İŞGALCİ İSRAİL ORDUSUNDA KRİZ (ANALİZ)

Netanyahu Kabinesine karşı gösterilerin, 13. haftada da sürdüğü bir dönemde, sözde askeri hizmete giden Siyonist gençler, askerlik çağrı belgelerini yakarak, orduda hizmet yapmaktan kaçtıklarını duyurmaya çalıştılar. 

Görüntülenme: 525 Tarih: 05 Nisan 2023 17:23
İŞGALCİ İSRAİL ORDUSUNDA KRİZ (ANALİZ)

Siyonist Rejim İsrail, 13 hafta öncesinden beri halk gösterilerine tanık oldu. Bu gösterilerin temel nedeni Binyamin Netanyahu kabinesi ve Siyonist Knesset'in yürüttüğü yargı reformu planıdır.  Bu plana göre yargının yetkileri azaltılacak, yasama ve yürütmenin yargı işlerine müdahalesi artırılacaktır. Bu planı protesto eden yüz binlerce kişi, Netanyahu kabinesinin bir yargı darbesi düzenlemeye çalıştığına inanıyor.
Bu plana karşı protestoların devamında son günlerde, Yediot Aharonot gazetesi ve TV12 kanalı, aralarında Tel Aviv'in de bulunduğu çeşitli kentlerde 13. haftadır üst üste büyük gösteriler düzenlendiğini ve bu gösterilere yaklaşık 200 bin kişinin katıldığını duyurdu.  Bu gösterinin tehdit edici yanı, ordunun protestoculara katılmasıyla ilgilidir. 
Yargı reformu planını protesto etmek için çok sayıda asker ordudan istifa etti. Bu sürecin devamında İbrani medyası şunları duyurdu: "Önemli sayıda Siyonist genç, Netanyahu kabinesinin politikalarını protesto ederek protestocular arasında askerlik belgelerini yaktı ve orduya isyan eden ve orduya katılmaya istekli olmayan  insanlara katıldı.  Bu kesimin ihtiyat birimlerine katılmak istemediği de açıkça ortaya çıktı."
Daha önce yargı reformunu protesto etmek için bazı yedek askerlerin eğitim ve askerlik yapmayı reddetmesini eleştiren Netanyahu, rejimin diğer güvenlik kurumlarının bu konuda kararlı tavır almalarını beklediğini belirterek, "Ülke ordu olmadan var olmaya devam edemez." dedi. 
Siyonist başbakan Binyamin Netanyahu, Savaş bakanı Yoav Gallant'ı reformlara ve yargı planına karşı çıkması yüzünden görevden uzaklaştırdı ve  "İsrail kabinesi orduda hizmet etmeyi reddeden insanlarla işine devam edemez" diyerek sert tepki gösterip diğerlerine de gözdağı vermek istedi. Netanyahu'nun bu eylemi protestoculara daha fazla askerin katılmasına neden oldu, öyle ki Siyonist rejimin Başbakanı, Gallant'ı Savaş Bakanlığı'na iade etmesi için baskı altında bile kaldı.
Ordudaki isyan ve itaatsizlik, İsrailli yetkililer ve şahsiyetler tarafından uyarılarak ciddi bir tehdit olarak nitelendirildi. Buna rağmen bu askerler ve asi gençler, Siyonist toplumun bir parçası olduklarını ve yargı darbesine karşı halkın yanında olduklarını ilan ettiler. Ordunun bir kısmının halka katılması orduda bölünmeye neden oldu çünkü ordunun bir kısmı da Netanyahu'nun kabinesini hala destekliyor.
Buna göre, İsrail istihbarat teşkilatının eski başkanı ve Ulusal Güvenlik Araştırmaları Enstitüsü'nün başkanı Tümgeneral Tamir Hayman, ordudaki bazı bölünmelerin başladığında protestoların bir güvenlik tehdidi haline gelebileceğini söyleyerek orduda önemli bir dağılma riski konusunda uyarıda bulundu.  Hyman'a göre, kitle hareketi "askeri birlikler içindeki bölünmeleri  daha da derinleştirebilir. Bu da İsrail'i ciddi bir tehlikeye sokabilir."

parstoday

Yorumlar