HERZOG ABD'DE UMDUĞUNU BULABİLDİ Mİ? (ANALİZ)

Siyonist Rejim başkanı İsaac Herzog'un Amerika'ya yaptığı 4 günlük ziyareti Cuma günü sona ererken Siyonist Rejim İsrail kabinesi ile Amerika arasındaki ihtilaflar da doruğa ulaşmış durumda. 

Görüntülenme: 285 Tarih: 23 Temmuz 2023 19:14
HERZOG ABD'DE UMDUĞUNU BULABİLDİ Mİ? (ANALİZ)

Geçen Salı, Isaac Herzog bir yıldan kısa bir süre içinde ikinci kez Amerika'yı ziyaret etti. Bu, Netanyahu'nun kabinesinin üzerinden 7 ay geçmesine ve Netanyahu'nun henüz Amerika'yı ziyaret etmemesine rağmen gerçekleşti.  Siyonist gazete Yediot Aharonot bu hususta şunları yazdı: " Herzog'un bir yıldan kısa bir süre içinde Washington'a ikinci kez davet edilmesi Netanyahu için bir meydan okuma da sayılır; 7 ayı aşkın süredir ABD'den davet bekleyen başbakan Netanyahu zor durumda. Kabine kurulduktan sonra ABD'nin İsrail başbakanını davet etmesi için görülmemiş bir süre ile karşı karşıya kalınılmış."  Bu nedenle Herzog'un Amerika gezisinden sonra çoğu analist, Biden ile Netanyahu'nun kabineleri arasındaki ihtilafların olduğunu kabul etti ve Herzog'un Netanyahu ile Biden arasında arabuluculuk yapmak için Amerika'ya gittiğini yazdı. Beyaz Saray'a yakın bir gazeteci olan Thomas Friedman, bu gezinin arifesinde Herzog'un bu gezide arabulucu olarak yer almasının beklendiğini ve amacının Netanyahu ile Biden arasındaki gerilimi azaltmak ve aralarındaki müzakereleri başlatmak olduğunu yazdı.

Netanyahu ile Biden arasındaki gerginliğin kökü ve kökenleri, Netanyahu kabinesinin iç ve dış politikasına dayanıyor. Yurt içinde, Netanyahu kabinesinin işgal altındaki topraklarda 28 hafta üst üste protestolara eşlik eden yargı reformları ve kabinenin aşırılık yanlıları ve ırkçıları da içeren kabine bileşimi Biden hükümeti tarafından eleştirildi. Ayrıca çeşitli ABD hükümetleri İsrail'in Filistinlilere yönelik şiddetini desteklese de ve Biden yönetimi de dolaylı şekilllerde bu şiddet desteklemeye devam etse de, Biden yönetimi Netanyahu kabinesinin iki devletli çözüm ihtimalini tamamen ortadan kaldıran aşırı şiddet içeren eylemlerinden memnun değil.

 

Bu konuda Friedman şunları da yazdı: Amerika'nın İsrail'in politikalarından duyduğu hayal kırıklığı sadece yargı darbesiyle ilgili değil, yerleşim yerlerinin genişletilmesi, yasadışı yerleşim bölgelerinin oluşturulması, Filistinlilere yönelik Yahudi terörünün teşvik edilmesi ve desteklenmesi ve ayrıca aşırı hükümetin bakanlarının Biden'a yönelik öfkeli tepkileri, gerilimlerin derinleşmesine ve taraflar arasındaki uçurumun artmasına katkıda bulundu.

Görünen o ki, 4 günlük gezisi sonunda Herzog, İsrail'in mevcut kabinesi ile ABD arasındaki ilişkileri iyileştirebilmiş değil. Siyonist rejimin başı Isaac Herzog, New York'ta Yahudi Örgütleri Federasyonu'nun toplantısında,  ABD'ye yaptığı gezinin son gününde İsrailliler adına ABD'ye elçi olarak geldiğini itiraf etti ve Amerikan hükümetinin bu rejim kabinesinin eylemlerinden son derece endişeli olduğunu açıkladı. Siyonist rejimin İç Güvenlik Araştırmaları Enstitüsü de ABD ile bu rejim arasındaki özel ilişkilerin tehlikede olduğu uyarısında bulundu. Bu enstitü şunu da ilan etti: "Amerika ile özel ilişkiler, bölgesel bir güç olarak İsrail ile sınırlı yeteneklere sahip küçük bir yönetim olarak İsrail arasındaki farkı belirler."

Parstoday

Yorumlar