BİR HİZBULLAH KOMUTANI TEMMUZ SAVAŞININ DETAYLARINI ANLATTI (RÖPORTAJ)

Bir Hizbullah komutanı tarafından Tehran Times'a anlatılan Temmuz Savaşı'nın unutulmaz dersleri... 2006 zaferinin 16. yıldönümünde, Direniş savaşçılarının ulusun onurunu ve egemenliğini savunmak için kanlarını feda etmeye hazır oldukları bu eşitsiz savaşta Hizbullah'ın neler başardığına ışık tutmak gerekiyor. 

Görüntülenme: 521 Tarih: 15 Ağustos 2023 00:38
BİR HİZBULLAH KOMUTANI TEMMUZ SAVAŞININ DETAYLARINI ANLATTI (RÖPORTAJ)

Direniş Ekseni, Hizbullah'ın Mayıs 2000 ve Temmuz 2006'daki zaferinden bu yana Filistin'deki "Kudüs Kılıcı" ve "Özgürlerin İntikamı" zaferlerine kadar art arda zaferler kaydetti ve kazanmaya devam ediyor.

Bu, İmam Humeyni'nin (R) yaklaşımının hassasiyetini ve Kudüs'ten Tahran'a uzanan, Beyrut, Şam, Bağdat, Sana ve diğer kararlılık noktalarından geçen Direniş Ekseni güçleri arasındaki yapı ve hedeflerdeki tamamlayıcılığı doğrulamaktadır.

Temmuz 2006 savaşının ilk günlerinde, analistler Siyonist rejimin sadırganlığını bekliyorlardı; İsrail ateşi altındaki köylerin sakinleri kendilerini kurtaracak bir el bekliyordu; bu el, Arap-İsrail çatışması tarihinde büyük ve istisnai bir paradoksu kaydeden kahraman Direniş savaşçılarının eliydi.

2006 zaferinin 16. yıldönümünde, Direniş savaşçılarının ulusun onurunu ve egemenliğini savunmak için kanlarını feda etmeye hazır oldukları bu eşitsiz savaşta Hizbullah'ın neler başardığına ışık tutmak gerekiyor. Tehran Times, 33 gün savaşı olarak da bilinen Temmuz savaşına ışık tutmak amacıyla, İslami Direniş'in önemli savunma operasyonlarını yöneten ve stratejik zaferin kazanılmasına katkıda bulunan generallerinden Seyyid Haydar ile özel bir röportaj yaptı.

Her şeyden önce, okuyuculara savaşın nasıl başladığını hatırlatırsanız harika olur.

12 Temmuz 2006 günü sabah saat tam 8:45'te Beşinci Siyonist Tugay'dan bir ekip Hummer araçlarıyla Lübnan sınırındaki çit boyunca, Direniş'in patlayıcı yerleştirdiği noktaya ulaşana kadar düzenli bir devriye gezmeye çıktı. A'aita-el-Saha'b kasabasının dışındaki bir tepeye yerleştirilmiş olan ve geri tepmeyen bir top, doğrudan devriyenin arkasına bir mermi ateşledi. Aynı zamanda iki araca da aynı yerden orta çaplı mühimmat atışı yapıldı. İki Siyonist kepçenin içinde, üçüncüsü ise kaçmaya çalışırken öldürüldü. Dakikalar sonra, öndeki Hummer'a 40 metre mesafeden iki mermi atıldı ve araç yaklaşık 20 metre sürüklenerek durdu. Siyonistler, ikinci Hummer mürettebatının iki üyesinin kaçtığını, Hizbullah'ın ise yakalanan Siyonist askerleriyle, yani devriyenin komutanı ve şoförüyle birlikte geri çekildiğini itiraf ediyorlar. Direniş'in ormanlık arazide ağaçların arasında yatan baskın grubu, Hummer'ın kapısını hızla açarak iki askeri sınırın diğer tarafında bekleyen 4 çeker bir araca çekerken, bir başka destek grubu da askerlerin kolayca taşınmasını sağlayan patlayıcı bir düzenekle çitleri havaya uçurdu. Daha sonra yayınlanan askeri soruşturmalarında düşman istihbaratı, İsrail devriyesini bekleyen düzinelerce Hizbullah seçkin savaşçısını fark etmedikleri için hatalarını kabul etmektedir.

