İMAM HAMENEİ: DÜNYA DÖNÜŞÜMÜN EŞİĞİNDE

Ayetullah Hamaney Pazartesi günü Tahran'da İran'ın Sistan ve Belucistan ile Güney Horasan eyaletlerinden gelen binlerce kişiyle bir araya geldi. İslam Devrimi Lideri Ayetullah Seyyid Ali Hamaney, dünyanın kibirli güçlerin zayıflamasını da içeren bir dönüşümün eşiğinde ya da başlangıcında olduğunu söyledi. 

Görüntülenme: 321 Tarih: 11 Eylul 2023 17:41
İMAM HAMENEİ: DÜNYA DÖNÜŞÜMÜN EŞİĞİNDE

Pazartesi günü Tahran'da Sistan ve Belucistan ile Güney Horasan eyaletlerinden gelen binlerce kişiyle yaptığı toplantıda "Amerika ve bazı Avrupa ülkelerinin kibirli gücü zayıfladı ve daha da zayıflayacak" dedi.

İslam Devrimi Lideri, ABD'nin ülkede bir kriz yaratmak amacıyla İran'daki etnik ve mezhepsel fay hatları üzerinde çalıştığını söyledi.

"Edindiğimiz bilgilere göre Amerikan hükümeti, İran'da bir kriz yaratmak için kullanılabileceğini düşündükleri noktaları araştırmak üzere bir kriz grubu oluşturdu" ifadelerini kullanan İslam Devrimi Lideri devamında şunları söyledi: "Düşünerek ve çalışarak, İran'da birkaç kriz noktası olduğu sonucuna vardılar: etnik farklılıklar, dini farklılıklar ve bir kriz yaratmak için kışkırtılması gereken cinsiyet ve kadın meselesi". 

Ayetullah Hamaney, "Bu Amerika'nın programıdır ama develer rüyalarında pamuk tohumu görürler" diyerek ünlü bir Fars atasözünü yanılsamayı ifade etmek için kullandı.

Yaklaşık bir yıl önce İran, İran Kürdistanı'ndan genç bir kızın bir polis karakolunda fenalaşması ve daha sonra hastanede hayatını kaybetmesinin ardından kadın hakları adı altında ayaklanmaları da içeren bir yıkıcı eylem kokteyli ile sarsıldı.

Olay, Sistan ve Belucistan ve Kürdistan'daki yıkıcı unsurlar tarafından aylarca sürecek bir kargaşayı tetiklemek için kullanıldı. Çoğunluğu Kürt ve Sünni olan İran Kürdistanı gibi Sistan ve Belucistan da önemli bir Beluci ve Sünni nüfusa sahiptir.

 

Ayetullah Hamaney, "Düşman düşmanlığında ve planlamalarında ciddidir, ancak biz de düşmanla yüzleşmede çok ciddiyiz" dedi.

"Düşman iki temel noktayı hedef almıştır, biri ulusal birlik, diğeri ulusal güvenliktir ve düşmanın bu planına karşı durmalıyız."

Ayetullah Hamaney'e göre birlik, ulusun çıkarlarının söz konusu olduğu durumlarda dini, siyasi, grupsal ve etnik farklılıkların bir kenara bırakılması anlamına gelmektedir.

"Farklı etnik ve dini gruplardan tüm insanlar bir araya gelmelidir. Net bir yön olduğu için bu birlik önemlidir" dedi.

Güvenlik konusunda ise "ulusal güvenliği tehdit edenler ulusun düşmanlarıdır; farkında olsalar da olmasalar da düşman için çalışırlar" dedi.

Ayetullah Hamaney, dünyada büyük bir değişim yaşandığını ve bölge ülkelerinin sömürge döneminde ya da Birinci Dünya Savaşı sonrasında olduğu gibi kayıtsız kalmaması gerektiğini söyledi.

