EMEKLİ BÜYÜKELÇİ MUHSİN PAKAYİN: AZERBAYCAN SİYONİSTLERİN TUZAĞINA DÜŞMEMELİDİR

İran'ın Azerbaycan'daki eski büyükelçisi şunları söyledi: ‘Azerbaycan Cumhuriyeti Batılıların ve İsrail’in topraklarında oyun oynamamalı ve Siyonist rejime ve İran-Azerbaycan ilişkilerinin diğer muhaliflerine İran ile ilişkilerini bozma fırsatı vermemelidir. 

Görüntülenme: 436 Tarih: 10 Nisan 2023 19:00
EMEKLİ BÜYÜKELÇİ MUHSİN PAKAYİN: AZERBAYCAN SİYONİSTLERİN TUZAĞINA DÜŞMEMELİDİR

İran’ın Azerbaycan eski büyükelçisi Muhsin Pak Ayin, Azerbaycan'ın İran'a yönelik düşmanca eylemlerine değinerek şunları söyledi: ‘Azerbaycan büyükelçiliğine düzenlenen saldırı ve 4 İranlı diplomatın bu ülkeden sınır dışı edilmesinin ardından,  Azerbaycan Cumhuriyeti'nin Tahran'daki büyükelçilerinin faaliyetlerini askıya alması, bu ülkenin son eylemleri, Azerbaycan’ın diplomatik eylemlerden uzaklaştığını gösteriyor.

Diplomasi, ülkeler arasında ihtilaflar ortaya çıktığında sorunları çözebilir ve değerli bir rol oynayabilir. Azerbaycan Cumhuriyeti'nin anti-diplomasi yaklaşımı ihtilafları derinleştirecektir ve bu onların çıkarına değildir.

Azerbaycan Cumhuriyeti'nin Batılıların ve İsrail’in topraklarında oynamamasını ve Siyonist rejime ve İran-Azerbaycan ilişkilerinin diğer muhaliflerine İran'la ilişkilerini bozma fırsatı vermemesini umut ediyoruz.

İki ülke arasındaki gerilimin artması, gelişmekte olan bir ülke olan Azerbaycan Cumhuriyeti'nin aleyhine olacaktır.

İran İslam Cumhuriyeti şimdiye kadar akıllıca hareket etti ve müzakereleri hiçbir zaman kapatmadı, ancak diplomatların sınır dışı edilmesinin arından karşı eylemde bulunma ve Azerbaycan Cumhuriyeti diplomatlarını Tebriz ve Tahran'daki konsolosluklardan kovma hakkına sahiptir.

Şu anda Tahran ile Bakü arasındaki ilişkilerin arabulucuya ihtiyacı yok. Bu iki ülke birbiriyle müzakere edebilir ve arabulucu olmadan sorunlarını çözebilir.

Bakü akıllı davranır ve Siyonist rejimden etkilenmezse İran'la müzakere edebilir ve sorunları çözebilir.

İran, komşularıyla ilişkilerini güçlendirmeye ve bu ülkelerle olan anlaşmazlıkları çözmeye çalışıyor. Azerbaycan, İran'ın Suudi Arabistan'a yaklaşımına dikkat etmelidir. İran ve Suudi Arabistan arasındaki daha ciddi ihtilaflara rağmen, bugün birbiri ardına sorunları çözüyoruz. Dolayısıyla Azerbaycan'a karşı da bu ülkenin bağımsız bir ülke olarak karar vermesi ve Siyonist rejim zemininde oynamaması ve diplomatik ilişkileri engellemeye çalışmaması şartıyla bu yaklaşımı benimseyebiliriz.

Görünen o ki, Azerbaycan'ı İran'la çatışmaya kışkırtmanın arkasında Siyonist rejim ve ABD var. Aslında bu kışkırtma, Ukrayna için yaptıkları plan ve provokasyonların aynısı.

Azerbaycan Cumhuriyeti’nin akıllı olmasını ve Batılıların ve özellikle Siyonist rejimin tuzağına düşmemesini umut ediyoruz.’

rasthaber

Yorumlar