Direniş bu saldırganlığı ne ölçüde püskürtmeye hazırdı?

Savaş zamanlarında, bireysel kaygılar durur ve kolektif bir zafer için araç sağlamaya dönüşür. Gerçekten de, en ünlü Alman askeri teorisyeni Carl von Clausewitz'e göre, savaşlarda zaferin basit tanımı, düşmanın iradesini kırmak ve amaçlarına ulaşmasını engellemek ise, o zaman savaşta zafer, silahların türüne değil, savunulan ilkenin zaferine dayanır.

Bu bağlamda, Direniş'in mücahitleri, ilk günden itibaren, Siyonistler tarafından başlatılan açık savaşı caydırma görevlerini yerine getirmek için yola çıktılar - tam bir Amerikan şemsiyesi altında - sadece Hizbullah'ı sona erdirmek amacıyla. O zamanlar, George Bush ve Condoleezza Rice, Tel Aviv'deki ve Washington'daki efendilerinin önünde başlarını kaldırmaya cesaret edemeyen utanç verici "Arap" kukla rejimlerden mümkün olan tüm desteği seferber ettikten sonra, geçici işgal varlığını bir mızrak başı olarak kullanarak sözde "Yeni Ortadoğu"yu müjdeliyorlardı. Bugüne kadar, bu kötü şöhretli rejimler hala ucuzluklarını ortaya koyan Direniş Ekseni'nin çöküşünü umuyorlar. Ancak Zeynebi mektebin "aşağılanmayı asla kabul etme" çığlığı etkinliğini kanıtlamaktadır ve öyle kalacaktır. Hizbullah savaşa açık kesin hedeflerle, yani iki Siyonist asker karşılığında esirlerinin serbest bırakılmasıyla girdi.

ABD'nin işgale yeşil ışık yaktığından bahsettiniz. Sizce ABD bu saldırganlığa ne ölçüde dahil oldu?

ABD yönetimi sadece geçici oluşumla (İsrail ile) ilgilenmedi; her zaman siyasi ve askeri sponsoru olmuştur. Açıkça düşmanı finanse ediyor ve Lübnan'ı bombalamak ve yok etmek, altyapısını sonlandırmak ve sivillerini öldürmek için gereken her şeyi sağlıyordu. Bu, ana akım medyanın Hizbullah'a karşı kışkırtmaları ve herhangi bir ateşkese karşı çıkmalarıyla sınırlı kalmıyor, Washington ve Tel Aviv arasındaki istihbarat işbirliğinde de kendini gösteriyordu. ABD Ulusal Güvenlik Ajansı'na bağlı bir web sitesi olan SID Today, Birim 8200'deki (teknik casusluk konusunda uzmanlaşmış) İsrailli askeri yetkililerin, "Lübnan'da kaçırılan İsrail askerleri" ve "İran'ın bu kaçırmalardaki rolü" hakkında bilgi sağlamaya yardımcı olmaları için Amerikalı meslektaşlarına nasıl baskı yaptıklarına dair gizli bilgileri ortaya çıkardı.

Sizce direniş medyası Temmuz 2006 zaferine ulaşmada nasıl bir destekleyici rol oynadı?