"Bu dönüşümün ana hatları birkaç şeyden oluşuyor: Her şeyden önce, dünyanın kibirli güçlerinin zayıflaması. Amerika'nın kibirli gücü zayıfladı ve giderek zayıflıyor. Bu evrimin bir diğer ana hattı ise yeni bölgesel ve küresel güçlerin ortaya çıkmasıdır."

"Ekonomi gibi Amerikan gücünün dünyadaki göstergelerinin azaldığını kendileri söylüyorlar. Amerikan gücünün en önemli göstergelerinden biri güçlü Amerikan ekonomisiydi; bunun gerilediğini söylüyorlar."

Ayetullah Hamaney, bir diğer çizginin de ABD'nin diğer devletlere müdahale etme olasılığı olduğunu söyledi.

"Amerika çeşitli hükümetlere müdahale etti, ancak bu durum artık azalıyor. Bugün Amerika, vurmak istediği hükümetleri vurmak için birleşik bir savaş yaratmak zorunda, bu da onun için çok maliyetli ve sonuçta işe yaramayacak."

İslam Devrimi Lideri, ABD'nin Suriye'deki başarısızlığını ve Afganistan'dan aşağılayıcı bir şekilde kaçışını Amerikan gücünün düşüşünün iki bariz örneği olarak nitelendirdi.

Avrupa'nın gerilemesine gelince, durum daha iyi değil.

Lider, "Bugünlerde Fransa'nın etkisi altında olan Afrika ülkelerinin birbiri ardına Fransa'ya karşı ayaklandığını duyuyorsunuz" dedi.

"Amerika ve ardından Avrupa'nın başını çektiği Batılı güçler bugün eski güçlerine sahip değiller, zayıflıyorlar ve bu zayıflık giderek artıyor. Her geçen gün yeni güçler yükseliyor; bu büyük bir küresel değişimdir."

Bununla birlikte Ayetullah Hamaney, "Düşman zayıflıyor dediğimizde bu onun komplo kuramayacağı, düşmanca davranamayacağı ve saldıramayacağı anlamına gelmez, saldırabilir" dedi.

"Onlar plan yapmakla meşgul, biz uyumamalıyız, ihmalkâr olmamalıyız."

Ayetullah Hamaney ABD'nin planlarının sadece İran'a özel olmadığını söyledi. Washington'un bölgede Irak, Suriye, Lübnan, Yemen, Afganistan ve hatta eski ve geleneksel dostları olan Basra Körfezi ülkeleri için de planları olduğunu söyledi.

 

Peygamberle birlikte, kafirlere karşı

Lider, "Yoldan çıkmamaya, hata yapmamaya, doğruyu yanlışla değiştirmemeye dikkat etmeliyiz" dedi.

"Kur'an bize bir standart vermiştir. Kur'an diyor ki "Muhammed Allah'ın elçisidir ve onunla beraber olanlar.."* Peygamberle beraber miyiz, değil miyiz? Yol budur, bunun bir işareti vardır: "...Ve O'nunla birlikte olanlar kafirlere karşı sert(dir)..."* Eğer gittiğimiz yolun kafirleri sevindiren bir yol olduğunu görüyorsanız, bilin ki kafirlere karşı sert değilsiniz. Yani siz Allah'ın Elçisi ile birlikte değilsiniz, Peygamber ile birlikte değilsiniz."

Ayetullah Hanenei, "Odaklanmalıyız. Ne yaptığımızı ve ne söylediğimizi bilmeliyiz. Söylediğimiz sözler düşmanın planına hizmet etmemeli ve onun bulmacasını tamamlamamalıdır. Bu çok tehlikeli.

"Bunun olmaması için dikkatli olunmalı. Eğer dikkatli olursak, düşman hiçbir şey yapamaz."

 

Press TV

 

----------------------------------------------------------------------------

*Kuran, Fetih Suresi, 29. ayet

intizar.web.tr

Yorumlar