NASIR KENANİ'DEN ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü haftalık basın toplantısında gündem maddelerini değerlendirdi. 

Görüntülenme: 263 Tarih: 10 Ekim 2023 19:30
NASIR KENANİ'DEN ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR

Tüm haber ajansları ve gazetelerin başlığı haline gelen Filistin gelişmeleri ile ilgili konuşan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, "Filistin'de önemli gelişmeler yaşanmakta. Ancak kimi tarafların mağdur ile zalimin yerini değiştirmeye çalıştığını görüyoruz. Kimileri Filistinlilerin haklarının ayaklar altına alınmasına aldırmaksızın, son gelişmelerde de zalimlerin arkasında durmuş, onların desteği ile Filistin mağdur halkına karşı durmuştur." dedi. 
Filistin meselesinde böyle bir tutumun kabul edilemez olduğunu belirten Nasır Kenani, "Amerikan rejimi ve Batılı devletlerin Filistin'e karşı hala psikolojik savaşa yönelmesi mağdur ile zalimin yerini değiştirmenin örneğidir. Kimi ülkelerin gözlerini yumması ve mazlum ve mağdur milleti suçlaması kabul edilemez." dedi. 
Dışişleri Bakanlığı sözcüsü şöyle devam etti: "Çok şükür dünyada bazı ülkelerin Filistin'e destek vermeye ilgi gösterdiğine şahit olduk ve Siyonist rejimin İslam'ın Kutsal Toprakların'daki mukaddesatına karşı işlediği suçların endişe ile takip edenleri gördük."
İran hükümetinin her zaman açık ve net bir duruşu olduğunu belirten Kenani, şöyle hatırlattı: "Geçtiğimiz günlerde hem resmi tutumumuzu açıkladık hem de Cumhurbaşkanı ve Dışişleri Bakanı görüşlerini en üst düzeyde açıkladılar. Ayrıca bakanın mevkidaşlarıyla olan temasları da net bir duruşu ortaya koydu. Bakanın, aralarında Iraklı mevkidaşının da bulunduğu bazı mevkidaşlarıyla yaptığı telefon görüşmesinde, Dışişleri Bakanı'nın İslam ülkeleri dışişleri bakanlarının toplanması yönündeki teklifi gündeme getirildi, umarız İslam ülkelerinin çabalarıyla bu konuyu hallederiz. Filistin ulusunun direnişini destekleyen kolektif eylemler göreceğiz."
İran'a yönelik herhangi aptalca bir eylem, yıkıcı bir tepkiyle karşılanacak
Filistin milletine verilen desteğe değinen Kenani, şöyle devam etti: "İslam İşbirliği Teşkilatı'nın önemli özel görevi, Filistin'e önem vermek ve Siyonist rejime karşı Filistin milletini desteklemektir. Toplantının düzenlenmesi, ülkelerin siyasi ve manevi destek için uluslararası kapasitelerini kullanmalarına yardımcı oluyor."
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü şunları da sözlerine ekledi: "Bu toplantının sayesinde bu konu ve kolektif destek meselesi ele alınacak. Bu kolektif yaklaşımın sağlanmasını umuyoruz. Ortaya çıkan tehditlere gelince, Filistin milletinin, 75 yılı aşkın süredir haklarını ihlal eden rejime yönelik saldırı hakkı ve tacizleri ortadan kaldırma hakkının saklı olduğu belirtilmelidir. Filistinlilerin yaptığı da budur ve bu meşru bir haktır. İran'a yönelik tehditlere gelince, İran'a yönelik herhangi bir aptalca eylem, yıkıcı bir tepkiyle karşılaşacaktır."
İran'ın Hamas operasyonlarıyla bağlantısı olduğu yönündeki suçlama, Siyonist rejimin ağır yenilgisini meşrulaştırmayı amaçlıyor
Batı medyasının İran'ı Hamas operasyonlarıyla ilişkilendirme girişimine ilişkin Kenani şunları söyledi: "Filistin milleti ve direnişi artık kendisini ve milletini savunmak için gerekli yeteneğe ve güce sahip. Bu yeteneğini, gücüne güvenerek haklarını savunma konusunda pratikte göstermiştir. İran'a ve İran'ın rolüne ilişkin suçlamalar, farklı siyasi saiklerle, rejimin ağır başarısızlığını haklı çıkarmak, rejimin sahte itibarını onarmak ve Batı'nın desteğini meşrulaştırmak amacıyla yapılıyor."
İşgal altındaki topraklarda ateşkese Filistin milleti karar verecek
İşgal altındaki bölgelerdeki ateşkese ilişkin Kenani şunları söyledi: "Kararı veren Filistin milletidir ve bizim hiçbir rolümüz yok. İran'la ilgili olan, Filistin direnişinin meşru olduğu, zalimin ve mazlumun yerinin değiştirilemeyeceğidir."
İran'ın tehditlere tepkisi çok pişman edici olacak
Siyonist rejimin İran'a yönelik tehditlerine ilişkin ise şunları söyledi: "Tehdit edenlerin hukuki sorumluluklarını da üstlenmeliler. Bu tür açıklamalar sorumluluk gerektirir. Bu taraflar İran'ın hiçbir zaman haklarını savunma konusunda sessiz kalmayacağını ve pişman edici bir cevap vereceğini bilmelidirler."
Siyonist rejimle ilişkilerin normalleştirilmesinin tehlikeleri konusunda ülkelere gerekli tavsiyelerde bulunduk
Kenani, İslam İnkılabı Lider'inin, Siyonist rejimle normalleşme konusunda "kaybedilen at üzerine bahis oynayan ülkeler"le ilgili açıklamasına ilişkin şunları söyledi: "Bu açıklamalar net ve açıktır. Bu, rejimin zayıfladığını gören ve Filistin'in haklarına dikkat etmesi gereken ülkelerin sorumluluğunda olan bir durum. Temelde konuştuğumuz tüm İslam ülkeleri ile Filistin meselesini kalıcı bir mesele ele aldık ve Siyonist rejimle normalleşmenin tehlikeleri konusunda gerekli tavsiyelerde bulunduk."

tesnim

Yorumlar