Cevabı incelemeden önce, bir teşekkür ve takdir meselesi olarak, diğerlerinin yanı sıra, savaşı an be an haber yapmada önemli bir rolü olan El-Manar TV ve El-Nur Radyosu'nun muhabiri Hacı Ali Şua'yeb'den özellikle bahsediyoruz. Gerçekten de, Hizbullah Genel Sekreteri Seyyid Hasan Nasrallah, kendilerine telkin edilenleri tamamen onaylayan bağımlı kırılgan toplumlar yaratmak için bazı siyasi ve ekonomik sistemlerin izlediği Kültürel İmplantasyon Teorisi'ni bıraktı; şüpheli 'Arap' medyasının, Siyonist işgalciyle normalleşmeyi kaçınılmaz bir seçenek olarak sunmak için yaptığı şey, ümmetin vicdanında ve davranışlarında psikolojik yenilgiyi aşılamak amacıyla. Aynı şey, tavizsiz bir şekilde yenilmez politikasının üstünlüğünü teşvik etmeye çalışan ABD emperyalizmi için de geçerlidir. Seyyid Nasrallah, medyanın zafer kazanmada bir ortak olduğunu belirleyen bir teori ortaya attı. Temmuz 2006 savaşı sırasında, Direniş'in medyası sadece izleyicileri için değil, düşmanları için de doğru ve güvenilir bir bilgi kaynağı haline geldi. Seyyid Nasrallah, Direniş medyasının angajman kurallarının aktif bir parçası olduğunu vurguluyor. Ayrıca, Lübnan'daki 2006 Kampanyası Olaylarının İncelenmesi Komisyonu tarafından hazırlanan bir rapor, Direniş'in işgal ordusunu nasıl yenilgiye uğrattığını vurgulayan medyanın oynadığı rolü açıkça göstermektedir.

Peki, Temmuz Savaşı Filistin Direnişi üzerinde nasıl bir etki bıraktı?

Filistin Direnişi, inkar edilemez bir şekilde, 2006 savaşından en büyük dersleri aldı, çünkü birden fazla çatışmada, özellikle de Cenin'in son savaşlarında savaş seviyesini hızla yükseltti. Burada, Temmuz savaşı sırasında Hizbullah tarafından geliştirilen ve daha sonra Filistin direnişi tarafından özümsenen savaş taktiklerine atıfta bulunmak gerekiyor: tünel savaşı, füze fırlatma manevraları ve düşmanın siber yeteneklerini önemli ölçüde engelleyen tel iletişim tekniği. En azından, geçici varlık (İsrail) artık üstünlük, saldırı ve inisiyatif konumunda değildir. Böylece, savunmaya ihtiyacı olmayan bir konumdan savunma pozisyonuna geçti. Temmuz 2006 savaşı, 1993'teki Oslo Anlaşması, 1994'teki Vadi Araba Anlaşması, Yüzyılın Anlaşması gibi skandal anlaşmaları ve ardından gelen şeytani yaptırımları, acımasız kuşatmaları ve renkli devrimleri kimi zaman tekfirci ideolojiler aracılığıyla, kimi zaman da Sünniler ile Şiiler, Araplar ile Farslar ve Direniş ile çevresi arasına nifak sokmayı amaçlayan Direniş karşıtı TV kanalları aracılığıyla alaşağı etti.

Mücahitlerin rolüne geri dönelim. Korkusuzca savaşı yöneten çok sayıda insan var. Bazıları şehitler kervanına katıldı. Kahramanca rollerinden kısaca bahsedersek harika olur.

