İRAN'DAN AZERBAYCAN'A SİYONİST İSRAİL UYARISI (ANALİZ)

İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Sözcsü Nasır Kenani, işgal rejimi İsrail’in Azerbaycan Cumhuriyeti topraklarını kendi plan ve komplosu için kullanması hakkında uyarıda bulunmasının ardından, yeni açıklamasında Azerbaycan Cumhuriyeti yetkililerine Siyonist düşmanın gerçek hedefleri hakkında tavsiyelerde bulundu. 

Görüntülenme: 580 Tarih: 02 Nisan 2023 07:39
İRAN'DAN AZERBAYCAN'A SİYONİST İSRAİL UYARISI (ANALİZ)

Dışişleri Sözcüsü dün paylaştığı tweette, Azerbaycan Cumhuriyeti yetkililerinin Siyonist rejimle yapılan anlaşma hakkında açıklama yapmaktan kaçındığına işaretle şunları kaydetti "Azerbaycan'daki Müslüman kardeşlerimize Siyonist düşmanın gerçek niyetlerinin farkında olmalarını tavsiye ediyoruz."

Sözcü Azeri yetkililerin bir milletvekiline yönelik silahlı saldırıya İran’ın karıştığı iddiasının da temelsiz olduğunu belirtti.

Önceki Azerbaycan Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, bu ülke ile Siyonist rejim arasında İran'a karşı birleşik cephe kurulması konusunda yapılan anlaşma hakkında açıklama yapması yerine, asılsız bir iddiayla İran'ın bu ülkenin milletvekili suikastına karıştığını iddia etti.

Son günlerce Azerbaycan Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı’nın işgal topraklarına ziyareti sırasında, bu ülkenin Tel-Aviv büyükelçiliğinin resmen açılışı sırasında, işgal rejimi dışişleri bakanı, İran’a yönelik birleşik cephenin kurulması konusunda anlaştıklarını söyledi.

Bu açıklamanın ardından Tahran, Bakü’den izahat yapmasını istedi.

Azeri yetkililerinin konu hakkında açıklama yapmak yerine, İran İslam Cumhuriyeti’ne yönelik temelsiz iddiaları gündeme getirerek, izahat yapmaktan kaçındılar.

İşgal rejimi İsrail bir süredir, Azerbaycan Cumhuriyeti topraklarında faaliyet göstermekte ve Azeri yetkilerin ifadelerine göre, onlarca Siyonist firma bu ülkede faaliyet yapmakta.

İlham Aliyev hükümeti ile işbirliklerini devam ettiren işgal rejimi, Azerbaycan Cumhuriyeti topraklarının yeniden yapılanmasında bile rol ifa etmekte.

Bu hususta Siyonist Rejim İsrail'in Azerbaycan Cumhuriyetindeki büyükelçisi George Dick daha önce yaptığı açıklamasında İsrail’in  Dağlık Karabağ bölgesinde yeniden yapılanma sürecine katılacağını ve varlık göstereceğini söylemişti.

Siyonist Rejim İsrail'in Bakü'deki üst düzey diplomatı   Azerbaycan Cumhuriyeti'nin ARB 24 kanalına verdiği demeçte şöyle bir açıklamada şöyle demişti: "  Mevcut dönem,  işgal altındaki topraklarda  mega projelerin Azerbaycan Cumhuriyeti tarafından  açıklanması dönemidir.   İsrail,  sabırsızca   bu Güney Kafkasya ülkesinin yeniden yapılanma sürecini beklemektedir. "

 Bu tür açıklamalar,  İsrailli diplomatların  Azerbaycan Cumhuriyetinde büyük bir nüfuza sahip olduklarını  ve açıklamaları hususunda hiçbir şeye aldırış etmediklerini gösteriyor. 

İlham Aliyev hükümetinin ırkçı Siyonist Rejim İsrail ile ilişkileri öyle bir ortamda gelişmektedir ki Müslüman Azerbaycan halkı  her daim  bu tür ilişkilere karşı olduklarını belirtmişlerdir.   Özellikle de Siyonist Rejim İsrail  çocukları ve genel olarak sivil insanları acımasızca katliam etmesinden dolayı   birçok Müslüman millet özellikle de Azerbaycan Cumhuriyeti'nin Müslüman halkı tarafından kınanmıştır.

 

  Aslında Güney Kafkasya'daki iki komşu ülke sayılan Azerbaycan Cumhuriyeti ve Ermenistan arasındaki  temel sorun iki millet ve iki devletin bir birine güvenmemesidir.  Bu hususta  kimi düşmanların  Güney Kafkasya'daki ihtilafların sürdürülmesi ve barışın sağlanmasının engellenmesi için gece gündüz çalışmaları dikkat çekmektedir.  Siyonist Rejim İsrail'in bu yöndeki  çalışmaları  belirgin hale gelmiştir. Öyle ki iki komşu ülkenin arasındaki her türlü güveni bile hedef almıştır.  Örneğin Siyonist Rejim İsrail medya organlarından  İsrail Hayom'un  kışkırtıcı  makalesine değinmek mümkün.   Bu gazete  geçen sene şöyle bir yazı paylaşmıştı: "  Ermeniler  1993 yılında   Leletepe'yi ele geçirmiş ve orada ele geçirilmeyecek  istihkamat yaptılar. Ancak Azeri askerler ve subaylar yalnızca 20 dakika içerisinde bu bölgeyi kurtardılar. "

Gerçekte, Siyonist Rejim İsrail'in   bu kışkırtıcı ve provokatif köşe yazısını ve benzeri makaleleri yayınlamaktan amacı,  Güney Kafkasya  milletleri ve devletleri arasındaki husumetleri, düşmanlıkları ve kincilikleri şiddetlendirmektir.  Gerçekte  korsan İsrail Rejimi  Azerbaycan Cumhuriyeti ile işbirliğini  Ermenistan ile husumet yapmaya bağlı olarak görmektedir.

Gelinen aşamada da işgal rejimi İsrail, açık şekilde Azerbaycan Cumhuriyeti ile işbirliğini güçlendirdiğini deklare ederek, hatta İran’a karşı birleşik bir cepheyi kurma konusunda anlaştıklarını söylüyor. Kuşkusuz Siyonist rejim, Müslüman ülkelere yakınlaşmaktan İslam ümmetini parçalamayı hedeflemekte. Ancak Siyonist rejim, bu hedefine asla ulaşamayacak ve tüm planları suya düşecektir. Komşu, kardeş ve Müslüman ülke Azerbaycan Cumhuriyeti’nin işgal rejiminin komplolarına karşı uyanık olması gerekiyor.

parstoday

Yorumlar