 09:22
DR KADİR ERTAÇ ÇELİK: HAMAS İSRAİL'E CİDDİ BİR DARBE VURMUŞTUR

Hamas'ın askeri kanadı Kassam Tugayları, 7 Ekim'de işgal rejimine "Aksa Tufanı" isimli geniş kapsamlı bir operasyon başlattığını açıklamıştı.

Peki bu operasyonun Normalleşme sürecine giren Netanyahu kabinesi için siyasi sonuçları nasıl olacak?

Mehr Haber Ajansı Aksa Tufanı ile ilgili Ankara Hcı Bayram Veli Üniversitesi öğretim Üyesi Dr. Kadir Ertaç Çelik ile bir röportaj gerçekleştirdi. Aşağıdaki yazıda bu röportajı okuyabilirsiniz: 

1- Hamas, Aksa Tufanı operasyonunda İsrail'in güvenlik sistemine nasıl darbe vurmayı başardı?

Hamas tarafından düzenlenen Aksa Tufanı Operasyonuyla, İsrail istihbaratının ve savunma güçlerinin zafiyetleri ve açıkları ortaya çıkmıştır. Öncelikle istihbaratın böylesi bir operasyonun yapılacağını ön görememesi espiyonaj noktasındaki zafiyettir.  Ayrıca Hamas beklenilmeyen zamanda, İsrail'in rehavete kapıldığı ve iç karışıklar yaşadığı bir dönemde bu operasyonu yapmıştır. Son olarak da Demir Kubbe savunma sisteminin kapasitesini aşmak suretiyle İsrail'e ciddi bir darbe vurmuştur.

2- Bu operasyonun siyasi sonuçları nasıl olacak? Başka bir deyişle bu operasyon Netanyahu'nun siyasi hayatına son verecek mi?

Netenyahu, son dönemde ülkesindeki farklı gruplarla ve bürokratik yapılarla ciddi sıkıntılar yaşamaktaydı. Ayrıca halk nezdinde de Netenyahu kabinesine karşı ciddi bir tepki söz konusuydu. Olayların böylesine sıcak olduğu bir ortamda ve kısa vadede operasyonun şoku atlatılmadığı için Netenyahu'ya karşı bir tepki ilk aşamada düşünmüyorum, aksine kısa vadede tepkiler ortadan kalkacaktır. Ama orta ve uzun vadede ve olayların sıcaklığı geçtikten sonra Netenyahu kabinesini zor günler beklemektedir. 

3- Bildiğiniz gibi Bu operasyonla birlikte bir tersine göç başlamıştır. Gazze çevresindeki yerleşim birimlerinde güvensizlik ortamı yaratılmasına gelince, Siyonistler kolaylıkla bu yerleşim birimlerine dönüp yaşayabilirler mi?

Siyonistler her zaman bu tip olayları lehlerine çevirerek yerleşim yerlerini işgal etme girişimlerinde bulunmuşlardır. Dolayısıyla bu olaylar sonrasında da yeni işgaller görmemiz sürpriz olmayacaktır.

4- Aksa Tufanı operasyonuna neden İsrail tarihinde benzeri görülmemiş deniliyor?

1973 yılındaki savaştan sonra ilk defa orduyu savaş durumuna geçiren bu operasyon kısa sürede nerdeyse Gazza Şeridi ile Batı Şeria'nın birleşmesine sebep olacaktı. Hamas güçleri eşi benzeri görülmemiş ölçüde İsrail savunma sistemlerini alt etmiş, çok sayıda esir almış, İsrail ordusuna ve savunma birimlerine kayıp verdirmiştir. Özellikle üst düzey askerlerin öldürülmesi ve esir edilmesi İsrail açısından büyük bir hezimettir. Ayrıca yerleşim yerlerinin Hamas'ın kontrolüne geçmesi de İsrail için bir başka felakettir. Bütün bunlardan ötürü ilk defa İsrail'in yenilmezliği yönündeki algı kırılmış ve ne derece savunmasız olduğu ortaya çıkmıştır. Son olarak ise uzun bir zamandan sonra ilk defa çatışmalar işgal altındaki topraklarda yaşanmıştır.

5- Bu operasyon Siyonist Rejim’in Suudi Arabistan gibi bölge ülkeleriyle ilişkilerini normalleştirme sürecini ciddi anlamda sorun yaratabilecek mi?

Abraham Anlaşmaları ile Suudi Arabistan başta olmak üzere bölge ülkeleriyle normalleşme sürecini aktive etmeye çalışan İsrail'in Aksa Tufanı operasyonuna verdiği cevap bir devlet terörü ve soykırım niteliğindedir. Dolayısıyla Arap Dünyası açısından kamuoyu baskısını da dikkate aldığımızda normalleşme süreci sekteye uğramıştır. Kısa vadede de düzelmesi beklenilemez.

mehrnews

Yorumlar