Temmuz 2006 zaferi çeşitli şehit liderleri tarafından tasarlanmış, 1982'den 12 Temmuz 2006'ya kadar birçok savaşa şahit olmuş, daha sonra 2 hayırlı amelden birini ya zafer ya da şehitlik dileyerek cihatlarını tamamlamışlardır. Bu şehitler arasında 2014 yılında Irak'ta şehit edilen İbrahim Mahmud el-Hac, nam-ı diğer Ebu Muhammed Selman da vardı. Yakalama operasyonu sırasında şehit, Direniş'in saldıran güçlerini güvence altına alma görevini üstlendi. Direniş liderliği, tutarlı bir savaş formatının tek bir hızını korumak için muharebe oluşumlarını (elit güçler, genel seferberlik vb.) yönetmek için A'aita-el-Saha'b'da kalması gerektiğine karar verdi. Şehit, direniş yaralılarının durumuyla, şehitlerin cenazelerinin gömülmesiyle, evlerinde kalan sivillerin işleriyle ilgilendi. Bir gün, İsrailli bir grubun sızdığını öğrendi. Onlara ateş açan ilk kişi oydu. Ayağından yaralandı, bu yüzden kendisi bandajladı, böylece kimse bunu bilemeyecekti. Direnişin önderliği ona "Sağlam durup devam edebilir misin?" diye soran bir mesaj gönderdi. Şöyle cevap verdi: "Son nefese kadar savaşabiliriz. Moralimiz yüksek" dedi. Seyyid Nasrallah'a hitaben konuşmasını şöyle bitirdi: "Siyonist ordudan korkmayan adamlarınız var. Bilin ki önderimiz, A'aita-el-Saha'b'da şehitleriniz var. Son nefesimize kadar savaşmaya devam edeceğiz" dedi.

Seyyid Nasrallah'ın meşhur "İsrail bir örümcek ağından daha zayıftır" sözlerini söylediği Bint Cübeyl'de şehit düşen ve 2006 savaşı sırasında kararlılık savaşına liderlik eden Hacı Halid Bazzi'den de bahsetmek istiyorum. Düşman, sarsılan itibarını yeniden tesis etmek için stadyumuna Siyonist bayrağı dikmek amacıyla defalarca şehri işgal etmeye çalıştı; bunun sadece 48 saat süreceğini düşünüyordu, ancak Direniş savaşçıları onları bozguna uğrattı. Bu nedenle düşman tüm şehri yok etme kararı aldı. Binaların çoğu yerle bir edildi ve bunlardan biri, iki yoldaşı Şehit Muhammed Ebu Ta'am ve Kifah Şerara ile birlikte kutsal bedeninin üzerindeydi. Hacı Halid Bazzi geri çekilmeyi reddetti ve yoldaşlarına "Geri çekilmektense tanklarının bedenimi çiğnemesini tercih ederim" dedi.

Bir diğer önemli Şehit, 2006 yılında Beyt Yahoun'da şehit edilen Muhammed Kanso, nam-ı diğer Sacid al-Dewair'dir. Erken dönemde muazzam bir askeri deneyim biriktirdi ve 2000'den önce Hizbullah'ın komutanı olana kadar Hizbullah'ın Özel Kuvvetleri'nin oluşumuna katkıda bulundu. 2005 yılında, Gaccar'daki İsrail askerlerini yakalama operasyonunu yönetmekle görevlendirildi. Ayrıca 12 Temmuz 2006'da A'aita-el-Saha'b'daki askerleri yakalama operasyonuna katıldı. Bint Cbeil'e döndü ve burada arkadaşı Hac Halid Bazzi ve diğer yoldaşlarıyla birlikte savaşı yönetti. Savaşta düşmanla birkaç metre öteden girdiği için 3 kez yaralandı. Son sözleri, "Şehit olacağım. İsraillilerin bedenimi almasına izin verme. Zafer çok yakın."

Şehitler arasında 2017 yılında Palmira'da şehit edilen Ali el-A'asheq, nam-ı diğer Hac A'abbas da var. Temmuz Savaşı sırasında, Suriye topraklarını Tekfirci teröristlerden kurtaran askeri liderlerin ön saflarında yer aldığı için Direniş'in saha komutanlarından biriydi.

