SİYONİST REJİM NEDEN HEZİMETE UĞRADI? (ANALİZ)

Analistler ve Siyonist askeri uzmanları, Filistin direnişinin yürüttüğü Aksa Tufanı operasyonunda İsrail’in skandal hezimetinin arkasında yatan 6 sebebi anlattı. 

Görüntülenme: 1144 Tarih: 10 Ekim 2023 22:00
SİYONİST REJİM NEDEN HEZİMETE UĞRADI? (ANALİZ)

Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim’de Gazze Şeridi’nden işgal rejimine yönelik 'Aksa Tufanı Operasyonu' başlatmıştı.

Arapça yayınlanan El Minar televizyonu websitesinde, Siyonist rejim ordusunun Aksa Tufanı operasyonundaki skandal hezimetinin nedenlerini anlatan bir yazı yayınlandı.

İsrail ordusu, Filistinli direniş gruplarının büyük ve planlı bir saldırısı karşısında şaşkınlığa uğradı, çünkü hiçbir güvenlik ve istihbarat kurumları böyle bir operasyonun meydana geldiğini bildirmemişti, bu nedenle rejimin ana savunma hatları anında çöktü ve direnişçiler sınır bölgelerindeki gözetleme kuleleri, polis karakolları ve askeri üsleri ele geçirdi. Gazze sınırındaki termal kameralar ve tanklar direniş güçlerinin ilerleyişini durduramadı.

Güvenlik ve askeri uzmanları şaşırtan konu, Aksa Tufanı operasyonun başlamasından sonra İsrail’in destek güçlerinin duruma geç müdahalesi oldu.

Analistler ve Siyonist askeri uzmanlarına göre Filistin direnişinin yürüttüğü operasyonda İsrail’in skandal hezimetinin arkasında yatan 6 sebep şunlar:

1-İstihbarat Bilgileri Eksikliği

Direniş güçlerinin Batı Şeria'daki başarılı operasyonları ile Nablus, Cenin ve El Halil'de devam eden çatışmaların ardından Siyonist İsrail ordusu, askeri taburlarından üçünü Gazze sınır bölgelerinden Batı Şeria'ya taşıma kararı aldı. Bu karar, istihbarat değerlendirmelerinin Hamas'ın savaşma motivasyonu ve niyetinin olmadığını ve mevcut durumda savaşa girmeye hazır olmadığını göstermesinin ardından alındı. Bu durum, ABD ve Siyonist rejimin istihbarat başarısızlığı olarak değerlendiriliyor.

2-İşgal Ordusu İle İstihbarat Servislerinin Kafa Karışıklığı

İsrail ordusu ve istihbarat servisleri, saatlerce süren ve sosyal medyada bazı görüntülerin yayınlanmasından sonra meydana gelen olayların boyutunun ne derecede olduğunu anlamamıştı. Siyonist esirlerin Gazze Şeridi'ne gönderilmesi ya da operasyonda İsrail'in verdiği kayıpların büyüklüğü onlara felaketin derinliğini gösterdi. Siyonist uzmanlar ayrıca İsrail ordusunun, direniş güçlerinin denizden saldırmasından birkaç saat sonra ve bu saldırının görüntülerinin Kassam Tugayları tarafından yayınlanmasından birkaç saat sonrasına kadar bu saldırıyı fark etmediğini de bildirdi.

3-Bölgede Yeterli Kuvvetin Bulunmaması

Operasyonun başlangıcından itibaren Siyonist rejimin savunma hattının hızla çökmesi nedeniyle işgal kuvvetleri yerleşimcilerin yardımına koşacak güçte değil dolayısıyla Siyonist yerleşimciler kaderine terk edildi.

4-Takviye Güç Gönderme Sorunu

Siyonist rejimin çok sayıda birlikleri ve yedek askerleri bölgede konuşlanmış olmasına rağmen İsrail ordusu böyle bir olaya hazırlıklı değildi. Rejim işgal altındaki toprakların güneyindeki Filistinli direnişçilerin yerlerini tespit etmek için özel birliklerini gönderdi, ancak takviye güç gönderme süreci çok yavaştı ve güçlerin toplanma noktalarına ulaşmış olmasına rağmen sınır hattına ve operasyona yakın bölgelere transferi uzun sürdü, bu da Siyonist askerleri ortadan kaldırma, yerleşimcileri esir alma ve mevzilerini güçlendirme konusunda direnişe yeterli zaman kazandırdı. 

5- Özel Kuvvetlerin Uzun Süre Beklemesi

Siyonist komutanların Hamas güçlerinin bazı Yahudi yerleşim yerlerini kontrolünü ele geçirdiğini bilmesine rağmen rejimin özel kuvvetleri uzun süre bekletildi.

6- İstihbarat Alanında Büyük Hezimet

Siyonist rejimin güvenlik kurumlarının üst düzey yetkilileri, geçtiğimiz hafta yapılan toplantıda, Hamas'ın savaşa hazır olmadığını ve savaş peşinde olmadığını açıklamıştı. Saldırıdan altı gün önce Siyonist rejimin İç Güvenlik Konseyi Başkanı Tzachi Hanegbi, kendinden emin bir şekilde Hamas'ın faaliyetlerinin tamamen kontrol altında olduğunu savundu. Siyonist İsrail Ordu Radyosu’na konuşan Tzachi Hanegbi, "Barış ve huzur hakimdir, ancak bu barışın süresini değerlendirmek zor bir iş, tabii ki Hamas da durumu anlıyor." açıklamasını yaptı.

Bu başarısızlıkları ve hezimetleri saymak, Kassam Tugaylarının bu operasyona yeterince hazırlanmadıkları anlamına gelmez. Onların motosiklet ve araçlarla hızlı bir şekilde Siyonist yerleşim yerlerine ve askeri üslere ulaşması İsrail'in ilk savunma hattını çökerttiğini gösteriyor. Hızlı araçlar, düşmanı havadan şaşırtmanın yanı sıra, İsrail ordusunun savunma tahkimatlarının çökmesine ve ana savunma hatlarının kırılmasına neden oldu. Direnişçilerin sızma eylemleri de Siyonistleri hayal kırıklığına uğrattı.

Ne Olmuştu?

Hamas'ın askeri kanadı Kassam Tugayları, 7 Ekim'de işgal rejimine "Aksa Tufanı" isimli geniş kapsamlı bir operasyon başlattığını açıklamıştı.
Kassam Tugayları komutanı Muhammed Ed-Dayf, El-Aksa televizyonunda yayınlanan konuşmasında, “Aksa Tufanı Savaşı’nın başladığını ilan ediyoruz. Düşman güçlerini hedef alan ilk saldırıda 5 bin füze ve roket atıldı.” dedi.
Aksa Tufanı’na İslami Cihad ve Filistin Halk Kurtuluş Cephesi’nin (FHKC) silahlı kanadı Ebu Ali Mustafa Tugayları da katılıyor.

Gazze’den İsrail’e şok operasyonunun bilançosu ağırlaşıyor. İbranice yayınlanan ''Yedi'ot Ahronot'' gazetesi, tahminlerin öldürülen İsrailli sayısının bin kişiye, esir sayısının ise en az 150 kişiye ulaşacağını gösterdiğini yazdı.

Son bilgilere göre ölen Siyonistlerin sayısı 700 kişiyi geçti.

"Haaretz" gazetesinin haberinde ise 2 bin 243 kişinin kayıp olduğu kaydedildi.

tesnim

Yorumlar