KATİL NETANYAHU İYİCE KÖŞEYE SIKIŞTI (ANALİZ)

3500'den fazla siyonist akademisyen ve sanatçı, ABD Başkanı ve BM Genel Sekreteri'nden, Netanyahu ile görüşmeyi reddetmelerini ve BM Genel Kurulu'nda konuşma yapmasına izin vermemelerini isteyen açık bir mektup gönderdi. 

Görüntülenme: 350 Tarih: 15 Eylul 2023 22:44
KATİL NETANYAHU İYİCE KÖŞEYE SIKIŞTI (ANALİZ)

Bu talep, ABD Başkanı Joe Biden'ın Netanyahu ile görüşmeyi birkaç ay reddetmesinin ardından, nihayet onun baskısına boyun eğmesinin ardından yapıldı ve Netanyahu'nun istediği gibi Beyaz Saray'da değil, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu oturum aralarında Netanyahu ile görüşmeyi kabul etti.

Axios, iki İsrailli yetkiliden alıntı yaparak, Netanyahu'nun Beyaz Saray'a davet edilmemesi nedeniyle çaresiz ve aşağılanmış olduğu ve İsrail'in Washington büyükelçisi Michael Herzog'a Biden'la kendisi için bir toplantı ayarlaması konusunda baskı yaptığını yazdı.

Ayrıca Yediot Aharonot gazetesi, işgalci rejimin Başbakanı'nın sürekli olarak Beyaz Saray'a giderek ABD Başkanı ile görüşme talebinde bulunduğunu ve bu hedefe ulaşmak için taviz vermeye hazır olduğunu ortaya koydu. 

Netanyahu 6 ay önce Amerika'ya davet edilmemesinden memnun değildi ve Beyaz Saray kendisini bu geziye ve bu ülkenin başkanıyla görüşmeye davet edene kadar kabine bakanlarına Amerikalılarla görüşmemelerini emretti.

Bunun ardından Siyonist medya, Biden hükümetinin bu ülkenin başkanı ile Siyonist rejimin başbakanı arasında bir toplantı yapılması şartını ortaya koydu. Siyonist Ordu Radyosu, ABD hükümetinin  Biden ile  Netanyahu arasında bir toplantı yapılması olasılığı için yeni bir koşul belirlediğini açıkladı. Bu radyo kendi web sitesinde Beyaz Saray'ın önde gelen yetkililerinin Siyonist rejimin Başbakanlık ofisine bir mektup teslim ettiği belirterek, Netanyahu'nun Beyaz Saray'a gelip Biden'la görüşmesi ihtimali ayrıca Tel Aviv ile Riyad arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi için Amerikalıların yardımının, yargı değişikliği tasarısının onaylanması sürecinin durdurulması şartına bağlı olduğunu duyurdu. 

Netanyahu iktidara döndükten sonra muhaliflerin "yargı darbesi" olarak adlandırdığı yargı reformu yasa tasarısını sundu fakat 9 ay öncesinden bu yana her cumartesi muhalefetlerini ifade etmek için protesto gösterileri düzenliyorlar.

Salı günü Yargıtay'a giden sokaklar benzer protestolara sahne oldu. Bu tasarının bazı destekçileri de aynı gün gösteri yaptı ve muhalefete karşı sokak şiddetine başvurdu. İşgal altındaki topraklarda yaşayan binlerce Siyonist, Pazartesi gecesi sokaklarda yapılan gösterilerin ardından Netanyahu'nun konutuna yürüdü ve işgal altındaki Kudüs'te Netanyahu'nun evinin önünde toplandı. Netanyahu'nun kabinesinin Knesset'te onaylamayı planladığı yargı değişikliği tasarısına itirazlarını bir kez daha dile getirecekler.

Salı günü, Siyonist rejimin Yüksek Mahkemesi, 15 yargıcın tamamının katılımıyla, "Akla Yatkınlık" yasasının yürürlükten kaldırılmasına karşı yapılan şikayetleri incelemek için ilk kez toplandı. 13 saatlik maraton oturumunun sonunda "Akla Yatkınlık yasasının iptali" olarak bilinen tartışmalı yasanın savunucularına ve muhaliflerine argümanlarını tamamlamaları için 21 gün süre verdi.

Aslında Yargıtay zaman kazanarak anlaşmazlıkların ve iç çatışmaların bu noktada alevlenmesini engelledi. Ancak görünen o ki bu ateşkes geçici olacak ve Netanyahu'nun New York gezisinden dönmesinin ardından, özellikle de süre sonunda Yargıtay kararının açıklanmasının ardından bu çatışmaların ateşi yeniden alevlenecek. Bu arada Netanyahu'nun New York ziyaretiyle işgal altındaki Filistin'den gelen protestoların kapsamı Amerika'ya kadar genişleyecek ve burada yargı darbesi tasarısının karşıtları da muhalefetlerini dile getirecek.

parstoday

Yorumlar