HAMAS İLE SUUDİ ARABİSTAN ARASINDA BUZLAR ERİYOR (ANALİZ)

Her ikisi geçtiğimiz yıllarda Katar’da yaşayan Hamas siyasi büro başkanı İsmail Heniye ve eski büro başkanı Halid Meşal, üst düzeyli Hamas heyeti başkanlığında geçtiğimiz Pazar günü Riyad’a gittiler. 

Görüntülenme: 490 Tarih: 19 Nisan 2023 05:54
HAMAS İLE SUUDİ ARABİSTAN ARASINDA BUZLAR ERİYOR (ANALİZ)

Bu ziyarette Heniye’ye Hamas’ın uluslararası ilişkiler sorumlusu Musa Ebu Merzuk ve esirler ve gaziler büro sorumlusu Zahir Cebbarin de eşlik etti.
El-Arabi el-Cedid gazetesinin sitesi bazı güvenilir kaynaklara dayanarak mamut Abbas’ın Riyad ziyaretinin 19 Nisan’a kadar devam edeceğini ve Filistin Kurtuluş Örgütü yürütme komitesi genel sekreteri Hüseyin el-Şeyh ile Filistin İstihbarat Başkanı Macit Ferec’in kendisine eşlik ettiğini yazdı.
Suudi Arabistan, yaklaşık iki hafta önce Abbas'ı bir iftar yemeğine davet etmişti. Fakat Abbas, geçen Aralık ayında Suudi Arabistan'da düzenlenen Arap ve Çinli liderler toplantısına katıldığı sırada herhangi bir Suudi yetkiliyle görüşmeyi başaramamıştı.  
Hamas'ın üst düzey heyetlerinin ve İsmail Haniye ile Mahmud Abbas liderliğindeki Özerk Yönetimin Riyad'a daveti çeşitli açılardan anlamlı ve düşündürücü:
Birincisi, farklı ve rakip Filistin akımlarına öncülük eden her iki Filistinli liderle Suudi ilişkilerindeki buzların erimeye başladığını gösteriyor.
Geçtiğimiz aylarda Suudi Arabistan, Filistin direnişini destekledikleri için hapsedilen bir dizi Ürdün ve Filistin vatandaşını serbest bıraktı. Hamas ise yaptığı açıklamada, Suudi Arabistan ile "diplomatik yakınlığın" "İslam ümmetinin birliğine, Arap ülkeleri ve Müslüman hükümetler arasındaki güvenliği, bölgesel istikrarı ve anlayışı artırmaya yönelik önemli bir adım" olduğunu söyledi. 
Arabistan ve özerk yönetim ilişkileri, Trump döneminde Arabistan’ın Siyonist rejime yaklaşma eğilimi göstermesine paralele olarak Amerika ve siyonsit rejimin özerk yönetimi inzivaya sürükleme çalışmaları ile karardı. Dolayısıyla Suudi Arabistan'ın özerk yönetim ile ilişkileri yeniden tesis etme arzusu, bu ülkenin bölgedeki yeni stratejisi çerçevesinde değerlendirilebilir.
Hamas ve özerk yönetim liderlerinin eş zamanlı olarak Riyad'a yaptığı ziyaretinin ikinci boyutu, Suudi Arabistan'ın direniş ekseni ile uzlaşmasının devamı şeklinde değerlendirilebilir.
Suudi Arabistan'ın İran ve Suriye ile barışması ardından Hamas ve özerk yönetimden oluşan heyetlerin Riyad'da ağırlanması Riyad diplomasisinin yeni boyutlarını gösteriyor. Görünüşe göre Arabistan’ın İran ve Suriye ile barışması ve ilişkilerini onarmasının sonuçlarından biri Filistin’de yaşanacaktır ve Arabistan arabuluculuğu ile Hamas ve Fetih’in barışması için ortamı hazırlayacaktır. Bu bölge için en büyük başarı sayılırken, Siyonist rejim için de çok büyük bir yenilgidir, zira korsan rejim Filistin ve bölgedeki siyasetlerini Filistinli gruplar ve destekçileri arasında tefrika üzerine kurmuştur.
Başta Netanyahu olmak üzere Siyonist rejim, Arap ülkeleriyle ilişkilerin normalleşmesini kendi iç başarısızlıklarını örtmek için bir araç olarak kullandığı dikkate alınırsa şimdi bu aracını kaybetmesiyle özellikle Netanyahu kabinesi için rejimdeki iç sorunların artacağına tanık olabiliriz.

parstoday

Yorumlar