Bir diğer şehit ise 2016 yılında Halep'te şehit düşen Ali Ahmed Feyyad, nam-ı diğer A'alaa El-Bosna. "Bütün Arap evlerinde arasaydık, senden daha cesur bulamazdık" diyen Şehit Seyyid Mustafa Bedir-i Din, bu şekilde yas tuttu. Hac A'ala'nın, 1990'larda orada ezilenlerin yanında savaştığı Bosna'da açık izleri var. Temmuz Savaşı sırasında şehit, işgale karşı herhangi bir niteliksel operasyona katılmak için listenin başında olmaya istekliydi. A'aita-el-Saha'b'ı çevreleyen köylerde sorumluluk üstlendi ve burada patlayıcı cihazlar, pusular ve tanksavar füzelerinin yerleştirilmesine katıldı. Sahadaki varlığı 14 Ağustos 2006'ya kadar mücahitlerin moralini yükseltti.

Temmuz ayındaki kahramanlık kervanlarına katılan şehit liderleri arasında, 2015 yılında Hama'da şehit edilen Şehit Hasan Muhammed el-Hac, nam-ı diğer Ebu Muhammed el-Eklem de vardı. Direniş'in kurucu kuşağından olduğu için, muhatapların tüm ayrıntılarına aşinaydı. 2006 savaşının patlak vermesi ve düşmanın Sur'daki Bayada kasabasına doğru ilerlemesiyle şehit, Direniş savaşçılarına deniz hattı boyunca pusular dağıtmaları talimatını verdi. Aynı zamanda, işgal altındaki Filistin'deki düşman hedeflere füzelerin ateşlenmesini denetledi.

2013 yılında Beyrut'un güney banliyölerinde Mossad tarafından gerçekleştirilen bir suikast operasyonunda şehit edilen Şehit Hasan Lakkis'i, nam-ı diğer Direniş'in yaratıcı zihnini de hatırlıyorum. Temmuz 2006 savaşı sırasında Şehit Lakkis, Direniş'in iletişim sistemini denetleyen güney banliyölerinde dolaştı. Birden fazla suikast girişimine maruz kaldı. 7 Ağustos 2006'da oğlu Ali Al-Rıza, kendisini hedef alan bir atama girişimi sırasında şehit oldu.

Bir diğer şehit ise 2016 yılında Halep'te şehit düşen Hatem Hemedeh, nam-ı diğer Haccâ'ala. Birkaç askeri operasyon planlayan bir elektrik mühendisiydi. 12 Temmuz 2006'daki yakalama operasyonu sırasında, İsrail askerlerini ele geçirmekle görevlendirilen grubu hedef alan düşman ateşini dağıtma sorumluluğuyla suçlandı. Bundan sonra Hac A'ala, Direniş'in hava savunma gruplarına liderlik etmek için hızla Beyrut'un güney banliyölerindeki merkezi operasyon odasına taşındı.

Tüm bu sunumdan sonra, Direniş yanlısı şehitlerin efendisi Hac Kasım Süleymani'nin Temmuz Savaşı sırasında oynadığı önemli rol hakkında konuşmaya geliyoruz. Hac Kasım'ın zafere ulaşmaya ve sonra onu sürdürmeye nasıl katkısı oldu?

Temmuz 2006 savaşının ilk günlerinde Şehit Kasım Süleymani, İslam Devrimi Rehberi Seyyad Ali Hamaney'den Seyyid Hasan Nasrallah'a acil bir sözlü mesaj iletti ve şunları söyledi: "Bu savaş çetin geçecek ama Allah'a güvenin ve sağlam durun. Direnişin zaferine olan inancımız tamdır. Dahası, bu direnişin kazanacağından ve bölgesel bir güce dönüşeceğinden eminiz." Seyyid Nasrallah'ın endişelerine rağmen Beyrut'un güney banliyölerinde bulunmakta ısrar eden Hacı Kasım, Seyyid Nasrallah'ın ifadesiyle İsrail bombardımanı altında "en ön saflarda" yer aldı. Onu risk almamaya çağırdı, çünkü Amerikan kötülüğü her kavşakta gizleniyor. Ancak HaccKasım, saldırıyla ilgili tüm detayları takip etmekte ve Direniş'in çeşitli düzeylerde ihtiyaç duyduğu tüm desteği sağlamakta ısrar etti. Savaş sona erdi ve Direniş'in zorla ateşkesi yürürlüğe girene kadar ayrılmadı ve yerinden edilenleri barındırma ve "olduklarından daha güzel" olana kadar evlerini yeniden inşa etme misyonuna başladı.

