MAHMUD ABBAS İRAN-SUUD YAKINLAŞMASINI DEĞERLENDİRDİ

Filistin Özerk Teşkilat Başkanı Mahmut Abbas İran İslam Cumhuriyeti ile Suudi Arabistan arasındaki ilişkilerin gelişmesinden tüm Arap dünyasının memnun olduğunu söyledi. 

Görüntülenme: 326 Tarih: 19 Haziran 2023 12:07
MAHMUD ABBAS İRAN-SUUD YAKINLAŞMASINI DEĞERLENDİRDİ

İran ve Suudi Arabistan, Irak ve Umman'ın ev sahipliğinde iki yıl süren müzakere ve görüşmelerin ardından, 10 Mart 2023'te ve iki ülke ulusal güvenlik konseyi yetkilileri arasında birkaç gün süren görüşmelerin ardından Pekin'de bir bildiri yayınlayarak, Tahran ve Riyad arasında ilişkilerin normalleştirilmesi bağlamında yapıldığını duyurdu.

Bu bağlamda Filistin Özerk Teşkilat Başkanı Abbas, "CGTN" kanalına verdiği röportajda, Çin'in İran ile Suudi Arabistan arasındaki ilişkilerin geliştirilmesindeki rolünü takdir ederken, Çin-Arap görüşmesinden elde edilen başarının çok önemli bir sinyal gönderdiğini vurguladı. 

Abbas, Çin'in İran ile Suudi Arabistan'ı uzlaştırma eyleminin birçok ülkenin başaramadığı bir şey olduğunu kaydederek, şöyle dedi: Riyad ve Tahran arasındaki ihtilaflar uzun ve ciddiydi ve hiçbir ülke bu ihtilafları çözmede başarılı olamadı, ancak Çin'in bu iki ülke ile etkileşimde bulunma konusundaki iyi niyeti sayesinde bir mucize gerçekleştirildi.
Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan, İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan'ın resmi daveti üzerine 17 Haziran Cumartesi günü bir heyet başkanlığında Tahran'ı ziyaret etti.

parstoday

Yorumlar