37. ULUSLARARASI İSLAM BİRLİĞİ KONFERANSI ÇALIŞMALARINA BAŞLADI

37. Uluslararası İslam Birliği Konferansı Başkanı Hüccetülislam Hamid Şehriyari, bu yılki konferansa 41 ülkenin önde gelenlerinden olan 110 kişinin ve İran'ın yerli düşürlerinden de 110 kişinin katılacağını duyurdu. 

Görüntülenme: 559 Tarih: 30 Eylul 2023 21:20
37. ULUSLARARASI İSLAM BİRLİĞİ KONFERANSI ÇALIŞMALARINA BAŞLADI

Şehriyari bu konuda şunları söyledi: Mısır, Cezayir, Tunus ve Irak gibi 20 ülkeden farklı dillerde 200'den fazla makale aldık. Bunlardan 154'ü Farsça, 30'u Arapça, 15'i İngilizce, 4'ü Türkçe ve geri kalanı diğer dillerde yazılmıştır.

Uluslararası İslam Birliği Konferansı'nın amaçlarına dikkati çeken Hüccetülislam Hamid Şehriyari, “Bu konferansın amacı Müslümanlar arasında birlik ve beraberlik duygusunu geliştirmek, alimler ve bilim adamlarının bilimsel ve kültürel görüşlerini birbirine yakınlaştırmak için fikir birliği oluşturmak, aynı zamanda İslam birliğini sağlamak için pratik çözümleri inceleyip sunmak, İslam dünyasında tek bir ümmet oluşturmak ve Müslümanların sorunlarına çözüm bulmak ve bu konuda uygun çözümler aramaktır.” dedi.

Şehriyari, Irak gibi ülkelerde bölgesel konferanslar düzenlendiğine değinerek şunları ekledi: Bölgesel İslam birliği konferansı, ülkelerin üst düzey yetkililerinin katılımıyla gerçekleştiriliyor olması avantajına sahiptir. Irak'taki bölgesel birlik konferansına binlerce düşünür ve akademisyen katıldı.

İslam Devrimi Lideri’nin vahdet ve güvenliğin birbiriyle bağlantılı iki konu olarak ele alınması gerekliliğine ilişkin sözlerine değinen Hüccetülislam Şehriyari, şunları söyledi: İslam mezhepleri arasında ortak değerlere dair bir söylem oluşturmaya çalışıyoruz. Son 30 yıldır asıl sorumluluğumuzu vahdet söylemi oluşturmak yönünde değerlendirmekteyiz. Vahdet konusunun tekrarlanmasının nedeni, düşmanın birliği bozmada ısrar etmesi ve düşmanın tefrika yaratma planlarının henüz bitmemiş olmasıdır. Dolayısıyla bu söylemin sonlandırılmasını düşünmüyoruz. Yine de vahdet söylemini desteklememiz ve ayrıca şiddet, terör ve medya çatışmasını körükleyen eylemleri kınamamız gerekiyor.

Kur'an-ı Kerim'in yakılması ve başta Siyonist Rejim olmak üzere İslam düşmanlarının İslamofobi yaratma planına değinen Şehriyari, "Bu yıl Vahdet Konferansı'nda Kur'an sergisine bir bölüm ayırdık. Bu etkinlik Kur'ani ürünler ve Kur'ani sanat eserlerinin tanıtıldığı, Kur'an düşünürlerinin de katıldığı sergi şeklinde olacektır” dedi.

Ortak değerlere ulaşmak için İslami işbirliği konusunu ele alan 37. Uluslararası İslam Birliği Konferansı, Pazar gününden itibaren iki gün boyunca yüz yüze ve bugünden itibaren webinar olarak faaliyete geçecektir. Daha önce yapılan duyuruya göre bu konferansın konukları İslam Devrimi Lideri’yle görüşecekler.

iqna.ir

Yorumlar