Bu değerli röportajın sonunda, geçici varlık (İsrail) sizce ne kaybetti ve Direniş ne kazandı?

2006 savaşında işgal Hizbullah'ın imajını bozma konusunda kaybetti, bununla birlikte Direniş'e katılanların sayısının artmasına katkıda bulundu. Hizbullah, Direniş yanlısı eksenin yanında Suriye'ye karşı küresel bir savaş yürüttü ve zaferle çıktı. Filistinli birleşik hizipler ise Kudüs Kılıcı, Arenaların Birliği ve Özgürlerin Kudreti savaşlarında mücadele etti. Batı Şeria da bu kahramanca savaşlara katıldı ve komando operasyonları tırmandı. Direniş'in imajı giderek daha parlıyor. 

Batı ve İsrail çalışmalarında açıklanan İsrail hedeflerinin doğasına daha yakından baktığımızda, bugün bu hedeflerin tavanında, özellikle de Direniş'in ortadan kaldırılmasına dair hedeflerde keskin bir düşüş olduğunu görüyoruz.

Hizbullah bugünlerde caydırıcılık denklemini daha iyi bir hale getirmiştir. Temmuz 2006'daki savaşın ardından Amerikalı araştırmacı Anthony Cordesman "2006 İsrail-Hizbullah Savaşının Dersleri" başlıklı detaylı bir çalışma yayınlamış ve bu çalışmada İsrail yönetiminin belirlediği 3 temel hedefi ortaya koymuştur: Hizbullah'ın askeri gücünün yok edilmesi; İsrail'in caydırıcı gücüne yeniden itibar kazandırılması ve Hizbullah'ın Lübnan içinde zayıflatılması. Cordesman'ın çalışmasının üzerinden 16 yıl geçmiştir ve bu süre zarfında Hizbullah'ın askeri gücü artmış ve diğer direniş yanlısı gruplara da yayılmıştır.

Temmuz zaferi, bu hizipler için, savaşın temel unsurları mevcutsa imkansızın mümkün hale geldiğinin bir örneğiydi; bunlardan en önemlisi, işgalin çöküşünün kaçınılmazlığına bağlılıktır. Hizbullah'ın zaferinin, Lübnan'ın dayattığı denklemlerin sürdürülmesinde, tam da Lübnan'ın talep ettiği gibi gerçekleşen deniz sınırlarından başlayarak, Kfar Shuba'a tepelerine kurulan çadırlar aracılığıyla 'İsrail'e' meydan okumaya kadar önemli bir role sahip olduğunu belirtmek yeterlidir. Direniş, savaşın vahşetine ve kısır aşamalarına rağmen sağlam durdu. Ayrıca bölge halkları arasındaki direniş ruhu, normalleşmeyi dayatmaya yönelik kötü yöntemlere rağmen kırılmamıştır. Aynı zamanda İran'ın Direniş Ekseni'ni icat etmediğini, aksine başkaları onurlu direniş yaklaşımından çekildiğinde onu güçlendirdiğini kanıtladı. Hizbullah direnişi İran'dan ithal etmedi, aksine geçici oluşum Lübnan'a saldırmakta ısrar ettiği için bu övgüye değer görevi üstlendi. Temmuz 2006 savaşı sert geçti; ancak, zorlukların merhametinden dolayı, Direniş yanlısı Eksen daha sağlam hale geldi.

Tehran Times

intizar.web.tr

Yorumlar