AYNU'L HİLVE MÜLTECİ KAMPINDA ATEŞKES SAĞLANDI

Bir haftadan fazla süredir gerginliğin ve çatışmaların sürdüğü, Lübnan'ın güneyindeki Sayda şehri yakınında bulunan Aynu'l-Hilve Mülteci Kampı'nda ateşkesin sağlanması için gerek Filistinli hareketlerin ve gerekse Lübnan'daki siyasi mekanizmanın ileri gelenlerinin yaptığı çabalardan sonuç elde edildiği ve 30 kişinin ölümüne onlarca kişinin de yaralanmasına neden olan olaylardan sonra şimdilik ateşkes sağlandığı haber verildi.  

Görüntülenme: 349 Tarih: 15 Eylul 2023 21:24
AYNU'L HİLVE MÜLTECİ KAMPINDA ATEŞKES SAĞLANDI

Mülteci kampındaki kaynakların verdiği bilgilere göre, Hamas'ın Yurt Dışı Teşkilatı Başkan Yardımcısı Musa Ebu Merzuk'un Lübnan Meclis Başkanı Nebih Berri ile de görüşme yaptıktan sonra Fetih ileri gelenleriyle bağlantı kurarak ilan edilmesini sağladığı ve dün akşam 18.00'den itibaren geçerli sayılan ateşkese riayet edilmesi sebebiyle şimdilik sükunet sağlanmış durumda. Ateşkesin gece saatlerinde ara sıra küçük çapta olaylarla delindiği onun dışında genellikle uyulduğu belirtildi. 

Hamas yetkilileri bu arada cinayet olaylarına karışmaktan dolayı aranan bütün sorumluların yetkili makamlara teslim edilmesi suretiyle bu dosyanın tamamen kapatılmasını ve kamp ahalisinden evlerini terk etmek zorunda kalanların yeniden evlerine dönebilmeleri için gerekli imkanların sağlanmasını istedi. 

Lübnan'daki Mültecilerin Haklarını Savunmak İçin 302 Komitesi tarafından dün yapılan açıklamada çatışmalar yüzünden Aynu'l-Hilve Mülteci Kampı'nda ikamet edenlerin %50'sinin evlerini terk etmek zorunda kaldıkları belirtilmişti.

Fetih örgütü mensuplarıyla selefi eğilimli bazı silahlı gruplar arasında geçtiğimiz Temmuz ayında vuku bulan ve 14 kişinin ölümüne neden olan çatışmaların ardından sağlanan ateşkesin üzerinden bir ay geçtikten sonra geçtiğimiz perşembe akşamı yeniden patlak veren çatışmaların sonlandırılması için yapılan girişimlerden zaman zaman sonuç alınmasına rağmen çatışmalar dün akşam yürürlüğe giren ateşkese kadar bir hafta süreyle devam etti. 

Filistin Enformasyon Merkezi

Yorumlar